Шевченко-фотограф, модник та актор: 10 фактів про поета №1

Тарас Шевченко в часи незалежності України нарешті позбувся образу поета-революціонера та став більш об’ємною та цікавою фігурою, ніж класик з шкільного підручника. Знайомтесь: Шевченко вмів дотепно жартувати – чого вартий його оголений автопортрет, відмовився від кар’єри фотографа та любив модний одяг, хоч на фотосесіях з друзями позував як справжній актор - у кожусі та смушевій шапці. Зібрали маловідомі факти з життя поета та сучасні книжки про нього.

Походження Тараса

Тарас Шевченко походить з козацького роду – у 2014 році у Дніпрі презентували масштабне дослідження генеалогічного дерева Тараса Шевченка. Краєзнавець Микола Чабан стверджував, що нащадкам Кобзаря про козацьке походження казав Дмитро Яворницький, зокрема одним з його предків був запорізький козак Андрій. Також історик досліджував нащадків старшої сестри поета - Катерини, яка виняньчила Тараса. 1804-1848, в заміжжі – Красицької). Серед непрямих шевченкових нащадків треба виділити постать праонук Шевченка - Дмитра Красицького (1900-1989) – відомого педагога, музейника, дослідника.

Шевченко-фотограф, модник та актор: 10 фактів про поета №1 0

Як учився майбутній поет

Автор «Кобзаря» закінчив всього два класи церковно-приходської школи. Польську та французьку мову Тарас вивчив за допомогою поміщиці Софії Григорівні Енгельгардт, дружини Павла Енгельгардта – одного з чотирьох найбагатших поміщиків України. Але в 1861 році, вже смертельно хворий Шевченко видає підручник для недільних шкіл, назвавши його «Букварь южнорусский». Поет прагнув, щоб його народ був освіченим.

Викупили з неволі за 800 корів

В 1836 році Шевченка викупають з неволі. У своїй автобіографії Тарас Григорович писав, що своєю свободою він завдячує Карлу Брюллову та Василю Жуковському: Брюллов написав портрет поета. Картину вирішили продати на аукціоні та витратити отримані кошти на звільнення Шевченка. Портрет придбали за фантастичні по мірках того часу кошти – дві з половиною тисячі рублів. Для порівняння: кілограм яловичини коштував 40 копійок, а корова – 3 рублі). До викупу поета долучилась і імператорська родина: імператриця Олександра Федорівна витратила 400 рублів, нащадок престолу Олександр ІІ та велика княгиня Олена Павлівна – по 300 рублів. Вже за тиждень поміщик полковник пан Енгельгардт відпустив на волю цю «кріпосну душу».

Всі важливі події в житті - навесні

Весна – важлива пора року для Кобзаря, адже саме навесні сталися всі важливі подіїї: народився 9 березня, 25 квітня 1838 року його викупили з кріпацтва. 26 квітня 1840 світ вперше опублікували «Кобзаря», 5 квітня поета заарештували, 7 квітня 1857 року він отримав звістку про волю. Останній вірш поет написав між 14 та 15 лютого на звороті й лицьовому боці пробного відбитка офорта автопортрета 1860 р. і називався він «Чи не покинути нам небого».

Ким був Тарас Шевченко: поетом чи художником?

Вирішуйте самі: за життя він написав 237 віршів та поем, із них 235 українською та 2 російською мовами, а також 11 прозових творів, з них – 9 повістей. До наших днів дійшли 835 художніх робіт Шевченка: картини, гравюри на металі й дереві. Ще 278 робіт вважаються втраченими. Одна з найвідоміших картин Шевченка - «Катерина», які він написав у 1842 році.

Шевченко-фотограф, модник та актор: 10 фактів про поета №1 0

А була можливість стати фотографом

Дослідник Леонід Ушкалов стверджує, що після повернення з заслання друзі купили поету техніку, щоб він міг так заробляти на життя, як це робили багато художників. Тарас Григорович пробував фотографувати, але швидко відмовився від цього заняття. На його думку, дагеротипія – це не мистецтво, а справа фізики і хімії, а офорт йому був ближчим та зрозумілішим.

Селянський образ - це трохи театр

Втомлений чоловік у смушевій шапці та свитці – це не зовсім точний образ поета. У Петербурзі він заробляв добрі гроші як портретист ( від 10 рублів за портрет) і часто купував собі модний одяг. Зокрема, поет занотував у щоденнику про особливе задоволення, отримане від придбання гумового плаща-макінтоша, який вартував 100 карбованців. Для порівняння: перебуваючи у складі археологічної комісії, Шевченко заробляв 150 карбованців на рік. Але гроші у поета надовго не затримувалися – в кишенях у нього було то густо, то пусто. Але коли поет йшов фотографуватися, то любив позувати в кожусі та шапці – це трохи нагадувало театр, який обожнював поет.

Шевченко-фотограф, модник та актор: 10 фактів про поета №1 0

Що пив Шевченко (не самогонку)

Улюблений напій поета – чай, а з алкоголю – ром. В автобіографічній повісті Шевченка «Художник» є сцена чайної церемонії у художника Карла Брюллова. Саме чай з вершками пив поет за лічені хвилини до своєї смерті. А ще поет смакував кавою по-віденськи – з вершками.

Кобзар-жартівник

Поет любив жарти, приколи, розіграші. Так, в радянські часи були заборонені вірші з матюками. Під забороною перебував і жартівливий автопортрет оголеного поета, бо не може автор «Кобзаря» показуватися у чому мати народила.

Шевченко-фотограф, модник та актор: 10 фактів про поета №1 0

Нащадки Кобзаря

Після смерті поета його спадкоємцями стали брати Микита та Йосип, а сам Шевченко просив друзів допомагати сестрі Ярині. Збереглися списки з переліком Шевченкових речей, особисте майно після смерті продали з аукціону і гроші віддали спадкоємцям. Так, до нашого часу вціліли кілька книжок, хоча було понад сотню, полотняний костюм, багато пензлів, мольберт, фарби і майже всі рукописи. Але більшість одягу, годинник та особисті речі – так і не були знайдені.

Шевченко-фотограф, модник та актор: 10 фактів про поета №1 0

А ви читали сучасні видання творів Шевченка та про Шевченка? Радимо кращі з кращих:<br>

img581_82

Шевченків міф України. Спроба філософського аналізу

Оксана Забужко

img907_2_40

Шевченко на кожен день з Яніною Соколовою

858228_front

Тарас повернення
Олександр Денисенко

sh_2

Слідчо-наглядові справи Тараса Шевченка

 

file_686_21

Тарас Шевченко-Грушівський. Хроніка його життя
Олександр Кониський