Що читати в травні: 13 книжкових новинок

Травень багатий на вихідні, тому цього разу наша добірка книжкових новинок буде дещо довшою. Пропонуємо насолодитись свіжим романом Юрія Винничука, відкрити для себе кулінарну книгу шпигунки, дізнатись дещо нове зі всесвіту «Голодних ігор» і познайомитись зі добірним нонфікшном.

Вілла Деккера

Юрій Винничук

Ретродетектив Юрія Винничука, головним героєм якого є журналіст Марко Крилович (він же «Нічний репортер»), переносить нас у 1939 рік, де на Європу вже суне привид війни.

Неспокій відчувають і у Львові: щось насувається, але що й коли. Крилович допомагає у розслідуванні двох злочинів: шахрайства з переправленням євреїв до Палестини та серією вбивств вродливих панянок – тут зловмисника назвали «цинамоновим душієм», адже він залишає на тіла своєрідний підпис зі спецій.

Кожна з дівчат має стосунок до Марка, тож розслідування стає дуже особистим, а сам репортер мало не підозрюваним. 

 

«Зізнання книголюба»

 Грант Снайдер

Що ж, книголюби, вам, напевно, є чому зізнаватись. Може, у вас там позаторішні книжкові почекуни порохом припали? Може, ви в когось з друзів позичили книжку і забули віддати (і прочитати її теж забули)?

Грант Снайдер вас не засуджує, бо йому теж є, в чому зізнаватись. Зрештою, його зізнання стали дотепним коміксом, який можна розбирати на меми і відправляти прикольні картинки друзям-книголюбам. А ще це класний подарунок для тих, хто обожнює книжки, тому сміливо можна брати одразу два – собі й улюбленому однодумцю. 

Про що вона мовчить?

48 жіночих текстів про чуттєве і табуйоване, про щасливе і болюче, про перемоги і відновлення після поразок. Авторки розкажуть історії, про які часто мовчать. Але це треба чути, це треба сприймати, щоб люди зі схожим досвідом не почувались одинокими у цьому світі, щоб знаходили в собі сили далі йти.

Прийняти тілесність, зрозуміти свою сексуальність, вилити біль, знайти себе, поділитись сумнівами неідеальної мами, розповісти, що важка хвороба – не кінець життя, а звільнення з токсичних стосунків – не втрата, а крок до щастя… 

Книжка стане подругою у моменти, коли потрібна розрада. 

Співак

Лукас Гартман

 

Неймовірний талант, який вже втратив все через війну, а тепер може втратити й життя. Йозеф Шмідт – тенор світового рівня, зірка опери, яка зійшла у Берліні. 

Але він єврей у нацистській Німеччині. Щоб жити, він мусить тікати: спочатку до Австрії, де трохи спокійніше, потім до Франції, де теж нема відчуття безпеки. Тільки нейтральна Швейцарія видається спокійною гаванню, але потрібно ще перетнути кордон, а там, подейкують, не все так просто: можуть не пропустити, а можуть і у трудовий табір відправити. 

Зараз Шмідта більше турбує те, що від його матері в Чернівцях давно нічого не чути, і хронічний кашель, який може покласти край співочій кар’єрі.

 

Космічний поштар. Книга 1

Гійом Перро 

Зараз професія Боба видається дивною, але, хто знає, може за якісь десятиліття хтось з нас буде космічним поштарем. Боб щодня подорожує галактикою в своєму зорельоті з важливими вантажами. Робота мрії – це про нього.

Тут він вивчив кожен закапелок, але ж космос такий безмежний. То що станеться, якщо дещо на його маршруті піде не так? Пофантазуємо? А потім перевіримо, що для свого персонажа обрав Гійом Перро. Захопливий мальопис для малих і великих, які люблять фантазувати.

 

І будуть люди

Анатолій Дімаров

Екранізовано! Перша українська історична сімейна сага. Класика ХХ століття у повному виданні без скорочень (радянська цензура викинула третину цього роману, адже комуністична дійсність постає там не надто привабливо).

Анатолій Дімаров розповідає про страшні сторінки становлення СРСР на території України: насильницька колективізація і її кульмінація – штучний Голодомор, який мав на меті загнати селян-індивідуалістів у колгоспи, щоб працювали на благо партії.

Сміливий крок для письменника, а надто у 60-ті, коли залізна рука Кремля ще була міцною. 

