Стосик книжок, що наповнює мудрістю: додаємо в свою бібліотеку

Добірка книжкової мудрості
Содержание[ скрыть ]

За мудрістю не потрібно ходити далеко: всім давно відомо, що найбільше її – у книгах. З них завжди можна почерпнути перевірені століттями вічні істини або ж зовсім нові інсайти, навіяні духом часу. Ми впевнені, що на полицях справжніх книголюбів точно має знайтися місце бодай для однієї із цих книжок, які ідеально підходять для проходження 15-го пункту літнього бінґо від Yakaboo, що так і називається – «Книга, в якій багато мудрості».

Невпокій в культурі

Зиґмунд Фройд

У 2020-му році, тобто аж через 90 років після першої публікації оригіналу, Юрко Прохасько здійснив український переклад відомого пізнього нарису Зиґмунда Фройда «Невпокій в культурі». Сама книга вийшла у 2021-му, до 165 річниці з дня народження славетного засновника теорії психоаналізу.

«Невпокій в культурі» – чи не найскладніша і точно одна з чільних праць Фройда, в якій він робить спробу з’ясувати теоретичні засади психоаналітичного аспекту людської культури, ретельно осмислює процеси її виникнення і функціонування, взаємозв’язки і механізми. Ця книга призначена, головно, для тих читачів, які мають непомірну інтелектуальну жагу та прагнуть зрозуміти більше про історію ідей, що вплинули на основних мислителів та письменників XX століття.

Вибір. Прийняти можливе

Едіт Еґер

Відома психотерапевтка єврейського походження Едіт Єва Еґер, яка сама пережила Аушвіц і згодом почала професійно допомагати іншим боротися із посттравматичним синдромом, написала свій «Вибір», коли їй вже було 90 років. Тож книга стала своєрідними мемуарами «Анни Франк, яка не померла» (саме до такого порівняння часто вдаються, коли говорять про долю Едіт Еґер).

На основі власного досвіду життя в концентраційному таборі і після нього, а також спираючись на багаторічну психотерапевтичну практику, жінка сформулювала доволі просту, але глибоко мудру істину: кожен, з ким трапилася травматична ситуація, якась несправедливість, біда чи нещастя, повинен свідомо змінити ненависть на співчуття і зробити вибір – бути жертвою чи вцілілим. Саме цей вибір допоміг Едіт самозцілитися від жахіть минулого, утвердитися в своєму оптимізмі й прожити загалом дуже щасливе, довге, повноцінне життя.

Таємниця старого Лами

Дорж Бату

Цьогорічна новинка від Доржа Бату не тільки потішить прихильників автора традиційно добрим гумором, але й дозволить почерпнути чимало мудрості від одного з головних героїв книжки – буддійського наставника Чімітдорж-лами.

Сюжет розгортається довкола двох хлопчаків бурят-монголів, які, як і прийнято в їхньому народі, на певний час стають послушниками у буддійському монастирі. І ми вкотре розуміємо, що іноді дуже навіть варто подивитися на цей складний світ саме дитячими очима.

«Таємниця старого Лами» – книжка частково автобіографічна, тому неважко упізнати в одному з послушників самого Доржа, тим паче, що ім’я незмінене. Будучи юнаком, Дорж Бату й справді проходив своєрідну школу життя поряд з ченцями в монастирі у Бурят-Монголії, на своїй батьківщині, і мав там наставника, який став прототипом книжкового Лами. З того періоду свого дитинства автор виніс багато істин, якими керується і до сьогодні, та якими ділиться з читачами на сторінках «Таємниці…».

Анатомія письменниці. Як творити живі тексти

Галина Ткачук, Надійка Гербіш, Олександра Орлова, Ольга Купріян та інші

Секрети письма від п’ятнадцяти сучасних авторок, а також шести авторок минулого, послугують неабияким джерелом натхнення й творчих ідей. Ця книжка стане не тільки своєрідним воркбуком з порадами й вправами для тих, хто прагне спробувати себе в creative writing, а й просто цікавим читанням про злети та падіння, творчі успіхи, віднайдення себе, таємниці та особливості роботи.

«Анатомія письменниці» – це також погляд на внутрішній світ кожної жінки, її віру у власні сили. А ще для когось книжка може сприйматись просто як захоплива, відверта розмова з цікавими письменницями: Таіс Золотковською, Ольгою Купріян, Валерією Чорней, Наталією Довгопол, Олександрою Орловою, Галиною Ткачук, Юлією Гудошник, Христею Венгринюк, Оксаною Лущевською, Дзвінкою Матіяш, Танею Стус, Христиною Лукащук, Надійкою Гербіш, Танею Поставною, Славою Світовою, а також Наталією Кобринською, Уляною Кравченко, Оленою Пчілкою, Ольгою Кобилянською, Лесею Українкою і Євгенією Ярошинською.

Чудова компанія, чи не так?

Жити змістовно. Філософія радості від античних стоїків

Вільям Б. Ірвін

Професор Вільям Б. Ірвін переконаний, що не маючи високої мети існування, людина ризикує прожити своє життя хибно, ба, навіть негідно, і в підсумку пекуче шкодувати про змарнований час. Для того, щоб жити змістовно, автор радить звернутися до філософії стоїків – «фахівців із життєвої філософії». Він навіть допомагає читачам у цьому, адаптувавши до реалій сучасної людини їхні головні постулати, які дійшли до нас ще із третього століття до нашої ери.

