Як сучасна молодь говорить про книжки, або Який він, літературний TikTok

TikTok — порівняно нова і ще не дуже вивчена соцмережа. 50% аудиторії становить молодь до 34 років, причому 41% — це вікова група від 16 до 24. Для підлітків ця платформа є шансом проявити себе, створити власні меми, влаштувати флешмоб, коли нудно, і знайти собі знайомих за інтересами. Та чи є тут місце книжкам? Що ж, я ризикнула завантажити додаток-якого-бояться-усі-дорослі, застрягла там надовго і ось що звідти дізналася:

Екскурсія в пекло TikTok

Оскільки англомовна аудиторія тіктоку більша, почнемо з неї. За тегом #books вже понад 330 млн переглядів (але зверніть увагу, що ця мережа рахує саме перегляди, а не кількість записів). Серед тегів популярні також #bookchallenge, #bookslover, #yabooks (маються на увазі Young Adult books, книжки для молоді).

Цікавим явищем є челленджі: виклики або флешмоби, які швидко стають віральними. Наприклад, серед таких популярне відеоопитування, де користувач мусить показати свою найкрасивішу, найменшу, найдавнішу та найулюбленішу книжки. Деякі сміливці наважуються прочитувати цілу книжку за день і по кілька секунд показують цей процес на відео. Ще один флешмоб — книжкові ворожіння, де користувач обирає аудіозавдання, в якому йому пропонують знайти в будь-якій книзі 99 сторінку, і перше слово на ній буде описувати його особистість (чи на 14 сторінці у третьому абзаці перше слово буде описувати те, як його називають поза очі друзі тощо). Також вишло віднайти кілька акаунтів, присвячених виконанню завдань із книжки «Знищ цей щоденник»: користувачі знімають, як у них виходить покреативити.

Загалом багато книжкових TikTok блогерів, як і вже звичні нам інстаблогери й буктюбери, знімають книжкові рекомендації, от тільки подають їх у короткому стислому форматі, розбавляючи жартівливими відео-реакціями на речі, які їх надихають чи навпаки засмучують в книжках.

Що цікавого

Серед відео можна знайти і щось цікавеньке. Так одна дівчина ділиться способом вибору книг, коли не знає, що наступним почитати: вона помістила в автомат з цукерками назви і щоразу у випадковому порядку дістає по одній кульці. І до речі, якщо вам нема з ким погадати на книзі, а ви нерішучі, просто відкрийте генератор випадкових чисел — ось вам і ваша сторінка. 

Безпосередньо крім самих користувачів відео на сервісі знімають і компанії: так акаунти у TikTok вже має підрозділ Penguin Random House, який спеціалізується на підлітковій літературі, Penguin Teen.

Популярними також виявилися відео з ручного зшивання книжок чи створення для них шкіряних суперобкладинок; багато митців, які цим займаються, навіть знаходять тут же на TikTok своїх клієнтів.

Українське

Серед відео україномовної аудиторії можна зустріти, наприклад, флешмоб шестикласників, які синхронно відкривають підручник з української літератури за 6 клас і наводять на письменників жартівливі фільтри (віночки, рожеві щічки тощо). Зітхаю, згадуючи, що раніше «бідолашним» школярам доводилося все те вручну домальовували олівцем. Битву Палійчуків з Гутенюками в «Тінях забутих предків» передали за допомогою гри у Minecraft, ще кілька відео присвячені купівлі книжок про корейську групу BTS.

Чимало жартівливих відео, на яких підлітки зізнаються: «Мама, я закохана/ий. Це Майк Йогансен/Леся Українка/Василь Симоненко» тощо. Деякі школярі також завели акаунти з допомоги із вивченням програми ЗНО, в тому числі і з літератури. А хтось виразно читає вірші напам’ять.

Замість висновків

Що ж, не такий страшний TikTok, як його малюють, і нові формати відео про книжки мені навіть сподобалися. Вони інакші: коротші, не такі, можливо, інформативні, зате чіпляють. Підлітки охоче слідкують за рекомендаціями книжкових TikTok блогерів, мріють про велику поличку літератури, жартують над книжковими сюжетами, вчаться незвично фотографувати обкладинки та навіть підбирають книжки, які відповідають популярним мемам із соцмережі. А отже ця сучасна платформа може бути не просто розвагою, а й черговим способом комунікації книголюбів з усього світу.

181 thoughts on “Як сучасна молодь говорить про книжки, або Який він, літературний TikTok

    Добавить комментарий