Солодке читання: 10 шоколадних книжок

Фото: asintokillabookworm.tumblr.com

Шоколад — чарівний смаколик, що майя та ацтеки подарували світові, і дещо значно більше, ніж просто кондитерський виріб, адже він тішить, зігріває, надихає, наснажує, позбавляє суму і навіть лікує. Гіркий чи молочний, з горіхами чи родзинками, цедрою чи прянощами, у плитках, цукерках, печивках або й в запашному гарячому напої. В кав’ярні, в мандрівці, на роботі, в компанії друзів, на романтичному побаченні чи на самоті. Шоколад — це завжди хороша ідея. Навіть коли йдеться про книжки, адже в світі так багато історій із шоколадним присмаком. Тож, давайте влаштуємо невеличку книжково-шоколадну дегустацію!

1

“Шоколад” Джоан Гарріс


Цей роман приніс британській авторці Джоан Гарріс світову славу, а читачам дійсну насолоду. Не дивно, що книжка отримала продовження у вигляді ще кількох історій і красивої збірки рецептів The Little Book of Chocolat.

В’єн та Анук — мати і дочка, дві відчайдушні мандрівниці, яких чарвіним вітром занесло у крихітне містечко Ланксне на березі річки Тан. Саме тут вони вирішують відкрити шоколадну крамничку напередодні Великодня. Сорок днів триває суворий католицький піст і стільки ж треба шоколадній чарвіниці В’єн, аби полонити серця мешканців міста, розплутати кілька таємниць, знайти друзів і зустріти коханого. Але ось знову здіймається вітер і кличе її у дорогу. Чи послухає вона його пісню, чи піде за ним? Чи, все ж таки, припинить вічні пошуки щастя і дому?

2

“Велика книга шоколаду”, Девід Лебовіц


Направду, ця книжка має досить скромний і дещо незвичний формат, втім чудово впишеться на кухні будь-якої господині (чи господаря). Її автор Девід Лебовіц — всесвітньо відомий кухар, шеф каліфорнійського ресторану “Chez Panisse”, який у численних мандрівках зібрав тисячі рецептів, цікаві факти та легенди про різні страви і продукти, про знакові для кулінарії місця і людей. У цій книзі Лебовіц проводить короткий та цікавий екскурс історією шоколаду, докладно розповідає про його вирощування, обробку і види, географію і традиції приготування, ділиться таємницями створення казкових шоколадних десертів. Окремий розділ присвячений Парижу, а кожний розворот ілюстрований шикарними апетитними світлинами.

3

“Чарлі і шоколадна фабрика” Роальд Дал


Казкова повість Роальда Дала про доброго хлопчика Чарлі та його пригоди на чарівній фабриці ексцентричного кондитера містера Вонки була написана більше півстоліття тому, але дотепер захоплює маленьких і дорослих читачів. Секрет — у захопливій фентезійності розповіді, де шоколадна фабрика схожа на Дивокрай із власними мешканцями і вигадливою, а подекуди й небезпечою, атмосферою, у непересічному гуморі, актуальних і влучних збірних образах і, зрештою, у смачнющому шоколадному настрої, який потішить всіх ласунчиків.

4

“Шоколадна злодійка”, Лора Флоранд


Ця книжка — лише перша із “шоколадної” серії американської авторки Лори Флоранд про пригоди різноманітних героїв — чоловіків і жінок у столиці кохання і кулінарії — Парижі. Всі твори серії певною мірою автобіографічні, адже Лора захопилася кондитерським мистецтвом і зустріла коханого чоловіка саме у Франції. “Шоколадна злодійка” розповідає про захопливі і карколомні походеньки американки Кейд, яка конче має дізнатися всі таємниці майстерності відомого паризького шоколат’є Сільвана Маркіза. Все необов’язково відбуватиметься чесним шляхом, але, безумовно, буде весело і романтично.

5
Автор фото: Гаянэ Григорян, GayayaDesign

“Теплі історії до шоколаду” Надійка Гербіш


Друга збірка “Теплих історій” від оригінальної авторки та ідейної натхненниці відомої серії — Надійки Гербіш, продовжує затишну розмову із читачем, для якого щирість, любов, віра, натхнення, співчуття — не абстрактні поняття, а цілком реальні шматочки життя, що мають смак, запах, відчутні на дотик. Історії та есеї — автобіографічні й вигадані — покликані втішити, збудити найтепліші емоції, подарувати усмішку, зрешою стати чудовим доповненням до горнятка з гарячим шоколадом.

