Книги, які отримали відзнаки Форуму видавців: про що вони і де їх тепер читати

Розповідаємо про володарів премії BookForum Best Book Award в основних номінаціях: хто отримав відзнаки та за що саме.

Гран-прі

Ілюстративна монографія, яка розповідає про символіку, образність та напрями графічного дизайну в Україні, а також про зв’язок змін у мистецтві та суспільно-політичних особливостей певного періоду розвитку історії. Навіть в часи СРСР, коли переважала унітарна система загального оформлення у всьому, українські графіки все ж вирізнялися з-поміж інших. Також окремо розглянуто відмінність графічного дизайну, який розвинувся в українській діаспорі.

Класична українська література

Це проілюстроване творчою майстернею «Аґрафка» сучасно переосмислене видання повчальних байок від Григорія Сковороди, які вперше були опубліковані ще на початку ХІХ століття. Усього збірка містить 30 байок, які автор дописав у 1774 р. в Бабаях. Відомий філософ-містик зміг залишити по собі ці прості, але на той час досить прогресивні істини, що не втрачають і зараз своєї актуальності.

Сучасна українська проза

Клавка — на перший погляд, звичайна секретарка Спілки письменників України. Однак саме вона стане свідком історичних подій і саме через її досвід їх буде осмислено в цьому творі. 1947 рік стає одним із переломних моментів в українській літературі, які поволі, спершу майже непомітно, але згодом все ж справили значний вплив на хід історії літератури в радянський період. Книга розкриває гірке життя інтелектуальної української еліти — та й простих пересічних киян — тих часів.

Сучасна українська поезія

Василь Голобородько — один із найяскравіших представників Київської школи поезії. До цієї збірки увійшли вибрані вірші з усього творчого доробку поета. Автор відомий магічним стилем письма та прихильністю до анімалістичних образів.

Класична іноземна література в українському перекладі

Недописана збірка з віршованих новел відомого англійського поета і письменника XIV століття вперше перекладена українською. За ілюстрації видання було обрано традиційний Еллесмерівський рукопис, який призначався як дороге колекційне видання XV століття і в я кому самого Чосера було зображено у вигляді паломника.

Сучасна іноземна література в українському перекладі

Це перший за останні 20 років роман лауреатки Букерівської премії Арундаті Рой. У творі воєдино сплітаються розповіді кількох доволі різних героїв: архітекторка, агент спецслужб, таємничі гіджри тощо. Їхні долі, своєрідне бачення суспільного життя та переживання новітніх історичних подій створюють для читача детальний опис картини сучасної Індії, про яку решті світу і досі мало що відомо.

Література для дітей від 0 до 5

Авторка написала цікаві дитячі віршики за алфавітом, де літера, про яку йдеться на тій чи інший сторінці, виділена червоним для ліпшого запам’ятовування. Яскраві ілюстрації на тематику віршів вигідно доповнюють цю книжечку для наймолодших.

Література для дітей від 6 до 8

Ця оформлена професійними ілюстраторами збірка з 21 казки відомих українських авторів стане чудовим подарунком для маленьких читак. До книжки потрапили казкові історії, близькі для сучасних дітей, які стануть на противагу звичним українським народним казкам. Це чудовий шанс для авторів показати, що сучасна українська дитяча книга існує та є не менш хорошою, аніж улюблена всіма класика, а для юних читачів — можливість відвідати в своїй уяві відразу декілька фантастичних світів.

Література для дітей від 9-12

Ця міні-енциклопедія розповідає про квіти, дерева, ягоди, гриби та зміну пір року. Енциклопедичні факти, питання в кінці розповіді для закріплення знань та детальні ілюстрації допоможуть діткам вивчити світ флори та базові відомості про природу. 

Література для підлітків

Японія є дивовижною країною з безліччю цікавих традицій і ритуалів: татамі, кімоно, оригамі, чайні церемонії… А ще купа крамничок з дрібничками і яскравих солодощів. Про всі особливості культури цієї країни розповідає ця книга, яка буде цікавою не лише підліткам, а й багатьом дорослим.

