«Швидше! Вище! Сильніше!»: 5 книг, які варто прочитати у період Олімпіади

Обкладинки книжок про Олімпіаду

Олімпіада в Токіо стартувала і Україна вже завоювала перші медалі! Спостерігаєте за ходом спортивних подій? Тоді ось список надихаючих книг на олімпійську тематику, які розкриють таємниці тріумфів і драматичних поразок, розкриють кухню світових рекордів та народження спортивних легенд.

Мій роман зі спортом

Ганна Різатдінова

Ганна Різатдінова – українська гімнастка, бронзовий призер Олімпіади в бразильському Ріо-де-Жанейро (2016), чемпіонка світу у вправі з обручем, багаторазовий призер чемпіонатів Європи та літніх універсіад.

Шлях Анни до вершин світового спорту не був усипаний трояндами. В її кар’єрі були і яскраві злети, і болісні падіння. Сходження спортсменки до успіху завжди супроводжувалось переживаннями, розчаруваннями, сумнівами. А ще – щоденною виснажливою працею на гімнастичному килимі, коли головна тренерка збірної Ірина Дерюгіна не бачила у Ані потенціалу, натомість Альбіна Дерюгіна та Іріша Блохіна наполегливо працювали над вдосконаленням її програм.

«Мій роман зі спортом» – щира розповідь про дівчинку, закохану в художню гімнастику, яка цю любов перетворила у свою професію. Її книга – про силу людського духу, віру в мрію. А ще про те, що ніколи не можна здаватися.

 Superdocious! Racing Insights and Revelations from Legendary Olympic Sailor Rodney Pattisson

Баррі Піктхолл, Родні Паттіссон

Родні Петтіссон, триразовий призер Олімпійських ігор та багаторазовий чемпіон світу, є знаковою фігурою в світі вітрильного спорту. Його рекорди в змаганнях на човнах і багатокорпусних катерах були недосяжними десятки років.

Перфекціоніст, коли справа стосується підготовки до перегонів, Паттіссон завжди зосереджувався на меті.

В житті доволі закритий, Родні тримав ЗМІ на відстані витягнутої руки, бо розглядав увагу преси як значну перешкоду на шляху до перемог. Його раніше нерозказана історія – про випробування та складнощі, подвійні стандарти, обман, політичне й спортивне втручання, з якими часто стикався легендарний моряк-спортсмен.

Біографія Паттіссона не лише шокує, але й дивує, надихає проводити  аналогії про методи, що  однаково працюють як у спорті, так і бізнесі, житті.

 

The Boys in the Boat

Деніел Джеймс Браун

Як дев’ять веслярів поставили нацистів на коліна – історія проведення ігор 1936 року у Німеччині. Дві майстерно переплетені сюжетні лінії: у першій  розповідається про звичайних американських хлопців, які за часів Великої депресії намагаються вибороти своє право жити гідно.

Друга сюжетна канва відбувається вже у фашистській Німеччині, де Адольф Гітлер замислив жахливий план по завоюванню світу. Та перш, ніж розв’язати війну, він бажає приспати пильність ворога: показати всім і вся, що Німеччина – це мирна, вільна й гостинна держава. Для цього фюрер організовує Олімпійські ігри 1936 року, куди в складі збірної США з веслування відправляються герої книги.

Основою роману Брауна є реальна історія дружби, самопожертви, вірності, безкомпромісної боротьби добра і зла. Автор ототожнює минуле з сучасністю, змушуючи читача замислитися, що подібний хід історії може повторитися.

Лора Хілленбранд

 Луї Замперіні, учасник Олімпіади 1936 року в Берліні, в бігу на 5000 метрів вважався головним претендентом на медалі в Токіо. Саме в ньому бачили спортсмена, якому нарешті вдасться пробігти милю менш ніж за чотири хвилини. Та замість змагань Луї опинився в японському полоні.

47 днів в Тихому океані на надувному плоті та 2 роки ув’язнення з найжорстокішими знущаннями не зломили Замперіні. Він повернувся додому, став проповідником і врешті-решт пробачив своїх мучителів.

Читачеві буде цікаво не лише дізнатися про одного з найбільш культових атлетів за всю історію Олімпіади, але й про таку маловідому широкому загалу складову Другої світової війни, як Тихоокеанський театр військових дій.

 

Відкритий. Автобіографія

Андре Агассі

У серпні 1996 року Агассі завоював золоту медаль Олімпіади в Атланті. Його книжку рекомендують людям, які завжди переключають спортивні новини, а критики називають видання «стандартом гарних мемуарів».

Андре Агассі розповідає про перший корт, який батько збудував біля будинку, про цілодобові тренування. А ще про муки вибору подарунку рідним на перші зароблені гроші та важкий характер батьку.

Щасливим автор став не коли вигравав турніри чи Олімпіаду, а коли зустрів кохання свого життя – Штефі Граф.

«Врятувати Олімпійські ігри» – Джеронімо Стілтон

Елізабетта Дамі

У нашій добірці є й дитяча книга: Джеронімо Стілтон – персонаж серії графічних новел, миша, що вміє розмовляти. Більше усього на світі гризун мріє про спокійне життя. Однак доля підкидає йому нові й нові пригоди.

Афіни, Греція: перші Олімпійські ігри ось-ось стартують. А Піратські Кішки вирушили в минуле, щоб взяти участь в цих змаганнях. Вони планують виграти якомога більше медалей та стати легендарними спортсменами. Але ж вони грають на за тими правилами! Вдаються до найпідступніших трюків. В свою чергу, Джеронімо разом з друзями Паті, Бенджаміном, Трапом та Брюсом, не збираються стояти осторонь – попри все, мають перешкодити недобрим планам котів, та врятувати олімпійську історію.

Автор: Сергій Черевань