6

“Шоколадна лихоманка”, Роберт Кіммел Сміт


Ця книга класика американської дитячої літератури Роберта Кіммела Сміта була першою книгою автора і найбільше захопила розбишацьку хлопчачу аудиторію, адже головний герой повісті Генрі Грін — ходяча халепа із нестримоню пристрастю до шоколаду. Ніхто і ніколи не поглинав стільки шоколадних цукерок, батончиків, вафель, тістечок і тортів. Генрі навіть вигадує рецепти шоколадного картопляного пюре, шоколадної локшини й супу, щоб улюблений смаколик доповнював кожну страву в його меню. Та одного дня на його обличчі з’являється коричнева висипка, і це ніщо інше, як рідкісна хвороба — шоколадна лихоманка. Чи вдасться Генрі знайти ліки від страшної недуги і які пригоди чекають на нього на шляху до зцілення?

7

“Немов вода для шоколаду”, Лаура Есківель


Мексиканську письменницю Лауру Есківель нерідко називають жіночою версією Маркеса, адже її твори назкрізь просякнуті колоритом Латинської Америки та легендарним магічним реалізмом. Роман “Немов вода для шоколаду” про фатальне кохання відчайдушного Педро і чарівної Тіти — не виняток: фантастичні, незбагненні речі тут відбуваються повсякчас, і кожна подія сповнена пристрастю, відчаєм, згубою та відмічена печаткою смерті. Однак є дещо особливо принадливе у цій книжці, а саме — кухарські традиції, казкові рецептури і знахідки, які не слід відтворювати у домашніх умовах, але про які так захопливо читати.

8

“Шоколадні канікули”, Жан-Філіп Ару-Віньйо


Приємна книжка для сімейного читання із цілої серії історій про звичайну, але напрочуд веселу родину з французького містечка Шербур. Ніяких парасольок — самі лише кумедні пригоди шістьох братів, яких, як не дивно, звуть однаково — Жанами, щоправда із додаванням індивідуального другого імені. Канікули біля моря, атмосферна розповідь про видатні велоперегони “Тур де Франс”, трохи цирку, трохи гарматних боїв, трохи шоколадних цигарок і безліч жартів та пригод. До речі, ви помітили, що ім’я автора Жан-Філіп? Саме так, історія шоколадних канікул ще й автобіографічна!

9

“Шоколад із чилі”, Йоганна Ягелло


Янґ-едалт по-польськи, або історія дорослішання юної Халіни (яку всі називають Лінкою) — ось як можна означити серію книг Йоганни Ягело. “Шоколад із чилі” продовжує події не менш “смачної” за назвою повісті “Кава з кардамоном”, от тільки проблеми 17-річної Лінки видаються більш життєвими, хоч і не позбавленими романтики. Родинні негаразди, складнощі у новому навчальному закладі, необхідність заробляти гроші, випробування на міцність першого кохання. Усе в Лінчиному житті мов шоколад із перцем — солодкаво-ніжне і пекучо-гірке водночас. Але тим воно і цікаве.

10

“Шоколадний шоколад”, Френсіс Парк, Джинджер Парк


Не просто історія, а книжка мемуарів сестер Парк — володарок відомої вашингтонської шоколадної крамниці “СС” (Chocolate Chocolate). У ній вони із гумором, щирістю і, ясна річ, зі смаком розповідають про те, як розпочали власний маленький бізнес після смерті батька, про створення затишної крамнички і перші кулінарні досвіди (наприклад, про створення фірмових трюфелів чи горіхових кубиків), про злети і падіння, що супроводжували їхню справу протягом останніх тридцяти років, а також про те, як важливо любити те, що робиш і ніколи не зневірюватися.

Солодкого читання!

Олександра Орлова

Олександра Орлова
Письменниця, журналістка і перекладачка, педагог Монтессорі, авторка дитячих книжок і колонок літературних оглядів. З 2012-го року замешкана в Сіетлі (США). Шаленію від природи Північно-Західного узбережжя, хайкінгу і рафтингу, релаксую з йогою, книжками і клаптиковим шиттям, у перервах допікаючи обіймами коту Ешеру.
http://alekro.uamodna.com/

1 155 thoughts on “Солодке читання: 10 шоколадних книжок

    Залишити відповідь