Нон-фікшн

Фізик-теоретик Каліфорнійського технологічного інституту Шон Керролл у цій книзі намагається пояснити світ з глобальної точки зору. Поєднуючи фізичні, хімічні, біологічні та навіть філософські питання воєдино, автор намагається пояснити пересічному читачеві, чому все в нашому житті влаштовано саме так, а не інакше.

Біографія

Серія «Постаті культури» покликана розповісти про життя і творчість відомих (а комусь може й, на жаль, досі не відомих) українських діячів. Головним редактором серії виступив літературознавець Олексій Сінченко. 

Історія

Що насправді відбувалося на Ялтинській конференції 1945 року? Про таємні домовленості достеменно відомо може бути лише з секретних документів. Саме розсекречені радянські документи і використав американсько-український історик Сергій Плохій, який відповідає на багато важливих питань. Зокрема, чи не заклала ця конференція підґрунтя для ведення Холодної війни.

Війна на Донбасі, анексія Криму, переселенці

Євгенія Подобна «Дівчата зрізають коси» (Люта справа, 2019)

Письменниця і воєнна кореспондентка Євгенія Подобна зібрала в цій книзі історії 25 жінок-воячок, які брали участь в російсько-українській війні у складі Збройних сил України та добровольчих підрозділів. Це збірка жахаючих спогадів про героїчну роль жінки в часи війни ХХІ століття.

Книги, які отримали відзнаки Форуму видавців: про що вони і де їх тепер читати 0

Візуальна книга

Фотодисидент Євгеній Павлов у 1972 році зняв серію фото під назвою «Скрипка», які кардинально відрізнялися від радянського дискурсу тих часів. Дружина митця зібрала в цій книзі згадки про ті часи, а також підготовчі матеріали, проби, прояви… У результаті вийшло естетичне фотодослідження.

Комікси та графічні романи

Ярослав Світ «Троє проти Зла. Двотомник» (Світи, 2019)

Двійко друзів рятують третього товариша з паралельного світу від самісіньких лап Зла: прямо таки фентезійна ситуація, яка відбувається у Сихові. Гроші на видання допомагали зібрати через Спільнокошт. Кожна частина мальованої історії містить понад 100 сторінок незвичних пригод. Для авторів видання це не перший досвід створення коміксів, вони з 2004 року вже продукують графічні історії, а також комп’ютерні ігри.

Книги, які отримали відзнаки Форуму видавців: про що вони і де їх тепер читати 0

Наукова література

Книги, які отримали відзнаки Форуму видавців: про що вони і де їх тепер читати 0

Богдан Мисюга «Герметичні кола Карла Звіринського» (Музей сучасного українського мистецтва Корсаків)

Цей науковий альбом-монографія розповідає про діяльність «Герметичного кола Карла Звіринського», львівського творчого осередку 1960-их, до якого увійшов Карло Звіринський та його учні. Який вплив мала творча група на мистецтво України та світу, а також в чому була її основна особливість, розповідається у даній книзі. Це були творці-модерністи, які йшли проти звичних традицій та становили нову генерацію. Поєднуючи в своїх роботі різні техніки, вони змогли досягти втілення європейського бачення на теренах тодішнього Львова, але до 1990 року так і лишалися незнаними широкому колу осіб.

Професійна література

Ігор Гнесь «Архітектура інтер'єру: 20+» (видавництво Національного університету Львівська політехніка)

Альбом видано з нагоди 20-річчя викладання напряму «Проектування інтер’єрів» в Інституті архітектури при Львівській політехніці. У ньому зібрані готові проекти найкращих дизайнів інтер’єру.

Книги, які отримали відзнаки Форуму видавців: про що вони і де їх тепер читати 0

10 thoughts on “Книги, які отримали відзнаки Форуму видавців: про що вони і де їх тепер читати

    Добавить комментарий