Хто одержав Пулітцера 2020: список лауреатів зі світу літератури

Цьогоріч Пулітцерівська премія через карантин була вручена у незвичний для її організаторів спосіб — абсолютно дистанційно.

Це одна з найпрестижніших нагород у галузі журналістики (у тому числі й онлайн-журналістики), літератури, музики та інших мистецтв у США, яка з 1917 року вручається в перший понеділок травня. Матеріальна винагорода премії у 20 номінаціях складає $15,000, та найголовніший приз — золота медаль, яка вручається найкращим американським новинним організаціям.

Премія часто має незвичних лауреатів, і в 1957 році в номінації «Біографії» її навіть одержав Джон Фіцджеральд Кеннеді, 35-й президент США.

Що ж, поглянемо, кого журі обрало найкращими цього року.

Хто став лауреатом?

Премія поділяється на підрозділи Journalism (Журналістика) та Books, Drama & Music (Книжки, перформативні мистецтва та музика). В першому підрозділі фігурували працівники The New York Times, Reuters, The Courier-Journal, The Washington Post тощо, і з тематик журналістських досліджень були названі, наприклад, висвітлення зміни клімату; репортаж про індустрію таксі в Нью-Йорку; викриття жахів режиму Путіна; історія одного з в’язнів Ґвантанамо тощо. Нагорода була навіть вручена одному з дописувачів The New Yorker за яскраві акварельні карикатури на Трампа та його адміністрацію.

Щодо книжок, то в розділі «Художня література» премія дісталася Колсону Вайтхеду за книгу The Nickel Boys. Роман розповідає про реалії навчання у виправній школі, де адміністрація жорстоко поводиться з підопічними, навіть вбиваючи одного з них.

У розділі «Історія» премію одержала книжка Sweet Taste of Liberty: A True Story of Slavery and Restitution in America В. Калеба Макденіела, у якій йдеться про афроамериканку, яка в XIX — XX ст. змогла двічі втекти з рабства, а також домоглася компенсації за це і визнання власної гідності. Героїня згодом стала багатою бізнес-леді, а її син — юристом у Чикаго. 

Візначили також біографію Сьюзен Зонтаґ Бенджаміна Мозера Sontag: Her Life and Work та поезію Джеріко Брауна у його збірці The Tradition.

Серед нон-фікшн літератури —відразу два лауреати: 

  • The End of the Myth: From the Frontier to the Border Wall in the Mind of America Ґреґа Ґрандіна; це книга про ідею кордонів в американській історії. Автор показує, що в минулому США завжди були відкритою державою, на противагу сучасним уявленням Дональда Трампа щодо потреби в закритості та відгородження від іншого світу стіною.
  • The Undying: Pain, Vulnerability, Mortality, Medicine, Art, Time, Dreams, Data, Exhaustion, Cancer, and Care Енн Боєр; у авторки цієї книги було діагностовано рак, і вона вирішила дослідити, як ця хвороба сприймається у суспільстві, де хворі на рак люди знаходять розраду та як метафорично намагаються пережити цей досвід. А також про те, як на пацієнтах з подібним діагнозом можуть наживатися шарлатани.
Особливу відзнаку також було призначено посмертно для Іди Б. Веллс, афроамериканській журналістці і борчині за права людей. $50,000 буде виділено для ініціатив, які продовжать діяльність Іди.

19 thoughts on “Хто одержав Пулітцера 2020: список лауреатів зі світу літератури

    Добавить комментарий