Шукайте дерево! 12 книг-підказок для #YakabooBingoSpring2018

У назві чи на обкладинці, у сюжеті чи просто в тексті – дерева трапляються в багатьох книжках. Але щоби вам було легше знайти їх і виконати один із пунктів весняного Бінго, ми підібрали 12 книг на будь-який смак – від нон-фікшну й поезії до дорослих романів і дитліту.


Читати: Зустрічаємо весну та #YakabooBingoSpring2018


Нон-фікшн


05_2_04

«Таємниче життя дерев» Петер Воллебен


Відкриває нашу добірку робота німецького лісника Петера Воллебена, який багато років спостерігав за деревами, намагався пізнати логіку їхнього росту – і з’ясував дивовижні речі! Виявляється, зелені мешканці нерукотворного лісу утворюють своєрідне суспільство, яке живе за законами, дещо схожими на людські. Дерева підтримують одне одного, допомагають слабшим  і діляться поживними речовинами через кореневу систему, «розмовляють» з допомогою ароматів та звуків і навіть планують своє потомство! Серед дерев є одинаки, а є й ті, які бояться самотності, тому ростуть щільними групами. Вони сильні і вразливі водночас. Вони живі.

Дізнавшись ті секрети, які розповідає про таємне життя дерев Петер Воллебен, ви вже не зможете дивитися на лісові хащі й гаї так, як раніше. Навіть якщо якісь припущення й аргументи автора здаватимуться вам малоймовірними чи суперечливими, а критичний розум вимагатиме посилань на переконливі дослідження, ваше сприйняття зеленого світу точно зміниться.


05_3_04

«Прогулянка лісами. Двоє лінюхів проти дикої природи» Білл Брайсон


А в цій книзі на вас чекають дикі й густі північноамериканські ліси, у які автор відважно збирається зануритися, вирушивши в мандрівку Аппалацькою стежкою. Ця стежка – один із найвідоміших пішохідних туристичних маршрутів у США, який пролягає через гірську систему Аппалачі й має протяжність понад 3,5 тисяч кілометрів. Й ось у таку зовсім не пікнікову мандрівку Білл Брайсон вирушає в компанії шкільного товариша Стівена Катца. На той момент обом чоловікам добре за сорок, у них не найліпша фізична форма й не найтепліші стосунки. Але в кожного є власна мотивація, яка кличе вийти на складний маршрут із важезним рюкзаком за плечима, ночувати прихистках для туристів і під відкритим небом, крокувати в спеку, сніг і дощ, мріяти про соковиті стейки, снідаючи локшиною, знайомитися з людьми і відкривати для себе Америку з висоти Аппалацької стежки.

«Прогулянка лісами» – книга не лише страшенно пізнавальна (бо з неї ви дізнаєтеся і про те, як кілька століть тому європейські натуралісти відкривали рослинний світ Америки, і про те, що відбувається з туристом при гіпотермії, і про місто-під-яким-горить-вогонь – покинуту людьми Централію), а й надзвичайно смішна! Білл Брайсон – справжній майстер самоіронії й ще той дотепник. Тому читати про пригоди двох лінюхів буде й цікаво, і дуже весело.


05_4_04

«Кулемети і вишні. Історії добрих людей із Волині» Вітольд Шабловський


Коли на Волині цвітуть вишневі сади, то здається, що більш мирної і спокійної місцини на світі немає. Але герої книги репортажів Вітольда Шабловського знають, що поряд із квітучою ідилією в цих краях колись лунали кулеметні постріли й лилася червона, як вишневий сік, кров. Польський журналіст написав про одну з найтравматичніших сторінок історії ХХ століття – Волинську трагедію. І сфокусував свою увагу милосерді, доброті, людяності й самопожертві, які в той безумний час виявляли добрі люди з Волині.

Вітольд Шабловський зібрав голоси свідків і учасників тих подій. І вони розповіли про волинян, які в різний спосіб рятували своїх сусідів-поляків, сусідів-євреїв від знищення: хтось ховав утікачів, хтось виходжував поранених, хтось копав для них криївки, хтось возив їжу, а хтось забирав маленьких польських сиріт у свої українські сім’ї і виховував їх, як рідних дітей. Ця книжка важка і важлива. Її, як і більшість текстів, що стосуються української історії, важко читати «без брому». Але Шабловський уміє писати так, щоби не роз’ятрювати, а гоїти старі рани.


