5 цікавих фактів про життя в Нідерландах із книжки «Шлях до себе. Відверто»

Нідерланди — одна із найбагатших країн Європи, яка може похвалитися не тільки інтенсивним промисловим розвитком, зразковими економічними показниками, а й захмарним за українськими мірками рівнем добробуту та соціального захисту своїх громадян. Втім, як і кожна медаль, життя в Нідерландах має й свій зворотний бік. Окрім численних переваг, які пропонує країна тюльпанів і вітряків тим, хто сюди з’їжджається, вона кидає ще й повно викликів, впоратися з якими може далеко не кожен емігрант. Авторка нонфікшну «Шлях до себе. Відверто» Оксана Лозинська — молода українка, яка із 2007 року мешкає в Нідерландах. За цей час вона здобувала тут вищу освіту, працювала на престижній роботі в університеті, керувала проєктами у сфері сталого розвитку та багато іншого. Хтось може подумати, що їй невимовно пощастило, і таке життя в еміграції — це вершина мрії, великий успіх, який нічим не затьмариш. Втім, шлях жінки до такого успіху був насправді нелегким. Своїм досвідом Оксана Лозинська вирішила поділитися, написавши відверту емоційну книжку про все, що довелось пережити на власній шкурі, підкорюючи чужу країну. У цьому матеріалі ми зібрали кілька яскравих фактів про життя в Нідерландах із її книги, яку радимо читати всім, хто хоча б раз замислювався над тим, аби змінити своє місце проживання та виїхати за кордон.

Факт 1. Ніхто ніде на вас не чекає.

Якщо ви не пестунчик долі й не унікальний у своєму роді профі, якого за виняткові здібності запросили на престижну роботу до Європи, готуйтесь безнастанно оббивати пороги. Бо тільки в дуже рідкісних випадках роботодавець готовий взяти на себе клопіт з усіма належними документами для мігранта та допомогти йому відразу стати на твердий ґрунт. Переважній же більшості охочих замешкати в Нідерландах доведеться бігати у пошуках праці, житла, страховки, соціального захисту й особистого щастя. Пошуки ці можуть бути дуже довгими й виснажливими, а на приязність і допомогу від місцевих розраховувати не варто й поготів: в Нідерландах живуть доволі закриті люди з холодним темпераментом, і їм на вас просто байдуже. Подбати про все заздалегідь, ще на батьківщині, теж не дуже вдасться. Бо тільки прибувши в нову країну можна оцінити масштаби ситуації. Тому варто хоча б бути готовим морально до того, що легко вам точно не буде.

Факт 2. Культурного шоку не уникнути.

У нових умовах не будуть працювати психологічні та поведінкові моделі, до яких ви звикли на своїй батьківщині і які закладені у вас навіть на підсвідомому рівні. Українська культура та ментальність українців доволі сильно відрізняються від нідерландських. Не кажучи вже про мову. Таким чином, у людини, яка переїхала на тривалий час з одного середовища в інше виникає конфлікт старих і нових культурних норм та уявлень про світ. Вона неминуче почуває себе «білою вороною», і почуття цього навіть із часом можна так і не позбутися. Але пристосовуватись до суспільства все одно треба буде, а тому готуйтесь пройти усі стадії культурного шоку, і буде тільки краще для вас, якщо ви зробите це усвідомлено:

  • Стадія медового місяця — характеризується піднесеністю. Вас захоплює нова культура, вам все подобається в новій країні: люди, звичаї, їжа тощо.
  • Стадія тривоги — перша «закоханість» минає, поряд з очевидними позитивними рисами ви помічаєте все більшу кількість недоліків у новому середовищі.
  • Адаптація — пошук шляхів пристосування до нових умов, звикання, підлаштовування своєї поведінки до прийнятих норм.
  • Прийняття — ви інтегруєтеся в нове життя, у вас з’являються в цій країні друзі, робота, хобі, повертається душевна рівновага та впевненість.
  • Зворотний культурний шок — його ви відчуваєте, коли після тривалого часу повертаєтесь у рідну країну, де за час вашої відсутності теж відбулось багато змін, а тому ви почуваєтесь некомфортно, і приходить враження, що на батьківщині все уже не таке знайоме і рідне, як колись.

Факт 3. Нідерландську мову вивчити доволі важко.

