Багатосерійне чтиво: книжки, за якими зняли серіали

Телевізійні серіали давно уже перестали асоціюватися із «мильними операми» на кшталт «Просто Марії» чи сімейними епопеями типу «Санта Барбари». На щастя, сьогодні жанр вийшов на якісно новий рівень. Тому ми можемо протягом цілих місяців з нетерпінням чекати на вихід нових сезонів багатосерійних стрічок. Вболіваємо від епізоду до епізоду за улюбленими героями, насолоджуючись спецефектами, режисерськими рішеннями та поворотами сюжетів. І не буде перебільшенням сказати, що значна частка найхітовіших серіалів зняті якраз на основі не менш крутих книжок. Яких саме? Декілька таких ви точно знайдете у нашій підбірці до осіннього бінґо.

Цикл «Пісня Льоду і Полум’я» уже сміливо можна називати легендарним явищем як в історії фентезійної літератури, так і в історії телебачення. Суперпопулярний 8-сезонний серіал від HBO «Гра престолів» не лише побив усі можливі рекорди, а й закохав у Всесвіт Семи Королівств всіх тих, хто чомусь не встиг цього зробити завдяки книгам Джорджа Мартіна. Вислів «Зима близько!» став крилатим, наче дракони Дейнеріс. А чотири найбільші династії у своїй постійній кривавій боротьбі за трон зібрали кожна власну армію фанатів із читачів та глядачів. Приєднуйтесь і ви – Вестерос потрібно врятувати від навали білих блукачів, інакше гепіенду нам не бачити!

Серіал «Гра престолів», 2011-2019

6-епізодний телепроект «Пастка-22», який вийшов на екрани цього року, вразив глядачів як зірковим складом (Джордж Клуні, Г’ю Лорі), так і несподіваним форматом. Цей мінісеріал виробництва Hulu – чудовий приклад сатиричної антивоєнної драми, а знятий він на основі постмодерністського роману «Пастка-22» (1961) Джозефа Геллера, події якого розгортаються в Італії у Другу світову. Командування бомбардувального авіаполку ВПС США раз по раз збільшує норму бойових вильотів своїм пілотам, тим самим продовжуючи їхню службу. Один із них – капітан Йоссаріан, головний герой «Пастки-22». Відлітати норму, щоб отримати право повернутися додому, пілотам стає практично неможливо, і ситуація зводиться до абсурду. Тому Йоссаріан починає шукати інших способів, як би покинути службу, та на заваді в нього стоїть сумнозвісна поправка під назвою «Пастка-22».

Мінісеріал «Пастка-22», 2019

Ще один мінісеріал у нашій добірці, який прикрасив своєю неперевершеною акторською грою улюбленець публіки Г’ю Лорі. У «Нічному адміністраторі» він – геній-злочинець Річард Роупер, серйозний тіньовий торговець зброєю та наркотиками. Щоби проникнути в його хитро сплетену мережу та знешкодити самого Роупера, головного героя Джонатана Пайна (у серіалі це Том Гіддлстон) вербують британські спецслужби. Адже він – колишній солдат, який має непогане прикриття: нічний адміністратор у фешенебельному готелі. Втім, Джонатан Пайн має і свій бекґраунд, особисті мотиви помсти, про які нікому більше не відомо. В основі серіалу – однойменний детектив від Джона ле Карре, який точно «зайде» всім поціновувачам шпигунських пристрастей і напружених кримінальних драм.

Мінісеріал «Нічний адміністратор», 2016

Бестселери Майкла Доббса – трилогія «Картковий будинок» – на сьогодні перебувають в ТОПі кращих політичних трилерів. А серіал, знятий за їхніми мотивами, став одним із найпопулярніших телепроектів Netflix і мав великий успіх на BBC. Британський письменник Майкл Доббс і сам побудував успішну й  багаторічну політичну кар’єру. Тож політичні залаштунки і партійні інтриги, брудні наклепи й хитрі підступи, описані ним в «Картковому будинку», показують нам інший, невідомий, але доволі правдивий бік політики. Та не тільки американської. Хоч дія книги (і серіалу) відбувається у Вашинґтоні, а головний герой Френсіс Андервуд – амбітний конґресмен від демократичного табору, напружений драматичний сюжет викриває процеси, які так само легко уявити в будь-якій іншій країні, бо політичні закони – універсальні всюди.

