А ви читали твори лауреатів Шевченківської премії-2021?

Оксана Луцишина отримала Шевченківську премію за роман «Феба та Іван». А в номінації «Журналістика і публіцистика» премію здобув письменник, журналіст і колишній бранець угруповання «ДНР» Станіслав Асєєв. Журі відзначило його книжку «В ізоляції».

«Феба та Іван»  – останній  роман Оксани Луцишиної зібрав букет нагород: він отримав відзнаку Гран-прі Премії міста літератури ЮНЕСКО 2020, а сьогодні ще й Шевченківську премію в номінації «Література».

Оксана народилася в Ужгороді, а з 2001 року живе і працює в США. Нині викладає в Техаського університету у місті Остін українську мову та східноєвропейські літератури.

У добірку письменниці – збірки поезії «Усвідомлена ніч», «Орфей Великий» «Я слухаю пісню Америки» та «Вірші Феліцити». Оксана – авторка трьох романів – «Сонце так рідко заходить», «Любовне життя» та «Іван і Феба».   

Дія роману розгортається в 90-ті – головний герой Іван після навчання у Львові та участі у Революції на граніті Іван в рідний Ужгород, де одружується з поеткою Марією, що називає себе Фебою. Але Ужгород тільки зовні тихе патріархальне містечко, яке туристи обходять за день. Будні тут наче списані з фільмів Кустуріци. Особливо письменниці вдалися монологи Феби, зокрема про вагітність.

«Я цей жіночий голос в тексті відмірювала з аптекарською точністю. Це рівно стільки, скільки жінка могла сказати в умовах патріархату – і то не обов’язково сказати власне вголос, а бодай собі самій. Ці монологи писалися роками. Писалися і переписувалися. Вимірювалися майже як поезія», – зізнавалася Оксана в інтерв’ю «Лівому берегу».

Книжка Станіслава Асєєва  «В ізоляціїї» документує перші місяці російської окупації Донецька. Це дебютна книжка Асєєва, яка вийшла ще в 2018 році і є збірником його статей і есеїв з окупованого Донецька. Ілюстрації до книжки виконав художник Сергій Захаров, який і сам провів у «Ізоляції» півтора місяця.  Сам Асєєв на момент виходу книжки ще перебував у незаконному ув’язнені і вийшов на волю тільки у грудні 2019 року.

В минулому році у Асєва вийшла друга книжка – «Світлий Шлях». Історія одного концтабору».

Церемонія нагородження відбудеться в травні в Каневі (орієнтовно 22 травня, в день перепоховання Тараса Шевченка), повідомили у Шевченківському комітеті. Перенесення церемонії пов’язано з пандемією  COVID-19.