Позбутися зайвих тривог, пам’ятати про минущість усього, осмислювати минуле, але не зациклюватися на ньому, навчитися отримувати задоволення від простих речей й не брати близько до серця думки сторонніх осіб – ось лише кілька із наведених у книзі мудрих порад, що дозволять відчувати себе наповненим життям, переживати стійку радість щодня на противагу тривким і швидкоплинним дрібним задоволенням та, у підсумку, прожити відведений нам час гідно.

10 порад стоїків з цитами з книжки читайте тут

25 есе про головне

Юрій Андрухович, Олександр Бойченко, Сергій Жадан, Оксана Забужко та інші

Що є насправді важливим для авторів, вже сама творчість яких є важливим явищем для українського літературного процесу?

Дізнатись про це можна зі збірки «25 есе про головне», що під однією обкладинкою зібрала 25 видатних українських авторів сучасності. Є серед них і ті, яких, на жаль, уже немає поряд з нами, як то Юрко Покальчук, Олег Лишега чи Василь Кожелянко. А також живі класики, прізвища яких давно вважають синонімами слова сучукрліт: Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Сергій Жадан, Тарас Прохасько, Олександр Бойченко та інші. Ця книжка стала знаковою подією для легендарного івано-франківського видавництва «Лілея-НВ», адже збірка була укладена і видана до його 25-річчя.

Тексти, уміщені тут, є не тільки своєрідним подарунком видавництву до ювілею, а й справжнім подарунком читачам, що вміють оцінити глибину думки і майстерність слова.

Есенціалізм. Мистецтво визначати пріоритети

Ґреґ МакКеон

Якщо ви раптом усвідомили, що грузнете у повсякденних турботах, і відчуваєте, що за такою рутиною вам не вистачає часу на найважливіше, зверніть увагу на цю книжку про мистецтво визначати пріоритети.

Автор – Ґреґ МакКеон, письменник і психолог, – виклав на її сторінках власний новий підхід, який з однаковим успіхом можна застосовувати у різних сферах життя, щоб сфокусуватися на тому, що справді має значення і позбутися від усього непотребу, який лише краде час та заважає зосередитися на пріоритетах. МакКеон мудро підкреслює: наш час, наші ресурси, наша енергія – безцінні, їх не можна витрачати бездумно. А есенціалізм полягає в тому, аби робити менше, але краще в умовах таких обмежених ресурсів.

Симон

Наріне Абґарян

Старий муляр Симон, якого в невеличкому вірменському містечку Берд знав, мабуть, кожен, – помер. Він прожив довге життя, воно зводило його з багатьма різними людьми, тож не дивно, що на похорон зійшлася не тільки рідня. Та серед тих, хто захотів провести Симона в останню путь, опинилися й усі жінки, яких він кохав на додачу до дружини. Так-так, муляр хоч і користувався повагою серед містян, та разом з тим зажив слави ще й своїми численними любовними пригодами. І ось тепер, коли Симон помер, кожна з його коханих захоче розповісти свою історію, щасливу й сумну водночас, про те, як цей чоловік з’явився у їхньому житті і як безповоротно його змінив.

Як завжди у книгах Наріне Абґарян, мешканці Берда – люди виняткової життєвої мудрості, від яких так і віє спокоєм, душевністю і людським теплом.

Світ Софії

Юстейн Ґордер

Прекрасний і небанальний спосіб ознайомитися з основними філософськими парадигмами усіх часів – прочитати трохи химерний, та разом з тим найвідоміший роман норвежця Юстейна Ґордера «Світ Софії».

14-річну героїню цієї книжки захоплює неординарна пригода, завдяки якій дівчинка має змогу запізнатися з багатьма філософами й здійснити неймовірну подорож тривалістю в усю історію людської думки: від древніх міфів, античних мислителів, через Середньовіччя, Відродження, аж до нашого часу. Завдяки Ґордеровому «Світу Софії» читачі по всьому світу мають змогу пройти стислий, але дуже змістовний, систематизований курс з історії філософії, «запакований» у форму художнього чтива.

Роман перекладено понад п’ятдесятьма мовами; за тридцять років свого існування він розійшовся мільйонними тиражами і в Україні вже також отримав друге перевидання.

Сотворіння світу. Сім днів із Тарасом Прохаськом

Тетяна Терен

Без перебільшення, Тетяна Терен – майстерна журналістка і досконало володіє мистецтвом інтерв’ю. Це чудово видно із книжки «Сотворіння світу», яка, до того ж, має справді оригінальну концепцію. Так, як згідно зі Святим Письмом сім днів творився світ, так і сім днів тривало інтерв’ю Тетяни із Тарасом Прохаськом, з якого в результаті і вийшла ціла книжка.

Із Прохаськом можна говорити про все на світі з однаковим захопленням, та особливо – про життя як літературу і літературу як життя, про рослини, про важливі місця на мапі людської пам’яті. Окрім, власне, літературної творчості письменника предметом розмов стало ще й багато особистих, родинних історій, обговорення гострих проблем сьогодення, що стосуються національного питання і війни на Донбасі, а також загалом життя і світоглядні істини.

Авторка: Ірина Стахурська