Що і як читають діти в інших країнах: закордонні тренди дитячої і підліткової літератури

Кожне нове покоління має свої тренди, зокрема й у книжковій сфері. Закордоном, де видавничий ринок стрімко розвивається, помітними стають нові зміни. Пропонуємо разом на них поглянути: книжки про соціальну справедливість, читання ровесникам та гра у Minecraft.

Допомога іншим

Закордоном помітною стає тенденція, коли старші діти вчать молодших читати. Так організовуються гуртки при навчальних закладах, що відвідують діти, які на 6 місяців і більше відстають від рекомендованого рівня в читанні. Волонтерами в таких гуртках для комфорту дітей часто виступають старші школярі й студенти, щоб своїм прикладом надихати меншеньких. 

Ми також вже писали про популярний інстаграм двох дівчаток-сестер, які читають іншим дітям казочки. Щотижня вони беруть книжки в бібліотеці й щодня на вечір записують відео.

Популярні теми в підлітковій літературі

Згідно з цьогорічними даними видання Publishers Weekly, яке опитало видавців щодо тенденцій у тематиці підліткової літератури, в англомовних видавництв з’являються книги про: 

  • ЛГБТ+. Сексуальність героїв цих книг сприймається як цілком нормальне явище; на неї не надто акцентують увагу, немає історій камінґ-ауту, бо персонажам не варто було щось і приховувати. Також додається нон-фікшн література з даної теми, де акцент стоїть на тому, щоб підлітку не соромно було бути собою. Такий різкий інтерес спричинений, на думку видавців, змінами у культурному сприйнятті.
  • Нон-фікшн. У світлі сучасних політичних та інформаційних процесів у підлітків зростає потреба в надійній інформації, яку вони б могли застосувати у повсякденному житті. Значна увага приділяється працям на тему соціальної справедливості — так наприклад, такі популярні книжки як «Судити по совісті» Браяна Стівенсона в США було адаптовано під підлітків. Спеціальне видання містить окремі додаткові пояснення з приводу расової проблеми в країні та тлумачення певних подій і процесів, надаючи певний лікбез з теми. 
  • Небезпека в мережі: теми кібер-булінгу, столкінгу, публічного шеймінгу. З’являються книги про інтернет-тролів і злочинців, в яких історія розповідається саме з їхньої точки зору. 
  • Імміграція. Деякі книги на цю тему довелося останнім часом переробляти — автори перед публікацією вирішили змінити певні подані дані, боючись через те, що жорсткі правила адміністрації Трампа поставлять іммігрантів у небезпечне становище. 

Книги-розглядалки залишаються в тренді

Тільки перша книжка американської популярної серії таких книг I Spy була продана тиражем у 45 млн примірників. Творці документального відео про фотографа, який вибудовує незвичні композиції для книг, впевнені, що такий формат і досі є популярним:

Читання за допомогою Minecraft

Minecraft — популярна гра, в якій гравці з кубічних блоків можуть збудувати будь-який світ, вирушити на пошуки незвичних елементів і скарбів, використати магію і багато чого іншого. Після запуску гри у 2011 році лише за перший місяць її завантажили понад мільйон разів. Тому не дивно, що популярність гри тепер використовується і в освітніх межах. 

У Великій Британії в школах і бібліотеках запустили цілий Minecraft проект, де діти можуть поєднати читання книги з грою у віртуальному світі за її мотивами. Побувати на Острові скарбів, відвідати Гоґвортс чи ландшафти з «Гри престолів», опинитися в ситуації з «Володаря мух»… Вважається, що Minecraft таким чином стимулюватиме емпатію і цікавість, допоможе юним читачам поринути з головою в історію і почати читати й фантазувати. 

4 648 thoughts on “Що і як читають діти в інших країнах: закордонні тренди дитячої і підліткової літератури

    Добавить комментарий