Їм під силу все і навіть більше: 10 книг про жінок-супергероїнь до весняного бінґо Yakaboo

Хто вони, супержінки? Відповідь – у добірці найцікавіших художніх та нон-фікшн книг про тих, що вражають та рятують світ, – кожна у свій спосіб.

Ця яскрава, щедро ілюстрована книга познайомить читача з 50 найцікавішими героїнями міфів та легенд з усього світу: античні Греція і Рим, Китай, Єгипет, Японія, Скандинавія, Уельс, Північна Америка, Африка, Полінезія. Відповідно до головної сили і покровительства, всіх богинь розподілено до 5 умовних груп, таких як «Творчість і прояв сили», «Кохання», «Сила», «Захист» та «Відродження». Про кожну – вичерпна коротка інформація, оформлена повносторінковим портретом. Чудове енциклопедичне видання, що припаде до душі усім шанувальникам міфології, незалежно від віку.

Перша книга трилогії «Спадок Ор’їші» – захопливого підліткового фентезі, що з головою занурює в атмосферу західноафриканських вірувань та міфології, головним чином нігерійської релігії Йоруба, з вплетенням у сюжет проблематики сучасного світу. Зейлі, 17-річна головна героїня роману, прагне помсти, як і повернення магії своєму народу: колись лихий правитель країни знищив усіх магів Ор’їші, в тому числі і її матір. Разом із братом Зайном та принцесою-бунтаркою Амарі відважна дівчина вирушає в довгу, вкрай небезпечну мандрівку, у якій переслідування, битви і випробування новими магічними силами супроводжуватимуть друзів на кожному кроці…

Оригінальна, барвиста книга-путівник, присвячена найвидатнішій науковиці ХХ століття – геніальній Марі Кюрі. Вона належала до тих, хто вважав: наука приховує у собі неймовірну красу, а «науковець у своїй лабораторії є не лише лаборантом. Він також є дитиною перед природним явищем, що захоплює його, неначе казка». Кюрі стала першою жінкою-лауреатом Нобелівської премії (з фізики, 1903 рік) й дотепер залишається єдиною, що здобула другу таку ж нагороду (з хімії, 1911 рік), а відкриті нею радіоактивні хімічні елементи – полоній та радій – назавжди вплинули на розвиток медицини, палеонтології, археології, геології та інших наук.

Белетризована біографія Анни Леоновенс – (не)звичайної англійської гувернантки, яка змінила хід історії Сіаму у другій половині ХІХ століття (офіційна назва країни з 1946 року – Королівство Таїланд). Роман-бестселер (1944 р.) було написано за мотивами двох книг та низки листів самої Анни; він оповідає про її придворне життя як вчительки англійської мови і культури для численних дітей, дружин та наложниць правителя Монгкута – серед цих учнів був принц Чулалонгкорн, котрий, ставши королем, скасував рабство у Сіамі. Цей всесвітньо відомий твір, як і літературний спадок Леоновенс, досі заборонений у Таїланді, оскільки привідкриває завісу таємниць королівського двору…

Це зворушливий художній твір, в основі якого – цілком реальний історичний подвиг, здійснений сім’єю Жабінських під час Другої світової війни. Ризикуючи власним життям, директор варшавського зоопарку разом з дружиною Антоніною переховував переслідуваних нацистами євреїв – на своїй віллі та у порожніх клітках для тварин. Загалом їм вдалося врятувати понад три сотні втікачів. Роман, що вразить читача енциклопедичністю й увагою до деталей, є результатом скурпульозного опрацювання численних архівних документів, свідчень, світлин і спогадів самої Антоніни, містить також багато інформації із зоології, екології та народознавства.

Перша красуня Данії («блакитноока білявка із шовковистим волоссям, з високими вилицями, повними губами, класичним профілем, приємною усмішкою і бездоганним тілом «абрикосового кольору»»), журналістка, танцівниця, актриса, модель… Вона – улюбленниця Гітлера, кохання Джона Ф. Кеннеді, дружина п’яти чоловіків, серед яких були єгипетський аристократ й відомий угорський режисер та антрополог. Її до останнього вважали німецькою шпигункою, називаючи «другою Матою Харі». Та ким була насправді Інґа Арвад? Відповідь – у захопливій, блискуче опрацьованій біографії, що так і проситься на кіноекрани і «кожне слово в якій – правда».

Дебютна книга мемуарів дружини 44 президента США Барака Обами, котра стала бестселером ще до виходу друком – за кількістю попередніх замовлень. Вона складаться з трьох частин: у «Стати собою» йдеться про дитинство Мішель та здобуття нею освіти, у «Стати нами» – про знайомство, створення сім’ї з Бараком і пошуки роботи для душі, а у «Стаючи чимось більшим» – відверто про публічне та політичне життя першої афроамериканки-господині Білого Дому. Це щира, надихаюча, прониклива розповідь, що написана однією з найвпливовіших жінок сучасності.

«Великі біографії надихають. Велике мистецтво змінює життя». Від ХVII століття і дотепер – (пере)відкрийте для себе 15 унікальних, знакових, неймовірно талановитих художниць з різних країн світу, серед яких Артемізія Джентілескі, Роза Бонер, Ванесса Белл, Луїз Буржуа, Ана Мендьєта, Сьюзен О’Меллі… Їхні життєві шляхи «охоплюють діапазон від осяйної слави до цілковитої непомітності, але кожна з цих жінок має свою історію та власну творчість, що може вплинути на наше розуміння мистецтва й успіху, а то й цілковито змінити його». Це чудове, пізнавальне та естетичне видання, яке стане справжньою знахідкою для всіх поціновувачів як історії мистецтва, так і історії загалом.

Документальний роман про найвідомішу британську мандрівницю, дипломатку і розвідницю початку ХХ століття – Ґертруду Белл. Ця смілива, високоосвічена, спрагла пригод жінка вважалася легендою ще за життя: підкорювачка гір та пустель, археологиня, поліглотка, політикиня, картографиня, дослідниця арабської культури, письменниця, фотографиня… «Серед її друзів були представники різних верств суспільства: іракський садівник і віце-король Індії, кореспондент газети The Times і зранений воїн пустельного племені, моджахед і прислужник в Алеппо. Тому, кому вдавалося завоювати її довіру, Ґертруда Белл ставала найніжнішим, найдобрішим і найвідданішим другом». Саме завдяки Белл на карті світу з’явилися кордони між близькосхідними державами, такими як Ірак, Сирія, Палестина, Йорданія та Саудівська Аравія.

Це відверта, сповнена болю, непідробних емоцій та відчуттів автобіографічна книга-сповідь, написана «бабусею перфомансу», як називають сербську художницю Марину Абрамович. «Я завжди вірила, що перформанс – це щось реальне, а театр – фейк. У перформансі ніж – справжній, кров – справжня. У театрі – ніж картонний, а кров – кетчуп». Особисте та творче життя, зокрема детальний опис створення п’яти найвідоміших експериментів зі своїм тілом, – у цій книзі усе постає, як на долоні, привідкриваючи завісу розуміння і самої Марини Абрамович, і новітнього мистецтва в цілому, а також історії постсоціалістичних країн та сучасного світу.

Олеся Муц
Лікар-стоматолог у декретній відпустці. Люблю читати, подорожувати та вивчати нові мови, зокрема шляхом покупки чергової книжечки «Гаррі Поттера» іноземною мовою :)

849 thoughts on “Їм під силу все і навіть більше: 10 книг про жінок-супергероїнь до весняного бінґо Yakaboo

    Добавить комментарий