Книжки українських письменників, які народилися восени

Слідом за зарубіжними письменниками – осінніми іменинниками, поспішаємо також розповісти вам, хто із вітчизняних авторів святкує свій День народження у цю пору року. Можливо, ви народились в один день із Оксаною Забужко чи Володимиром Лисом, але навіть не здогадуєтесь про це! Тим паче, наша книжкова підбірка допоможе вам впоратися із черговим пунктом осіннього бінґо від Yakaboo – 4. Книжка автора, який народився восени.

День народження – 3 вересня (60 років)

Творами закарпатця Мирослава Дочинця зачитується вся Україна, шукаючи разом з ним відповідей на вічні запитання, роздумуючи над справжніми сенсами життя, переосмислюючи власні досвіди. Читачі люблять цього письменника за просту життєву філософію і душевну щирість. «Єдин. Сповіді і притчі серця» – чергова книжка Дочинця, яка розповідає про важливість усвідомленої творчості, переживання радості, близькі кожному одкровення. Одним словом, Мирослав Дочинець, який цієї осені відсвяткував свій 60-річний ювілей, знову майстерно зачіпає живі струни людської душі своїми текстами, а отже, не зраджує своїм читачам.

День народження – 12 вересня (41 рік)

Ще один осінній іменинник Олег Криштопа – відомий український журналіст та публіцист – цього року потішив багатьох допитливих читачів своїм документальним романом «Братство» про Кирило-Мефодіївське товариство, до якого належали Тарас Шевченко, Микола Костомаров, Пантелеймон Куліш та інші видатні українські постаті. Оскільки книга історична, то в її основу лягли реальні матеріали слідчої справи Кирило-Мефодіївського братства, як-от протоколи допитів, очних ставок, зізнань, доносів та донесень. Загальновідомі події, подані в «Братстві» з нового ракурсу, допоможуть переглянути значення та роль цього товариства в українській історії.

День народження – 19 вересня (59 років)

Повість Оксани Забужко «Код Гурніка», що увійшла до цієї книги як доповнення до збірки короткої прози Іллі Гурніка «Ієрихонські трубачі» в перекладах батька пані Оксани – Стефана Забужко, – відкриває перед читачем раніше невідомі сторінки з історії українського «шістдесятництва». Таким чином, ця повість з елементами автобіографії перегукується з оповіданнями знаменитого чеського музиканта й письменника Гурніка, нині – класика чеської літератури, які вперше були видані також у 60-ті, в період «Празької весни». У вересні Оксана Стефанівна відсвяткувала свій день народження, сьогодні вона залишається провідною українською публіцисткою і однією з ключових постатей в сучукрліті.

День народження – 23 вересня (30 років)

Романтична фентезійна історія забороненого кохання між людською дівчиною і напівбогічним парубком з роду Завірюх від молодої української письменниці Анастасії Нікуліної вже завойовує серця поціновувачів магічного чтива. З кохання Яра і Лесі виростає захопливий сюжет з елементами етно і справжнього пригодницького роману. Тож «Завірюху» Нікуліної не перестають буквально змітати із полиць книгарень із часу презентації книги на цьогорічному Арсеналі. День народження ж авторка відсвяткувала одразу після Львівського Форуму, тому гадаємо, її прихильники встигли зробити чимало приємних сюрпризів та подарунків, приїхавши на масштабне книжкове свято до Львова, де мешкає Анастасія.

День народження – 8 жовтня (55 років)

55 років – вік «круглого відмінника», як казав сам Василь Махно напередодні свого ювілею, що його письменник відсвяткував цього року у жовтні. Відсвяткував, до слова, доволі оригінально – виходом свого першого роману «Вічний календар». В основу деяких сюжетних ліній книги автор поклав автобіографічний контекст – історію власного роду. Головні ж події у «Вічному календарі» розгортаються на території нинішньої Тернопільщини – малої батьківщини Махна. Таким чином, ми отримали масштабний і захопливий український родинний епос на перетині локальної і глобальної історій, адже розпочинається розповідь в романі у XVII столітті, а закінчується нашими днями.

День народження – 8 жовтня (32 роки)

Дебютна збірка есеїстики «Мої запасні життя» відкриває нам Ірину Славінську з нового боку: не тільки, як перекладачку, журналістку і продюсерку «Радіо Культура», а і як талановиту письменницю, здатну зазирати углиб важливих проблем. Особисті рефлексії та роздуми поєднались у цій книжці з історіями про інших людей, спогади з дитинства – з інсайдами з професійного «цеху». Назва «Мої запасні життя» за аналогією до комп’ютерної гри може означати, що інколи ситуацію можна переграти, пережити по-іншому, або хоча б переосмислити, виклавши її у формі тексту на сторінки книжки.

9 жовтня – 125 років з дня народження

У книзі вміщено два найбільш відомі твори майстра українського інтелектуального роману В. Домонтовича (Віктора Петрова) – «Дівчина з ведмедиком» та «Доктор Серафікус». Самого автора полюбляють називати Доктором Парадоксом, адже проза його в дечому таки парадоксальна: у своїх романах В. Домонтович висвітлює суперечності ранньої радянської доби: одні його герої сприймають новий час з ентузіазмом і натхненно вливаються в потік прогресу, в той час, як інші воліють «ховати голову в пісок» і не помічати зміни часів. Передмову до цього видання написала дослідниця творчості письменника і відома літературознавиця Віра Агеєва.