Поезія


05_5_04

«Хвоя» Павло Коробчук


Війна, любов і мудрість – три складники, які утворюють поетичний візерунок збірки Павла Коробчука. Ця книга принесла автору премію імені Бориса Нечерди, а читачам можливість не лише познайомитися з новими віршами, але і пригадати улюблені поезії з попередніх збірок. «Хвоя» Коробчука складається з 99-ти «хвоїнок» – текстів, пронизливих і свіжих. Усі вони – навіть ті, які про війну й мудрість – про любов. Про любов до своєї країни, коханої людини і своєї справи.

У цій збірці є вірші, написані з легкою іронією або і злим стьобом, є такі, що збивають із ніг усвідомленням жахів війни, що відбувається тут-і-тепер, а є і глибоко ліричні. Експерименти з формою і фонетикою роблять ці тексти цікавими не лише своїм сенсом, а і звучанням. Тож не слухайте порад автора, який в одному із віршів закликає «Не читайте Коробчука!» – беріть і читайте! ?


05_6_04

«Абрикоси Донбасу» Любов Якимчук


Для поетеси Люби Якимчук абрикоси – символ Донбасу,  краю її дитинства. Жовтогарячі плоди з вуглиною замість кісточки й осінні дерева в шахтарських касках, так само, як і вугілля, шахти й терикони, були особливими маркерами Донбасу. Поки не прийшла війна. І тепер дерева поранені осколками, цілі родини вмирають в один день «від старості», а рідний Первомайськ поетеси «розбомбили на перво й майськ». Коли бачиш, як міста й місця, у яких ти виростала, беруться тріщинами й руйнуються на очах, від жаху можеш заніміти або закричати аж до втрати голосу. Голос Люби Якимчук у цих віршах звучить сильно, до «мурашок» по шкірі – тоді, коли вона оспівує свій край, і тоді, коли оплакує.

Щоб відчути душу Донбасу, щиру і зболену, читайте Любу Якимчук. І пам’ятайте, що «там, де не ростуть абрикоси, починається Росія».


05_7_04

«Доросла» Галина Крук


Дерево на обкладинці поетичної збірки Галини Крук «Доросла» – це, вочевидь, символ зростання й дорослості. Адже саме дорослішання набуття нового досвіду, часто зав’язаного на любові, але іноді й на втратах, – це те, що проживають ліричні герої майже всіх її поезій.  У цих віршах ви знайдете і  Синього кита, який заманює ліричного героя незрозуміло куди, але замість темряви забуття приводить його до усвідомлення невимовної краси світу. Тут ви зустрінете різний досвід любові – і тієї, яка дірявить серце, і тієї, яка залишає світло, і тієї, яка, немов глухий дід, не дає тобі відповідей, і тієї, що здатна порятувати від смерті. Вдумливі й мудрі вірші Галини Крук спонукають вглядатися в себе й шукати відповіді на запитання, які ставиш сама собі.


Дитячі книжки


17_1_5_01

«Леля з будиночка на дереві» Юлія Лящинська


Яка дитина не мріє про будиночок на дереві? А Леля не просто має такий, а й щасливо живе в ньому постійно, з мамою й татом. Аж поки у великий «панський» будинок, у саду якого росте дерево-домівка Лелі, не вселяється сім’я Синюпків. І їхній синочок, небезпідставно прозваний Свинопринцом, вдається до підступних і жорстоких кроків, аби змусити Лелю і її рідних зробити те, що дозволить Синюпкам відібрати в них будиночок на дереві.

«Леля з будиночка на дереві» – це книжка про доброту, відважність, винахідливість і допитливість маленької дівчинки, яка допомогла побороти лихі наміри сусідів і дурнувату бюрократію. А ще це історія, яка в ненав’язливий і доступний спосіб розповідає дітям про приватну власність і вміння захищати її межі.


05_8_04

«Магічне дерево. Червоний стілець» Анджей Малешка


Коли сценарист і кінорежисер пише цикл книжок, то вважайте, що з цього точно буде телесеріал. Анджей Малешка також убив одним пострілом двох зайців: його історія про старий крислатий дуб із магічними властивостями, які передалися предметам, зробленим із деревини цього дуба, стала популярною серед польських читачів, а серіал «Магічне дерево» навіть отримав премію Еммі. Кожна книга (і серія) розповідає про якусь річ, виготовлену з магічного дерева. І перша історія – про червоний стілець.