Жити змістовно. Філософія радості від античних стоїків

Вільям Б. Ірвін

Античні стоїки – ідеал непохитності. Але ж вони були такими стриманими, що чуттєві насолоди їх взагалі не торкались? А це не те, що цікаве сучасним людям, хіхі. Нудно ж якось. Однак професор філософії Вільям Б. Ірвін переконий, що ідеали стоїків – саме те, що потрібне для радісного життя-буття, без постійного хвилювання та занепокоєння тим, на що ми ніколи не мали впливу.

Пропрацювати образи, відпустити сум, прийняти процес старішання і розібратись зі спокусами (не всі з них настільки спокусливі, як здається). Тож читайте і завдайте стоїчного удару стресу. 

Орден мовчальниць

Катерина Калитко 

 

Хто розумніший, той змовчить, – десь так виховують дівчаток в Україні. Власне, українське жіноцтво часто перетворюється на «орден мовчальниць», переносячи з покоління в покоління архетипне не привертати уваги, не висловлювати своєї думки, мовчки страждати і часом плакати.

Журба і туга як національна ідея, як життєве призначення жінки, яка тільки берегинею має право бути.

Збірка Катерини Калитко не розірве це коло мовчання, однак це голос, до якого можуть приєднатись інші. І говорити відверто, пропрацьовувати спільні травми і зцілюватись. 

Мрійник Стрендж

Лейні Тейлор

Він мало про себе знає, та й інші не можуть розповісти, хто він і звідки. Його називають Лазло Стрендж – вихованець монастириського сиротинця, а тепер бібліотека, у думках якого часто постає дивне місто з небаченими досі звірами і доблесним військом.

Його назва загубилась серед пустельних пісків, тож тепер це просто Плач. Зрештою Лазло зможе наблизитись до своєї фати моргани, адже він вирушає в експедицію до Плачу. Зв’язок здається, як ніколи міцним. І, схоже, в Лазло є шанс дізнатись таємницю свого походження.

Есенціалізм. Миcтeцтвo визнaчaти пpiopитeти” 

Ґреґ МакКеон

Тільки важливе, необхідне, суттєве  – філософія есенціалізму відрізняється мінімалізмом і цілеспрямованістю. Адже серед сотень справ, на які розпорошуємось щодня, ми тільки втрачаємо енергію і віддаляємось від успіху у справді важливому.

 Постійно є, що робити, але якихось результатів це не дає, бо в щоденному плануванні планує хаос.

Есенціалізм про ефективність, адже неможливо переробити всю роботу, та й не потрібно. Як правильно розставити пріоритети та не докладати надзусиль, щоб потрібний об’єм роботи, витратити енергію на те, що справді важливо. 

Міс Грем. Кулінарна книга шпигунки 

Селія Різ

Шифр з кулінарної книги? Чому б і ні? Ця історія, яка розгортається у другій половині ХХ століття, розповідає про британську вчительку німецької, якій запрагло пригод.

ЇЇ направляють до Німеччини для відновлення зруйнованої шкільної освіти, однак рідним спецслужбам вона здалась чудовою кандидаткою на шпигунку. Досконале знання німецької, зовнішність, яка не запам’ятовується, ще й граф Курт фон Стабенов серед знайомих.

Свої знахідки вона шифрує у кулінарному блозі, пардон, колонці, яку підписує Стеллою Снеллінґ. Та шпигунство відкриває Едіт Ґрем чимало державних та особистих таємниць.

Балада про співочих пташок і змій

Сюзанна Коллінз

Ви колись цікавились тим, як почались «Голодні ігри»? Чому вони такі важливі для Панему? Слід зазирнути в минуле і познайомитись з юним Коріоланом Сноу, який переживає не найкращі часи.

Його родина втратила все, тож тепер він може виборсатись тільки, якщо виграє стипендію. Його напарниця – переможниця з 12 округу Люсі Ґрей – темна конячка, на яку б ніхто не поставив, та все ж вона перемогла. Між ними спалахує іскра та відкритим залишається запитання: на що готовий правитель Панему, щоб отримати бажане.

 

Ласощі для Медора

Андрій Бондар

Пронизлива збірка есеїв Андрія Бондара, які назбирались упродовж 2017-2020 років, захопливе чтиво, яке можна читати дозовано або ж цілу книжку за раз – тут вирішувати вам. Саморефлексії, які відбивають бачення подій або явищ, несподівані висновки зі сподіваних тез, різні кути зору для насущних проблем – чи допоможе це їх вирішити.

 Есеї Андрія Бондара і легкі – як от конкурс літературний конкурс на найгірший опис сексу – , і водночас мають приховану глибину, в якому можна пірнути до дна.

Справжні ласощі, яких на Великдень можна з’їсти одразу цілу коробку. 

 

Авторка: Юлія Дутка