Що подарувати школярику на початок навчання: Книжки для розумак

До навчання готові? Вивчили всі правила, закупили робочі зошити, прочитали нові закони й встигли посперечатися про те, чи справді варто скасовувати шкільну форму? Не забудьте і про невеличкий книжковий подарунок для свого чи знайомого школярика — оберіть те, що може надихнути дитину на нові звершення, допомогти їй зрозуміти дорослий світ та показати, що вчитися — це цікаво й корисно. Пропонуємо невеличку добірку творчих, пізнавальних та кумедних книг для дітей (переважно молодшого і середнього шкільного віку, але дорослі також гарантовано захочуть їх погортати):

Маленькі читаки можуть прослідкувати пригоди жвавого дівчиська Джуді Муді з моменту її навчання у третьому класі. Це гумористичні розповіді про те, як винахідлива дитина рятується від нудьги і вигадує собі заняття до смаку — то намагається передбачити майбутнє, то влаштовує пляжні перегони, то раптово стає популярною. Часто моменти в книзі близькі для школярів: наприклад, Муді не подобається, що вона сидить за першою партою, де вчитель бачить усі її витівки; або ж настільки захоплюється ідеєю стати лікарем, що починає проводити власні експерименти, яких немає в шкільній програмі.

Всього в оригіналі серії — близько 19 книг, а також різноманітні щоденники з завданнями й зошити, і потроху ці історії з’являються в українському перекладі. 

Minecraft — комп’ютерна гра, в якій з блоків можна будувати споруди за принципом конструктора. В ній є кілька режимів, один із яких присвячено саме створенню красивих будинків та цілих віртуальних світів, які тільки є в дитячій фантазії, і ця книга — помічник для юних творців. Вона дуже просто розповідає про елементарні основи дизайну й архітектури: які кольори пасують одне до одного, які є стилі в монументальному мистецтві, як з блоків у грі можна створити камін, як розробити ціле місто з власною інфраструктурою тощо. Якщо ви хоча б раз чули від школяра захоплені відгуки про Minecraft, тоді ця книжка може йому сподобатися, а потім надалі — і допомогти з розвитком креативного мислення, логіки та навіть із математикою.

Більш точні науки, які потребують важливих розрахунків, буває, не отримують належної уваги від школярів. Зацікавити їх математикою, фізикою чи навіть архітектурою може пробувати серія книг з цікавими науковими фактами, які надихають на відкриття. А також допомагають швидше запам’ятати складні формули та осягнути поняття, бо інколи визначення у підручнику недостатньо для справжнього розуміння практичної цінності проведених підрахунків. З цими довідниками легше буде виконувати завдання, кожна з книг пропонує певну практичну роботу чи експерименти на закріплення пройденого матеріалу. 

Гумористична книжечка для тих, хто хоче зрозуміти, яке воно — те доросле життя, до якого їх готують у школі. А також вона допоможе роз’яснити багато незрозумілих для дитини речей, про які не завжди виходить спитати в батьків напряму. Чому батьки часом зляться, змушують тебе їсти овочі та дотримуватися розпорядку дня? 

Авторка й ілюстраторка Франсуаза Буше так кумедно описала будні батьків, що сподобається читати книжку всією родиною. Вона гарантовано сприятиме більшому порозумінню в сімейних стосунках між батьками й дітьми. 

Шкільний щоденник краще не нищити, навіть якщо в ньому з’являється така неприємна двійка чи зауваження. А ось на цій книзі можна якраз-таки відірватися: різати сторінки на шматочки, калякати щось незвичне, вимазувати, бруднити, роздирати до дірок… Усе, що запропонує авторка, — та й усе, що прийде в голову. Після уроків це чудовий засіб для розваги.

У Кері Сміт також є книга «Лінія», де потрібно щоразу по-іншому вести лінію по сторінках, не обриваючи її; «Безлад» — за допомогою різних підручних засобів у цій книзі можна створювати шедеври з буквально-таки випадкових клякс та писати й малювати на цілком неочікувані теми і в далеко не стандартний спосіб.

Баварські Альпи, ліси Амазонії, Мексика, Китай, Лондон — в цій книзі авторка спробувала вмістити найцікавіші місця та найцікавіші факти. Книгу можна сприймати як вступ до географії, адже про кожну місцевість тут є базові дані: архітектурні споруди, природні особливості, культурні риси, елементи символіки тощо. Інформацію подано у простій формі у вигляді коротких фактографічних речень на фоні яскравих малюнків зі значною кількістю деталей, які цікаво розглядати. Книга підвищує загальну ерудицію, виховує цікавість до географії у юних майбутніх мандрівників та замінює сухий стиль текстів підручників та енциклопедій.

У період шкільного навчання з дітьми починають відбуватися фізіологічні зміни, які варто детально пояснити. Якщо школярик соромиться прямо запитати у батьків про важливий період свого життя та зміни, які відбуваються з його тілом, може допомогти в цьому посібник з питань дорослішання. Гормони, стосунки та правила особистої гігієни — тут зібрано все, що варто знати під час стрімкого зростання; і ці посібнички також допоможуть не забувати про основне.

Експерименти можуть відбуватися не лише в рамках лабораторних занять і під тиском загрози не отримати оцінку «відмінно», а й в домашніх умовах. Ця книга — збірка з 70 досить простих експериментів, які, до речі, можуть слугувати непоганою ідеєю для проведення дитячих свят чи заняттям для спільних розваг після уроків. Експерименти допоможуть осягнути основні закони та поняття біології, хімії та фізики. Для деяких експериментів достатньо буде мати лише папірець, воду, сіль, картоплинку, а от для деяких доведеться підшукати повітряні кульки та диски, однак в цілому всі елементи, задіяні в дослідах, є цілком доступними й недорогими. Кожне завдання має пояснення, чому відбулася саме та чи інша реакція, також є примітка про заходи безпеки та варіанти для ускладнення задачі експерименту. 

Один із найгеніальніших науковців Стівен Гокінґ завдяки неабиякій діяльності з популяризації науки його доньки Люсі відтепер стане зрозумілим і дітям. Чорні діри, ДНК та екологічна катастрофа — такі складні теми простою мовою описані в історіях про Джорджа. Структура книг складається з художньої оповіді про буденність хлопчика, яка переривається цікавими фактами, поясненнями та часом навіть кольоровими ілюстративними вставками. Завдяки цій книзі читач отримає знання з біології, фізики, хімії та, звісно ж, з астрономії, — і все це подається в легкому кумедному тоні та не звучить як строге повчання. Через вдале поєднання художньої і нон-фікшн частин у дитини не відбувається перевантаженість інформацією. 

Тіло — досить цікавий феномен існування людини. У процесі пізнання себе ми так чи інакше прислуховуємося до свого тіла, однак не завжди можемо зазирнути всередину і зрозуміти, як все влаштовано. Базові знання з людської анатомії, а також з основних фізіологічних процесів (сон, голод, емоції тощо) наглядно може пояснити ця книга. 

Ще одна книга про біологію — тільки тепер щодо тварин. У книжці є дуже деталізовані зображення внутрішніх органів різноманітних тваринок та інформація про те, як ці особливості пов’язані з характерною їм поведінкою, харчуванням, ареалом перебування тощо. Дані подаються у вигляді коміксу, де дідусь з ноткою гумору вчить свою онучку Клару цікавинок про тварин — домашніх і диких, від папужки до ведмедя.

215 thoughts on “Що подарувати школярику на початок навчання: Книжки для розумак

    Залишити відповідь