День народження – 14 жовтня (41 рік)

Вибране і нове з поетичного доробку Остапа Сливинського вийшло однією збіркою «Зимовий король» у 2018-му. Тоді ж книжка стала однією з найкращих за підсумками року в категорії «Українська поезія» за версією українського ПЕН-клубу. У віршах Остапа Сливинського багато як власних досвідів, так і роздумів, наприклад, про старість і дитинство, внутрішній і довколишній світ. Автора ми добре знаємо ще й за його перекладацькою діяльністю, а також як літературознавця і есеїста. А тепер ще й довідалися, що День народження у нього – в жовтні (а коли ж іще народжуватися таким поетам?😊).

День народження – 26 жовтня (69 років)

Романи Володимира Лиса – це зазвичай дуже життєві історії про простих людей, однак вони настільки близькі читачеві, що вони з нетерпінням чекають виходу кожної нової книжки письменника. У цьогорічній своїй новинці Володимир Лис вирішив розповісти про вулицю під дивною та незвичною назвою Обітниця. Там живуть різні люди з неповторними долями: хтось переживає нове кохання, хтось – соціальні проблеми, хтось шкодує за своїм минулим, а дехто, навпаки – волів би його забути. Серед усіх мешканців вулиці ви обов’язково знайдете улюбленого героя, за якого вболіватимете, читаючи цю книжку.

30 жовтня – 70 років з дня народження

Цьогоріч геніальному Олегові Лишезі могло б виповнитися 70. Він назавжди залишиться одним із найбільш загадкових українських поетів, направду знаковим інтелектуалом і видатною творчою особистістю рідкісного таланту. На щастя, письменник залишив по собі щедрий доробок, а, окрім того, після смерті Лишеги вийшло вже кілька книг, присвячених йому (наприклад, «Полум’я відігріє пам’ять. Спогади про Олега Лишегу» побачила світ цьогоріч до Форуму Видавців). Серед іншого ми радимо вам прочитати і цю збірку його оповідань під назвою «Тепла Вохра», яку упорядкував Тарас Прохасько.

День народження – 17 листопада (37 років)

Уже в січні 2020 року відбудеться прем’єра кінострічки «Віддана», знятої за романом «Фелікс Австрія» Софії Андрухович. До цього часу можна легко встигнути перечитати улюблену історію про долі двох молодих жінок, яким випало жити в дивовижний час на зламі епох, та ще й в дивовижному місті – колишньому Станіславові (нині Івано-Франківськ). Цікавий сюжет, приправлений родинними таємницями і містичною ноткою, та ще й переплетений із колоритною кулінарною лінією, зробив «Фелікс Австрію» одним із безумовних бестселерів сучукрліту останніх років. Ну, а поки ми чекаємо виходу «Відданої», листопадова іменинниця Софія Андрухович завершує роботу над своєю новою книгою.

22 листопада – 297 років з дня народження

Ще не цієї осені, але вже зовсім скоро ми святкуватимемо трьохсотліття найвидатнішого українського мандрівного філософа всіх часів, якого світ ловив, та не спіймав, – Григорія Сковороди. Нове видання його «Байок харківських» – найідеальніше поєднання форми і змісту, яке тільки можна було собі уявити. Це проілюстроване творчою майстернею «Аґрафка» сучасно переосмислене видання повчальних байок від Григорія Сковороди, які вперше були опубліковані ще на початку ХІХ століття. Усього збірка містить 30 байок, які автор дописав у 1774 р. в Бабаях. Відомий філософ-містик зміг залишити по собі ці прості, але на той час досить прогресивні істини, що не втрачають і зараз своєї актуальності.

День народження – 25 листопада (50 років)

Роман «Мондеґрін», який розповідає історію переселенця Габи Габінського, мабуть, уже можна починати називати скандальним. Після того, як його не виявилось у довгих списках літературної премії «Книга року BBC-2019», хвиля обурень від читачів та навіть колег Володимира Рафєєнка по письменницькому цеху прокотилася соцмережами. Може, журі конкурсу просто злякалося страшної Кобилячої Голови? Власне, той факт, що на захист «Мондеґріна» впевнено виступила читацька аудиторія, можна вважати гарним подарунком Рафєєнку до цьогорічного ювілею. Очевидно, актуальність цього твору виявилася настільки гострою для суспільства, що воно, не орієнтуючись на жодні премії, обрало фаворитів самостійно.

Ірина Стахурська
Менеджерка з комунікацій, працюю в аграрній сфері. За першою освітою – банкір. Палко люблю читати і все, що пов’язане з книжками. Віддаю перевагу художці, бо ніщо не зрівняється з задоволенням від прочитання доброго роману. Авторка інстаграм-блогу @book_klondike
https://www.instagram.com/book_klondike/

16 thoughts on “Книжки українських письменників, які народилися восени

    Добавить комментарий