Солодка сіль Босфору: 7 книг від турецьких письменників

Туреччина – це країна сонця, сотень пляжів, оригінальної кухні й завзятих продавців морозива. Література – чудовий додаток до цього всього. Не дивлячись на екзотику країни, тут періодично народжуються серйозні книги, що змушують задуматися. Далі – вісім книг від турецьких письменників.

Ка 12 років провів у Німеччині в якості політичного вигнанця. Одного разу йому випав шанс повернутися до рідної країни. В Туреччині головний герой потрапив до міста Карс, де на нього чекала робота. Ка повинен підготувати журналістський репортаж. Деякий час головний герой витратив на знайомство з містом, його принадами і мешканцями. Чим сильніше Ка заглиблювався у Карс, тим більше йому ставало відомо про місцевість, де проходять революції та вбивства. Попри це, у місті відбувалося і багато цікавого.

Древнє середземноморське місто відоме дивною традицією – один раз на 10 років тут влаштовують гру в «живі» шахи. Фігури – це люди. Місцеві змагаються з гостями міста. Насправді, це зовсім не розвага, оскільки учасники гри можуть мати зброю. Паралельно з цим автор розповідає ще кілька історій. В одній із них йдеться про тюльпан, з’ївши який, людина втратить здатність брехати. В іншій історії оповідь ведеться про страшне чудовисько з пазурами. На перший погляд, додаткові історії не мають відношення до головного сюжету. Проте, всі ці твори об’єднує одна відома і в той же час непередбачувана тема – любов.

Джахану – 12 років. У хлопця попереду все життя, сповнене пригод, які починають траплятися з підлітком, щойно він потрапив до Стамбула разом зі своїм слоником. Однак разом із пригодами у столиці Туреччини Джахана чекають також труднощі й серйозні випробування. Хлопець в юному віці вже пізнає справжню дружбу і любов. А пізніше Джахан стане учнем архітектора Сінана. Зустріч із цим чоловіком покаже головному героєві, що гідне й чесне життя – це така ж довга і кропітка робота, як возведення великої мечеті.

Цей роман – перше та найяскравіше поєднання мусульманської літератури з європейським модернізмом. Події розгортаються в Стамбулі ХХ століття – в період падіння Османської імперії. В той же час починається Перша світова війна. Для Туреччини це шанс здобути незалежність та заснувати свою власну республіку, яка існує дотепер. Герої роману – звичайні люди. Вони стараються зрозуміти, куди врешті-решт їх заведе історія – на Захід чи на Схід.

Мустафа Кемаль Ататюрк – перший президент Турецької Республіки. Цей чоловік – засновник тої турецької держави, яку ми знаємо сьогодні. Книга дає можливість дізнатися більше про самого Ататюрка та походження його ідей. Автор знайшов популярні на Заході видання, з яких майбутній лідер Туреччини почерпнув інформацію, а пізніше використав у власній республіці. Крім того, у книзі фігурують і інші особи, яких Ататюрк любив, поважав або використовував.

Кемаль був перспективним студентом Інженерного училища. Безхмарне майбутнє хлопця затуманив статус політичного в’язня. Згідно із законом, йому довелося покинути рідну країну й податися у вигнання. На новому місці Кемаля чекало чергове фіаско – дівчина, в яку він закохався, не відповіла взаємністю. Хлопцеві було важко, але він не з легкодухих. За 10 років турок побудував успішну кар’єру в чужій для себе країні і став заможним чоловіком. Саме в цей час в житті Кемаля знову з’являється нерозділене кохання. Та чи прийме він його тепер?

Одного разу жінка побачила дивне оголошення в газеті, де йшлося про нестандартну роботу. Автори оголошення шукали людину, яка буде супроводжувати 12-річну дівчинку під час подорожі. Жінка погодилася. Спочатку стосунки між героїнями книги були напруженими. Та жінка щиро хотіла розтопити крижане дитяче серце, і з часом їй це вдалося. Виявилося, що підлітки можуть страждати від цілком дорослих проблем, які важливо вчасно помітити.

Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

1 234 thoughts on “Солодка сіль Босфору: 7 книг від турецьких письменників

    Залишити відповідь