У благополучній і дружній родині польських музикантів настали скрутні часи. І поки батьки багато працюють, щоби виправити ситуацію, діти, двоє братиків і сестричка, знаходять магічний артефакт – дерев’яний стільчик, який виконує бажання того, хто на нього сяде. Він здатен допомогти, здійснити заповітні мрії, врятувати батьків, перевиховати негідників. Чи скористаються дітлахи можливостями магічного дерева, чи виправляться лиходії й чи закінчиться все щасливо – дізнаєтеся з книжки.


05_9_04

«Мій дідусь був черешнею» Анджела Нанетті


Малий Тоніно дуже любить приїздити в село, де є бабуся, дідусь і черешня Фелічія – центр їхнього маленького всесвіту. Черешня – якір, на якому тримається родинна пам’ять. Вона допомагає пережити біль втрати, повернути смак життя, вона – надійний прихисток, компаньйон для маленьких пригод і затишний куточок для спокою й розради. Тому Тоніно готовий на все, аби врятувати свою Фелічію, свій клаптик золотого дитинства, свою пам’ять про найрідніших.

«Мій дідусь був черешнею» – це щемлива історія про прийняття й щирість, про любов і смерть і про те, що «доки тебе хтось любить, померти неможливо».


Художня література для дорослих


05_10_04

«Ті, що не мають коріння» Наомі Новік


Чарівне фентезі від американської письменниці Наомі Новік перенесе вас у химерний світ слов’янських казок, у якому ви впізнаєте польські й українські фольклорні мотиви й заворожливо-загрозливу атмосферу густих поліських хащ. Ліс у цій історії – персонаж темний і проклятий, він захоплює землі двох ворогуючих королівств, Рос’ї та Польні, і перетворює їхніх жителів на дерева. А маг Дракон, який століттями стримує його чари, вимагає від людей регулярну данину у вигляді молодих дівчат. І якраз одній із цих «пожертв», непримітній Агнєшці, випаде нагода розгадати магію Проклятого Лісу і спробувати побороти її.

«Ті, що не мають коріння» – це історія, схожа на бабусину казку, тільки з позначкою 18+ ? До речі, вона здобула низку престижних у світі літературного фентезі нагород, зокрема, Премію Неб’юла за найкращий роман.


05_11_04

«У лісі-лісі темному» Рут Веа


У віддаленому від цивілізації будинку з великими скляними вікнами збираються шкільні й університетські подружки на дівич-вечір красуні Клер. От тільки одну з них, Леонору-Нору-Лі, атмосфера вимушених веселощів якось гнітить. Чи то тому, що на вечірку її запросили, а на весілля – ні. Чи тому, що обранець Клер – зовсім не той, кого вона хотіла б бачити в ролі нареченого. Чи тому, що в цьому будинку почувається наче у якомусь шоу-за-склом, де роль глядачів випадає темним деревам, які тісно обступили їхню тимчасову оселю.

Гнітюча атмосфера вже з перших сторінок готує до того, що станеться щось дуже-дуже погане. Питання тільки – коли і хто в цьому буде винен?


05_12_04

«Історія, варта цілого яблуневого саду» Максим Дупешко


Історія, що починається з маленького яблука, а закінчується цілим яблуневим садом, варта того, аби її прочитати. Дебютна книга Максима Дупешка отримала багато схвальних відгуків від критиків, а читачів встигла закохати в Чернівці – місто, яке є чимось більшим, ніж просто локація, де відбуваються події роману, місто, яке є співучасником цих подій.

Хтось побачить у цьому романі родинну сагу, хтось – напрочуд яскраву оповідь про мультикультурне й мультинаціональне місто, яке було осередком Європи в Україні, хтось замислиться над історичними паралелями, а хтось просто отримає насолоду від напрочуд талановито написаного тексту.


Читати: Доброта, розум і пригоди. 5 книг про особливих дітей

Читати: Новинки березня. 95 книжок від українських видавництв

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

13 thoughts on “Шукайте дерево! 12 книг-підказок для #YakabooBingoSpring2018

    Залишити відповідь