Як обрати книгу на подарунок та правильно її подарувати

Скоро 14 лютого, а це означає тільки одне — книжкові подарунки. Хтось буде дарувати їх на День закоханих, хтось — до Дня книгодарування, а комусь, можливо, без особливої прив’язки до дат захочеться подарувати історію. От тільки коли даруєш книгу, виникає багато запитань, як саме варто її упакувати, оформити, подати. Та й чи існує взагалі якийсь етикет для дарування книжок? Ми вирішили дізнатися про це більше.

Чи існує взагалі етикет книгодарування

В інтернеті знаходимо немало суперечок про те, чи варто, наприклад, підписувати книжку. В одному блозі автор стверджує, що дарувати непідписану книжку — все одно, що надіслати людині емейл без тексту, з самим лише доданим файлом у прикріпленнях. Він ділиться персоналізованими підписами книг, серед яких «Моєму надзвичайному чоловіку — нехай всі роки нашого шлюбу будуть такими ж щасливими, яким був перший рік. Від довічно тебе люблячої Карен. 8.8.89». Такі жести гарантують, що книга залишиться з вами надовго. Та є й інші випадки. Видання The Guardian опублікувало колонку, де торговець рідкісними книгами Рік Гекоскі розповідає реальну історію, як його знайомий, побачивши у вуличного торговця улюблену книжку авторства Йозефа Рота, взяв її поглянути — і раптово виявив там свій підпис, призначений колишній вже на той момент дівчині. Він купив видання — та викинув його у найближчий смітник. Тож Гекоскі дійшов до єдиного висновку: не пишіть на книжках посвяти і приписи, тільки якщо ви не є їхнім автором і не даєте таким чином автограф. 

Щодо вибору самої теми книги, яка б не зачіпала, тут теж є багато нюансів. У вже вищезгаданій статті The Guardian зазначається, що книжка — найбільш безпечний подарунок, бо коли даруєш, наприклад, светр, він може не підійти, скажімо, за розміром, і тоді це може бути дуже неприємно і образливо. А от з книжками так не буває — тільки якщо ви не даруєте посібник з того, як скинути вагу чи щось у такому дусі.

Тут все відносно, тому з етикету можна порадити тільки одне: купуйте те, що підійде самій людині, а не те, що, як ви думаєте, їй слід прочитати. 

Як обрати хорошу книжку на подарунок

Можливо, це й очевидні ідеї, але коли я побачила їх перелік на сайті Bustle, то чомусь замислилася і вирішила переглянути, а чи правильно все життя обираю книжкові подарунки (мій же метод — щось середнє між тим, як Марі Кондо обирає речі, які приносять їй радість, та думкою про те, що книга чудово виглядатиме на поличці цієї людині, бо в неї жовтий корінець, а якраз жовтих книг в її розставленій за кольорами бібліотечці і не вистачає). От які ж рекомендації надають більш свідомі автори Bustle:

  • Поговоріть попередньо з людиною, якій даруватимете книгу, про якусь літературу, яка особисто вам подобається, і погляньте на реакцію: чи цікавить її така ж тематика? 
  • Перевірте, які нові книжки з’явилися в її улюбленому жанрі
  • Подаруйте прикладну книжку, яка допоможе їй із чимось, що вони планують зробити/навчитися
  • Погляньте, які книжки рекомендує її улюблений автор
  • Оберіть нестандартний, унікальний варіант. Можливо, рідкісне видання улюбленого бестселера чи неочікувано глибоку збірку поезії місцевого автора-початківця
  • Підберіть книгу під хобі людини та її інтереси
  • Якщо людина зазвичай небагато читає і дуже зайнята, подбайте про те, щоб книжка була не надто велика і легко читалася. І навпаки — для затятих книголюбів дуже короткі історії будуть лише легкою «закускою»
  • Подумайте про візуально красиві книжки — колекційне видання, яке приємно розглядати, буде виграшним варіантом
  • Комічні, гумористичні книги можуть викликати усмішку від вашого подарунка
  • Ну і не в останню чергу: продумайте, чи є якась книга, яка б нагадувала про час, проведений разом із цією людиною

Додайте родзинки

Зараз точиться дискусія про те, чи варто запаковувати книжку на подарунок (eco-friendly тенденції говорять нам про те, що краще не варто, а якщо й робити це, то з газет-журналів та іншої друкованої продукції, яку вже не читатимете). Краще продумати ще додатковий сюрприз до книжки. Крім очевидних закладок чи кумедних обкладинок, ще можна подумати про персоналізовані наліпки, які б можна було акуратно клеїти десь на корінець і які би свідчили, що ця книга належить людині (цей варіант підходить, коли даруєш книгу комусь, хто звик давати почитати книжки зі своєї бібліотечки, а потім стикається з тим, що їх забувають повернути).

Можна подумати про якісь корисні пристрої, щось на кшталт прищіпка-ліхтар, який кріпиться на сторінки книжки. Закордоном є навіть цікаві «винаходи», на зразок спеціального дерев’яного кілочка на палець, який допомагає розігнути сторінки новенької книжки, не пошкоджуючи їх (тут можна подивитися, як це все виглядає). Навіть екоторба, в якій зручно буде носити всі книги з собою всюди, теж буде практичним доповненням.

Будь-яку річ можна зробити літературною. Наприклад, купіть різних свічок і наклейте на них вказівки, під час читання якої з подарованих книг варто запалювати ту чи іншу. 

Наостанок, можна влаштувати літературний квест. Купити книжок на кілька тижнів, запакувати так, щоб не видно було назв, і підписати, яку в який із тижнів варто читати. Чи сховати книжки десь, влаштувавши справжній пошуковий квест з завданнями, мапами і кінцевою точкою — місцем, де ви сховали книгу.

62 thoughts on “Як обрати книгу на подарунок та правильно її подарувати

    Добавить комментарий