Як вести здоровий спосіб життя із книгою «Ви це зможете!»

Сама фраза «здоровий спосіб життя» вже жахає своєю офіційністю та непередбачуваністю. Медична журналістка, біологиня і популяризаторка здорового способу життя Дарка Озерна розповідає, що це все зовсім не так. Дарка пише статті на тему здоров’я у комунікаційній команді Уляни Супрун та знає, як оптимістично і з гумором покращити свій стан, змінюючи не лише фізичну, а й психічну складову.

Пропонуємо вам кілька інсайтів з її книги, яка нещодавно вийшла у Yakaboo Publishing.

Ми ніколи не самотні, бо в нас є бактерії

Розділ про здорове харчування авторка починає з розповіді про бактерії. І справді, наш стан значно залежить від мікрофлори. Мікроорганізми потрапляють до нас всередину ще до народження, в утробі матері. Стан гармонії з бактеріями називається еубіоз, і від цього балансу хороших і поганих бактерій залежать наші харчові звички та схильність до захворювань. То що, від нас нічого не залежить? Зовсім ні. Ми самі можемо на цей баланс впливати.

Так алкоголь може вбити хороші бактерії. Те ж стосується м’яса, жирної та солодкої їжі. Фруктоза може спричинити запалення у гіпокампі — частині мозку, котра відповідає за пам’ять і спогади; тож якщо хочете згадати про важливу зустріч чи складаєте іспит, краще не пити газовані солодкі напої чи соки. 

І що, все, ніщо не може зарадити, окрім як сотні обмежень? Аж ніяк, бо тут на допомогу може прийти клітковина, яка захищає наш кишківник:

Розчинна клітковина є у яблуках, апельсинах, вівсянці, корені селери, смородині й гарбузах та інших дарах саду, городу і лісу. Існує і нерозчинна клітковина, яку містять висівки, горіхи, насіння ягід, прожилки абрикосів та слив. Таку клітковину бактерії переважно не їдять, зате вона уповільнює всмоктування цукрів у кишківнику (це добре) і запобігає закрепам.

Але якщо записалися на який-небудь марафон чи забіг, то про їжу, багату на клітковину, поки що забудьте. 

Міф: мед кращий за цукор

У книзі багато міфів щодо харчування та їх розвінчувань. Ми обрали один із найбільш поширених — про користь меду. Чомусь ми не вважаємо мед джерелом цукру, вважаючи його більш природним, тому можемо включати його в чай, випічку, як самостійний продукт споживання, який можна з’їсти вприкуску з хлібом. Однак користь меду супроти звичайного цукру недоведена. Дітям до року, до речі, мед взагалі не можна — він може містити збудники ботулізму.

Взагалі солодке можна обмежити, якщо зрозумієте, що цукор — теж вид наркотику, з якого варто зіскочити. Найкраща порада — готувати солодощі самостійно, тоді ви точно знатимете, скільки цукру туди поклали та контролюватимете кількість небезпечних домішок. Якщо спочатку одна ложка цукру на десерт здаватиметься вам прісною, то коли звикнете, зрозумієте, наскільки насправді солодкими є куповані ласощі. 

Кава не врятує

Якщо у вас є стійка думка, що три чашки кави — краще, аніж одна, то ви помиляєтеся. Чим більші інтервали у вас між прийомами кави, тим краще вона врешті подіє. Щоденні кавовливання взагалі призводять до того, що ми звикаємо до такої дози кофеїну, і вона вже не діє, але нам її щоразу хочеться. Каву можна замінити червоним перцем, імбиром, зеленим чаєм і свіжим повітрям. До речі, кава сильно посилює тривожність, а це додає до стресу. 

Звісно, якщо все ок, то тривожність від кави буде мінімальною. Але якщо у нас фрустрація в стосунках, депресивні розлади, постійна невдоволеність собою, то чергова випити чашка кави наблизить нас на крок до того, що ми зриватимемося на першому ліпшому, який зіпсує нам настрій. Стрес має під собою більш глибоке підґрунтя, аніж нам здається, — нас не просто бісить колега, засмучує дитячий непослух чи мучить невиконана задача, яку й робити не дуже хочеться. У нас порушене сприйняття світу, лікувати яке потрібно вже на психологічному рівні. А на фізіологічному — просто не погіршувати цей стан і замість кави краще намагатися достатньо поспати.

Треба вчитися спати

Регулювати сон допоможе світло. Насправді все дуже просто: вранці, як тільки прокинулися, відкривайте штори чи вмикайте яскраве світло; а от увечері відмовтеся від електронного світла, особливо від блакитного світла екранів. 

Спати краще у більш прохолодній кімнаті, з температурою в десь 18-20 градусів. Вночі наша температура тіла нижча, тому звичні для українських квартир задушні приміщення змусять відчувати себе вкрай жахливо. 

Дарка Озерна рекомендує також створити щоденні ритуали, які ви би робили перед сном. Так організм відразу налаштовуватиметься на те, щоб заснути, і за звичкою ви вже зможете влягатися простіше:

Ритуали можуть бути які завгодно. Може, ви полюбите регулярно слухати ноктюрни Шопена чи зажурений вокал Вакарчука, запалювати свічку, пити чай, розтягувати м’язи й сухожилля, писати перелік справ на наступний день, робити одне одному масаж, читати книжку, приймати душ і наносити нічний крем. (Новини на ніч краще не читати.) Важливо повторювати дію щодня о тій самій порі і послідовності. Це називається рутина, і вона дієва навіть у разі порушень сну, хоча самі лише книжки й ноктюрни не допоможуть.

Безсоння взагалі може бути з різних причин: хвороби хребта; лягаємо занадто рано чи занадто пізно; не знаємо, що страждаємо від апное; чи взагалі не спимо, бо боїмося, що так і не заснемо.

Про Манту, флюорографію та інші неефективні речі

Флюорографія — неефективна у виявленні ранньої стадії туберкульозу. Для розуміння — більше ніде у світі не відправляють на флюорографію, лише на пострадянському просторі. 

Щодо Манту — сам тест робити сенсу немає, якщо в дитинстві вам зробили щеплення БЦЖ. Реакція Манту визначає, чи «зустрічався» ваш організм колись зі збудником туберкульозу. Саме цей збудник є у вакцині БЦЖ, тому реакція Манту в імунізованих вакциною БЦЖ осіб може дати хибно позитивний результат, а отже, здорову людину можуть запроторити в туберкульозний диспансер. 

Якщо є підозра на туберкульоз, найкращим способом його виявити буде квантофероновий тест.

Чому саме книга Дарки Озерної

Якщо, прочитавши поради в цій статті, ви ще вагаєтеся, наведу кілька аргументів на користь цієї книги. 

Вона максимально зрозуміла читачам, і вас не залишать просто з правилами, яких ви не розумієте, а дають детальні пояснення з жартівливими нотками. Тих, хто хоче глибше покопирсатися в темі, порадують QR-коди з лінками на наукові джерела, де доводяться міфи, в спростування яких найменше віриться. Яскраві ілюстрації доповнюють картинку. 

25 thoughts on “Як вести здоровий спосіб життя із книгою «Ви це зможете!»

    Добавить комментарий