Поради письменників: як працювати вдома і вижити

Письменники — ідеальні фрилансери. Тому якщо десь і шукати натхнення під час карантину, то у них. Трохи прошерстили інтернет у пошуках порад, і ось що знайшли:

Коли і як працювати

Деякі звички відомих і успішних письменників зібрало видання The Guardian. Так Ернест Гемінґвей прокидався о 6 ранку, щоб попрацювати, і відразу брався за найскладніше. Тому прорахуйте, коли ви найбільш ефективні, і з цього моменту починайте працювати. А от у Курта Воннеґута графік роботи був досить уривчастий, з багатьма паузами. Він прокидався о 5:30, працював до 8:00, снідав, працював до 10:00, розминався, прогулювався і займався спортом до 11:45, потім перевіряв пошту, обідав, далі готувався до викладацької роботи чи викладав. Такого графіку йому вдавалося дотримуватися, лягаючи спати о 22:00.

Харукі Муракамі, хоча й почав писати свою першу книжку вночі за кухонним столом, все ж випрацював теж свій графік. Він прокидається о 4 ранку і безперервно працює 5-6 годин, потім йде на пробіжку чи плавання, читає, слухає музику і лягає о 9-ій. Муракамі стверджує, що головне — не відходити від цієї звички у розпорядку, тоді втягнешся і витримаєш.

Як зберігати чистоту на робочому місці і організуватися

Авторка системи з прибирання будинку і мінімалістичного способу життя Марі Кондо, яка через карантин скасувала всі презентаційні тури своєї нової книги Joy at Work (букв. «Радість на роботі»; вийде 7 квітня), в статті New York Times розповіла, як наразі проводить свої дні. Так щоб вдало розпочати робочий день Марі прибирає відразу після сніданку. Оскільки діти вдома, вона перебудувала дещо свій робочий графік, щоб більше часу проводити з ними. Окремо Марі виділила час на обговорення з чоловіком нових бізнес-стратегій, цікавих статей, які вони прочитали на днях, щоб не переставати слідкувати за економічним станом і важливими подіями. Заходи з промоції книжки довелося перевести у площин віртуальних інтерв’ю: Марі вирішила відразу кілька з них провести в один день. 

У новій же книзі Joy at Work Кондо дає прості поради, які можна застосувати навіть у домашньому варіанті офісу, в якому більшість із нас опинилася. Так на робочому столі не повинно бути більше матеріалів, ніж ті, з якими ви безпосередньо працюєте тут і зараз. Не накопичуйте поруч з місцем роботи снеки й батончики. Марі Кондо стверджує, що чисте робоче місце створює ефект Пігмаліона: від нас підсвідомо очікують, що ми таким чином працьовитіші, успішніші, організованіші, і вже ці очікування потім справджуються в реальності. Варто також налаштувати роботу так, аби не втрачати час на неефективні зустрічі, постійну перевірку пошти та навчитися не забувати і не губити свої паролі від різноманітних сервісів. Комп’ютерний робочий стіл теж тримайте у чистоті: мінімальна кількість ярликів; правильно організовані папки, щоб можна було швидше все знайти.

Спробуйте не відволікатися

Халед Госсейні, автор роману «Ловець повітряних зміїв», може працювати лише в цілковитій тиші. Тому робить він це у вранішні години (з 8:00 до 14:00) в своєму окремому кабінеті вдома; а після цього він уже цілковито присвячує час дітям. Тож спробуйте облаштувати собі місце, де ніхто вам не заважатиме. На стіні поза монітором у Госсейні висять дитячі малюнки та надихаючі речі. Єдині паузи, які він дозволяє собі під час роботи, — пограти 2-3 хвилинки на гітарі; решту відволікаючих речей він намагається мінімізувати. Наприклад, закриває вікно шторами і не працює під музику.

Найбільше відволікають, звісно, соцмережі й інтернет. Повністю в роботі виключити їх вплив не вдасться, тому хоча б просто перевіряйте соцмережі лише раз на годину і лише в робочих чатах. Письмениця Зеді Сміт взагалі терпіти не може телефони і не хоче, щоб вони у неї були. Інша авторка Айобамі Адебайо має два телефони, один з яких повністю без застосунків соцмереж, а той, де вони є, вона ховає у шафі, коли інтенсивно працює.

Чим зайняти дітей

Малювання є одним із занять, які можуть надовго зайняти дитину. Тут вже за роботу взялися ілюстратори, зокрема й ті, що працюють над дитячими книгами. Давайте дітям щодня по одному завданню для цікавого малюнка (намалювати дивну країну, незвичну істоту, зобразити когось, кого дуже сильно любиш, ну і т.д.). Можете навіть організувати подібний «батьківський» флешмоб, обмінюючись малюнками зі своїми знайомими, в яких також є діти, — так у малят може з’явитися більше мотивації попрацювати над завданням. На цій сторінці автора дитячих графічних романів можна знайти недомальовані комікси, які треба роздрукувати і самостійно доповнити. 

445 thoughts on “Поради письменників: як працювати вдома і вижити

    Добавить комментарий