Якщо ви думаєте, що англійської мови вам буде достатньо, щоб прижитися в Нідерландах, то це враження — оманливе. У побуті, в навчанні, на роботі нідерландці спілкуються тільки своєю мовою. Так, звісно, міжнародні освітні програми ведуться англійською, тобто здобути освіту в Нідерландах англійською можна. Також можна викладати на цих же програмах в університетах англійською, що й робила Оксана Лозинська. Але якщо ви бачите своє майбутнє в цій країні — готуйтесь до того, що вивчити нідерландську мову доведеться обов’язково. Тільки от зробити це непросто, бо вона доволі складна, а опанувати нідерландську так само досконало, як носії мови в цій країні, — і взагалі неможливо. Але якщо підійти до питання ґрунтовно, вже через пів року наполегливих щоденних тренувань, роботи над вимовою, інтонаціями та своїм акцентом, можна досягти помітного успіху. Зважаючи на те, що знання мови, хай і не досконале, значно підвищує рівень поваги та лояльності до вас з боку місцевих мешканців, воно того дійсно варте.

Факт 4. Система нідерландської освіти значно відрізняється від інших.

В останні роки університети Нідерландів швидкими темпами почали розвивати свої міжнародні освітні програми. Нині нідерландська освіта є хорошою і дещо доступнішою альтернативою освіті у США та Великій Британії, однак для українського студента вона все одно буде в кілька разів дорожчою, аніж для студента із країн Європейського Союзу. Тому доведеться паралельно працювати, щоб оплатити навчання, якщо ви приїхали в Нідерланди саме за освітою. До речі, цінна вона передусім тим, що є дуже спеціалізованою. Вища освіта в Нідерландах спрямована на те, щоб дати конкретні прикладні знання і вміння, необхідні саме тут і тепер, університети тісно співпрацюють з підприємствами, а студенти залучені в реалізації їхніх проєктів. Тому деякі українці, якщо вони привикли до загальної освіти в широкому розумінні, яка дає знання в різноманітних сферах та розвиває студента в різних напрямках (хай навіть і теоретично), можуть залишитися розчарованими після навчання в нідерландському університеті, маючи до нього некоректні очікування.

Факт 5. Вигорання у західному світі вважається серйозним діагнозом.

Вирушаючи жити за кордон, зазвичай розпочинають цілком новий етап в житті, на який, відповідно, покладають надзвичайно великі надії. Але реальність сувора. І коли з часом очікування у різних сферах життя великою мірою не збігаються з реальністю (досягнення в навчанні, роботі, особистому житті тощо), є високі шанси емоційно вигоріти. Додайте до цього сум за батьківщиною, розлуку з рідними людьми — і можете отримати депресію. На відновлення сил і бажання продовжувати повноцінне життя можуть піти роки. Оксана Лозинська стикнулася з вигоранням після кількох років повної віддачі сил, стресу, понаднормової роботи та постійного бажання встигнути ще більше. Варто пам’ятати, що людський ресурс — не безмежний. В Нідерландах та інших прогресивних країнах це вже давно зрозуміли, тому там вам можуть навіть поставити діагноз «вигорання» чи «депресія». Щоправда, за собою він потягне й усі відповідні наслідки: обов’язкову терапію з записами в історії хвороби, реінтеграцію, а в разі безуспішного її перебігу — і можливу втрату роботи, а разом із нею — і можливості оплачувати рахунки, що, у свою чергу, перетворює життя на виживання. Щоб не скотитися у вигорання, авторка книжки рекомендує кілька власних доступних і перевірених рецептів, серед яких різні способи медитації, дихальні вправи, піші прогулянки, подорожі. Якщо хочете дізнатися більше про цей та інші вищезазначені факти — читайте «Шлях до себе. Відверто» Оксани Лозинської.

Ірина Стахурська
Менеджерка з комунікацій, працюю в аграрній сфері. За першою освітою – банкір. Палко люблю читати і все, що пов’язане з книжками. Віддаю перевагу художці, бо ніщо не зрівняється з задоволенням від прочитання доброго роману. Авторка інстаграм-блогу @book_klondike
https://www.instagram.com/book_klondike/

45 thoughts on “5 цікавих фактів про життя в Нідерландах із книжки «Шлях до себе. Відверто»

    Добавить комментарий