Зіркові книжкові клуби: що читають Опра Вінфрі, Емма Вотсон та інші

Книжкові клуби — чудова нагода поговорити з людьми, які теж обожнюють читати, відчути себе у непоганій компанії розумак. І актори, співаки та телеведучі все дедалі більше цікавляться цією можливістю обговорювати книжки зі своїми прихильниками та рекомендувати їм літературу до свого смаку. Отже, хто з зірок які книжки читає:

Опра Вінфрі

Книжковий клуб американської телеведучої Опри Вінфрі радить читачам нову літературу ще з 1996 року. Усі книжки Опра підбирає сама, і завдяки популярності її персони вони часто стають бестселерами. «Я стала тим, ким я є зараз завдяки тому, що в ранньому віці навчилася читати. Читання відкрило переді мною цілий новий світ за межами ґрунтової дороги та ґанку бабусиного будинку в Міссісіпі. І я хочу, щоб цей досвід був у кожного», — нещодавно зізналася Опра. На такий задум її надихнула одна дівчина, яка прийшла працювати до неї інтерном; з нею Опра постійно обговорювала книжки, бо обидві були затятими книголюбами. «Якщо ти так любиш книжки, то чому б не говорити про них з аудиторією?» — саме з цього питання співробітниці все й почалося у 1996 р. З часом проєкт з книжкових рекомендацій змінював свій формат декілька разів: з ТБ він перекочував до журналу Опри, а тепер і в окремий додаток та на платформу Apple. В межах свого книжкового клубу Опра зустрічається з авторами і перекладачами, радить сезонні списки книг та заохочує ділитися враженнями про книгу у коментарях. Перед тим, як обрати книжку для клубу, ведуча телефонує видавцеві і досить часто чує, що планується невеликий наклад, — та після такого дзвінка стає зрозуміло, що книгу можна буде продати в значно більшій кількості.

Не всі автори були в захваті, що Опра обрала їхню книгу. Так Джонатан Франзен, чий роман «Поправки» (The Corrections) мали б читати фанати по всьому світу, висловився, що аудиторії Опри він видасться заскладним і що йому не подобається бути в одному ряду з іншими авторами, які, на його думку, часто пишуть занадто «пласкі» твори. Говорити з Джонатаном Вінфрі відмовилася і на шоу його не запросила.

Найсвіжіша наразі рекомендація — Olive, Again Елізабет Страут

Різ Візерспун

Акторка Різ Візерспун дає книжкові поради щомісяця. Цікавим для учасників її книжкового клубу є те, що в соцмережах проєкту постійно можна знайти питання для роздумів, про які фанати можуть поговорити у коментарях; відеозвернення Різ щодо нових волонтерських книжкових програм, які вона запускає тощо.

Офіційно книжковий клуб акторки існує з 2017 року, коли цим серйозно зайнялася її медіа-компанія Hello Sunshine, однак в своєму інстаграмі вона ще з 2015 року регулярно викладала улюблену літературу, тому можна сказати, що проєкту вже років 5. Усі книги Різ теж відбирає сама, і серед співробітників її компанії зажила слави книжкового черв’ячка. У центрі багатьох обраних Різ творів часто стоїть жінка та її роль у світі.

Промоція кожної книги не завершується через місяць читання: у цьому книжковому клубі згадують визначні моменти в існуванні книг, котрі вже колись обиралися. Так за славою роману «Усюди жевріють пожежі» Селесте Інґ клуб слідкує вже 2 роки.

Conviction від Деніз Міна, яку обрали у книжковий клуб Різ цього місяця, є кримінальним трилером про дівчину, яка заробляє на записі подкастів, однак одного дня вирішує дослідити вбивство.

Зіркові книжкові клуби: що читають Опра Вінфрі, Емма Вотсон та інші 0

Емма Вотсон

У 2018 році акторка, відома роллю Герміони в низці фільмів про Гаррі Поттера, відкрила власний книжковий клуб, присвячений питанням фемінізму. Він має назву Our Shared Shelf, і сама Емма зізнається, що створила його, аби ділитися ідеями, які знаходить у книжках під час роботи в організації UN Women.

Зараз члени клубу читають праці Ребекки Солніт, а ось попереднім вибором була книга Тоні Моррісон з романом Beloved.

Флоренс Велч

Книжковий клуб гурту Florence & The Machine під назвою Between Two Books взяв у 2019 році перерву після семирічної діяльності. В межах клубу поводилися панельні дискусії книг, лекції, про багато книг детально розповідали самі учасники гурту, зокрема і Флоренс Велч.

Остання книжкова рекомендація — книжка The Importance of Music To Girls. У рекомендаціях відомі твори на зразок книги «Щиголь» Донни Тартт чи «Просто діти» Патті Сміт чергуються з менш відомими, малотиражними виданнями.

Зіркові книжкові клуби: що читають Опра Вінфрі, Емма Вотсон та інші 0
Зіркові книжкові клуби: що читають Опра Вінфрі, Емма Вотсон та інші 0

Noname

Цікавий книжковий клуб від… репера. Реперка з Чикаго Noname заснувала власний книжковий клуб зі слоганом «Читво для чуваків», де планує пропагувати літературу від авторів-представників національних та сексуальних меншин. 

Наразі члени її клубу читають «Персеполіс» Маржан Сатрапі та The Wretched of the Earth Франтца Фенона. 

Співачка пояснила, що любов до книг їй прищепила мама, яка була раніше власницею книгарні. Своїм книжковим клубом хоче насамперед звернути увагу на питання раси в США.

11 thoughts on “Зіркові книжкові клуби: що читають Опра Вінфрі, Емма Вотсон та інші

    Добавить комментарий