Серіал «Картковий будинок», 2013

Мабуть, годі й шукати детектива, екранізованого більшу кількість разів, ніж знамениті «Пригоди Шерлока Голмса і доктора Вотсона» Артура Конан Дойла. Втім, чотирьом сезонам серіалу «Шерлок» із Бенедиктом Камбербетчем у головній ролі таки вдалось переплюнути за популярністю чи не всі зняті раніше фільми про генія дедуктивного методу. Це той випадок, коли стара і добре знайома історія розказана на новий лад, але так вдало, що й у сучасних декораціях ми непомильно впізнаємо улюблених персонажів початку XX століття. Виявляється, навіть сьогоднішній Лондон із хмародерами та швидкісним транспортом – зовсім і не Лондон, якщо у ньому немає славнозвісної квартири на Бейкер-Стрит, 221-B, де мешкає дивакуватий, та все ж геніальний Шерлок.

Серіал «Шерлок», 2010-2014

Назва вигаданого американського містечка Твін-Пікс для широкого загалу стала уже, мабуть, синонімом чогось містичного і дуже загадкового. Все завдяки популярному серіалу, що завоював серця глядачів ще 25 років тому. Нещодавно, після багаторічної перерви, вийшов його третій сезон. І саме напередодні побачила світ українською й ця книга в цікавому жанрі датафікшн. «Таємниця Твін-Пікса» – це своєрідне досьє, що описує історію місцевості, де в майбутньому побудують містечко, ще коли там жили корінні індіанці, до приходу колоністів. Звісно, воно вигадане, та книга містить багато візуальних матеріалів, що роблять її дуже правдоподібною: документи, фотографії тощо. Для фанатів серіалу вона стане справжньою знахідкою або ж хорошим подарунком. А для тих, хто не знайомий ні з серіалом, ні з історією, яка лягла в його основу, – чудовою нагодою нарешті відкрити для себе моторошний Твін-Пікс і спробувати розгадати його загадки.

Серіал «Твін-Пікс», 1990-1991, 2017

Перша книжка із циклу про найманця Такеші Ковача дала назву науково-фантастичному серіалові від Netflix, знятому за його мотивами. Майбутнє настало: міста Сан-Франциско більше не існує, тепер на його місці – Бей-Сіті. Люди нарешті досягли своєї давньої мети – знайшли спосіб залишитися безсмертними протягом декількох життів, отримуючи для цього щораз інші тіла. Космос давно освоєно, і головний герой – колишній член корпусу надзвичайних посланців – прибуває на Землю, щоб відшукати тут вбивцю могутнього мільярдера Лоренса Банкрофта (а точніше – вбивцю його останнього тіла). Гостросюжетний серіал триматиме глядача в постійній напрузі, поки сам Такеші наражатиметься на смертельну небезпеку. А захоплива книжка Ричарда К. Морґана подарує справжню читацьку насолоду шанувальникам sci-fi літератури.

Серіал «Видозмінений вуглець» (або також «Модифікований карбон»), 2018

Історичний роман «Вулфголл», який приніс Гіларі Мантелл її першу Букерівську премію у 2009 році, а також його продовження – роман «Везіть тіла» (що теж став букероносним твором для письменниці у 2012-му), переродилися ще й у захопливий серіал «Вовчий зал». Головним героєм тут є Томас Кромвель – відома історична постать, яка фактично повернула хід британської історії. Отримавши визнання критиків і 8 номінацій премії «Еммі», мінісеріал «Вовчий зал» запав у серця глядачів завдяки дуже ретельному відтворенню історичної епохи і тодішніх подій. А сама авторка «Вулфголлу», натхненна приголомшливим успіхом своїх книг, зараз саме завершує роботу над третьою частиною «кромвелівської» трилогії під назвою «Дзеркало і світло» й обіцяє її вихід уже найближчим часом. Тож і продовження серіалу, можливо, варто сподіватися.

