Книга на фронт. Що купують та що бажають військовим

Національна книжкова платформа Yakaboo проаналізувала, які книги та яких категорій найчастіше українці купують на передову в рамках ініціативи «Книга на фронт», що хочуть читати самі військові та які побажання їм пишуть у листівках.

Yakaboo долучилася до ініціативи «Книга на фронт» від липня 2023 року. Це всеукраїнська ініціатива, яку реалізує ГО «Культурні сили України» за підтримки МКІП. Щомісяця платформа відправляє книги, які купують українці в рамках цього проєкту – на сайті та у фізичній книгарні Yakaboo.

Яку літературу хочуть читати військові

Книжкова платформа Yakaboo також дізналась, яку літературу хочуть читати самі військові. Дані опитування надав один із підрозділів ЗСУ. Військові могли обирати одразу кілька категорій книг:

1. Художня література – 64,7%
2. Історія – 56,9%
3. Саморозвиток. Мотивація – 50%
4. Психологія і взаємини – 42,2%
5. Бізнес. Гроші. Економіка – 35,3%
5. Наука і техніка – 35,3%
6. Біографії. Мемуари – 31,4%
7. Навчальна література – 24%
8. Медична література – 23%
9. Книги іноземною мовою – 18,6%
10. Мандри і туризм – 16%
11. Мистецтво. Культура. Фото – 13%
11. Спорт і активний відпочинок – 13%
11. Право. Юриспруденція – 13%
12. Хобі і дозвілля – 12,7%
13. Комікси. Графічні романи – 11,8%
14. Релігії світу – 10,8%
15. Комп’ютерна література – 9,8%
15. Здоров’я. Фітнес. Здорове харчування – 9,8%
16. Езотерика і окультизм – 7,8%

Що пишуть у листівках військовим:

Найчастіше українці купують на передову ті книги, які прочитали самі. Про це зізнаються у своїх посланнях до військових. Кажуть, що «книга – це своєрідний спосіб поговорити» із захисником, який її читатиме. Висловлюють сподівання, що книга витіснить «важкі» думки, допоможе надихнутися, перепочити та вистояти.

Найбільше листівок із побажаннями: перемоги, здоров’я, берегти себе, повертатися живими та неушкодженими. Дякують за сміливість, мужність, стійкість та захист країни.

Є послання віршовані. А деякі – мають прив’язку до назви/змісту книги:

Для підтримки проєкту «Книга на фронт» книги можна придбати на сайті yakaboo.ua – вони позначені спеціальною плашкою «Благодійність» або ж зібрані на окремій сторінці

Серед рекомендованих книг для покупки на передову є також література, відібрана психологами ГО DoLadu – фахівцями, які надають психологічну підтримку військовим, ветеранам та їхнім родинам. Yakaboo разом з DoLadu створила спеціальну добірку, яка допомагає підтримувати ментальне здоров’я та включила її до асортименту, пропонованого в рамках ініціативи «Книга на фронт».

При купівлі книг онлайн – в коментарі до замовлення можна написати слова подяки військовим. Команда Yakaboo передає кожне таке послання на листівці разом із книгами, які купують для військових. 

Можна підписати таку листівку власноруч, завітавши до фізичної книгарні Yakaboo (м.Київ, вул.Хрещатик, 22) та придбавши книгу для військових.