Мінісеріал «Вовчий зал», 2015

Приголомшливий зірковий склад і цікавий сюжет «Великої маленької брехні» зробили свою справу: серіал отримав шалену популярність, а на додачу – 8 премій «Еммі» і 4 «Золотих глобуси». У Каліфорнійському місті Монтерей на березі океану мешкають заможні родини, зокрема – і сім’ї п’яти героїнь: Селести, Мадлен, Джейн, Ренати і Боні. Їх об’єднує те, що їхні діти навчаються в одному класі. Суперечка, що виникла між дітьми, переростає у конфлікт між матусями. А потім несподівано на благодійному балу у школі трапляється вбивство, яке точно якось пов’язано із цим інцидентом. Протягом усього серіалу ведеться розслідування, та чи завершиться воно успіхом? Книга, за якою знятий серіал, є філігранно написаним романом, де всі, навіть найдрібніші деталі, відіграють важливу роль, а авторка – Ліян Моріарті – відверто заграє із читачами, бо розгадка, виявляється, увесь час знаходиться на поверхні, але помітити її не так вже й легко.

Серіал «Велика маленька брехня», 2017

Героїня роману Ґіліян Флінн «Гострі предмети» Камілла Паркер працює репортеркою в одній не надто успішній газеті Чикаґо, однак мріє про блискучу кар’єру. І ось дівчині таки випадає щасливий шанс, здатний різко підвищити її журналістський статус. Каміллу відправляють як кореспондентку до маленького містечка, де жертвою маніяка стали кілька малолітніх дівчаток. Її завдання – написати сенсаційний матеріал з місця подій. Однак це провінційне місто в штаті Міссурі – мала батьківщина Камілли. Хоч вона тут народилася і виросла, повернення додому не надто її тішить: даються в знаки непрості стосунки з рідними. Занурення в страшну реальність провінційного життя обертається для неї цілим ланцюгом кошмарів. За мотивами книги знято однойменний мінісеріал, головну роль в якому майстерно зіграла багаторазова оскарівська номінантка Емі Адамс.

Мінісеріал «Гострі предмети», 2018

4-серійну стрічку для HBO із співзвучною назвою «Олівія Кіттеридж» зняла режисерка українського походження Ліза Холоденко. Епізоди із життя провінційного американського містечка в штаті Мен, де всі мешканці надто добре знають одне одного, поєднує головна героїня – сувора й дещо груба вчителька-пенсіонерка. Олівія Кіттеридж має прикрий характер, і через свою показну неприступність їй часто складно донести до близьких власні переживання та любов. Драматичний психологічний серіал описує 25 років із життя Олівії, протягом яких вона намагається здолати найглибшу депресію, бореться зі всіма труднощами, сімейними конфліктами, трагічними втратами, та врешті робить доленосний вибір. Роман «Олівія Кіттеридж» же свого часу приніс авторці Елізабет Страут престижну Пулітцерівську премію.

Мінісеріал «Олівія Кіттеридж», 2014

Скандальна антиутопія канадської письменниці Марґарет Етвуд розповідає про моторошний майбутній світ, де переміг релігійний фанатизм. У Республіці Галаад жінка не має права володіти майном, працювати, любити, читати, писати, розважатися чи просто займатися тим, чим хотіла б. Вона може виконувати тільки одну-єдину відведену жінці роль – Служниці. Один раз на день вона може вийти за покупками, але при цьому навіть не розмовляти, а раз на місяць зустрічається зі своїм господарем і молиться, щоб зачати та народити від нього здорову дитину. Не менш моторошним за книжку є і серіал, заснований на мотивах «Оповіді служниці», від Hulu. Тому тим, хто хоче подивитись цю постапокаліптичну драму, варто запастися міцними нервами. А Марґарет Етвуд, до слова, має всі шанси стати букерівською лауреаткою вдруге – її новий роман “The Testaments” увійшов до короткого списку цьогорічної премії. Нагадаємо, свого першого Букера вона отримала у 2000-му за «Сліпого вбивцю».

Серіал «Розповідь служниці», 2017

Зверніть увагу! До 16 вересня діє акція від MEGOGO та Yakaboo, і ви маєте нагоду на власні очі побачити деякі з описаних у матеріалі серіалів!

Ірина Стахурська
Менеджерка з комунікацій, працюю в аграрній сфері. За першою освітою – банкір. Палко люблю читати і все, що пов’язане з книжками. Віддаю перевагу художці, бо ніщо не зрівняється з задоволенням від прочитання доброго роману. Авторка інстаграм-блогу @book_klondike
https://www.instagram.com/book_klondike/

373 thoughts on “Багатосерійне чтиво: книжки, за якими зняли серіали

    Добавить комментарий