Подарунки від… книжок: що припасла для вас література

14 лютого — День книгодарування, коли можна викроїти для близьких трохи часу і вручити акуратно зібрані під палітуркою знання. А можна зробити подарунок собі, придбавши книгу, яку хотів, — і вона у відповідь подарує тобі гарантовано все, що має. Ось, наприклад, лише кілька книжок, які вже подарують вам…

...усмішку

Цей роман цілих 64 тижні тримався у списку бестселерів  The New York Times. 

Викладачка англійської Сільвія Барретт розчаровується в системі освіти. В її рамках учнів карають за те, що вони бігають вгору сходами, які, взагалі-то, мали б вести униз — чим не сатиричний опис стандартних шкіл, де невідповідність вузьколобим правилам доходить до комічних масштабів. 

У романі усмішку дарує співставність його подій із самим життям. Цьому сприяє його формат — набір діалогів, пам’яток, документів та інших бюрократичних нотаток. Можливо, подібні зауваження ви колись чули від учителів та схожі стереотипи зустрічали в стінах ваших навчальних закладів. Та все ж, ця книга має хороший посил і надію на те, що зашореність можна виправити, а справді непогані вчителі зустрічаються частіше, ніж ми думали.

...смак до життя

Головному герою — 96, він точно знає, що йому залишилося так мало пробути на цьому світі, тож вирішує провести цей час на повну. Книга зіткана з його життєвих спогадів, які спочатку видаються похмурими, а потім все більш насиченими і яскраво забарвленими. Ностальгувати герой буде не сам, а з випадковим знайомим, дуже схожим на нього. А ось хто така Марта так відразу й не вгадаєш.  

...полегшення

Маєте колегу, підходити з питанням до якого — суцільна мука? Родича, дзвінок якому все відтягуєте, бо знову почуєте перелік всіх мук, які звалилися йому на голову? Боса, який маніпулює вашим почуттям провини? Є люди, з якими просто неможливо розмовляти — це безрозсудно агресивні злюки чи надто нав’язливі тюхтії, вічно невдоволені, крикливі чи надміру егоїстичні. Що ж, ця книга допоможе озброїтися розумінням їхніх тактик створення конфліктів, висмоктування з інших енергії і розставляння пасток — та нарешті повзаємодіяти з такими людьми більш ефективно, якщо обставини змушують вас між собою перетинатися. І ви нарешті відчуєте блаженне полегшення. 

...наснагу

У компанії Netflix наразі — понад 160 тис. підписників з усього світу, а вартість компанії оцінюють у $129 млрд. Та цей бізнес не відразу став проривним: він починався у 1997 як стартап з восьми працівників. Співзасновникам компанії пропонували досить непогану на той час суму коштів, щоб продати сервіс в Amazon, але вони вирішили боротися і розвиватися самостійно. Таким чином, вони досягли більшого, хоч усі й казали, що вони — божевільні, які відмовили Безосу, коли був такий вигідний шанс. Поглянувши ж на цей стрімінговий сервіс зараз, переконуєшся, що хлопці все зробили правильно. Їхній шлях із сумнівів та не завжди стабільного рівня амбіцій описує якраз один з них, Марк Рендольф, який нещодавно вийшов із бізнесу, аби займатися бізнес-менторством. Хаос — його стихія, тому він і далі прагне надихати команди на божевільні, на перший погляд, проєкти; треба тільки бути впевненим, що зможеш, не слухати нікого, не продавати у відчаї акції та багато працювати.

...швидкі рішення

Коли одночасно з командою ведеш кілька проєктів, буває важко зорієнтуватися, не забути певну послідовність, швидко владнати нестачу чогось. Автор цієї книги помітив складнощі у суміщенні роботи з сімейним життям, тому вирішив досліджувати різні варіанти оптимізації своїх ресурсів. І раптом, зрозумівши, як організувати робочий час й перерозподілити обов’язки, в нього почало виходити. Перше, на що він звертає увагу — брейншторми ідей не працюють. Найкращі ідеї (які можна було б гідно реалізувати і які були б більш практичними) частіше з’являються у людей деінде: в метро, у ванній, за чашкою кави. Тому варто навіть у командній роботі давати людям свій простір для творчості; тоді будь-які рішення будуть не лише швидко прийматися, а й ефективніше втілюватися. Як виявилося, усього за 5 днів, за умови налагоджених процесів, можна не лише зробити сайт, а й провести медичне дослідження, тому ця методика більш-менш універсальна. 

...уроки письма (та осмислення власного досвіду)

Бразильська письменниця Кларісе Ліспектор (яка народилася, до речі, в Україні, у Вінницькій області, в селищі Чечельник) роздумує в цій книзі про те, як можна описати саме життя магією слова. Вона зізнається в коханні до португальської мови, вважає, що часом природний стиль письма може тільки заважати письменнику, та достеменно й досі не може відповісти нікому на питання: як писати? Назви коротеньких розділів (чи все ж «заміток») то оманливо обіцяють читачеві, що ну ось тут вже точно він знайде рецепт для хорошого твору (наприклад, замітки з назвами «вправа», «про письменництво» або «спогади про створення роману»), то все ж натякають на якусь пам’ятну історію («марія, що плаче у слухавку», «крик», «досі без відповіді»). Насправді ж, коли читаєш книгу, усвідомлюєш — це історія скоріше про життя, ніж про письменство, просто у авторки письменство вже стало вплетеним в саме життя…

...цінність кожної миті

Недовговічне і швидкоплинне насправді може бути красивим — ставши свідком унікального моменту, ми відчуваємо себе більш особливими, спорідненими з цим світом та спокійнішими. Переклад поняття «ічіґо-ічіє» звучить як «у цей момент, одна можливість». Одна можливість зробити так, щоб ця хвилина запам’яталася. Одна можливість відчути її, а не сфотографувати чи зняти на відео. Одна можливість не знехтувати нею заради повсякденних справ. У книзі автори розкажуть, як з’явилося це розуміння справжнього мистецтва буття ічіґо-ічіє; як цю концепцію замислювали різноманітні філософи та до чого тут успіх Стіва Джобса.

...відчуття присутності Іншого

Ще не знайомі з ідеями Лакана? Побоюєтеся заглядати у праці Жижека? Не виробили габітус читання Бурдьє? Не здобули «знання-владу», досліджуючи Фуко? Не розумієте, про що я? Тоді вам варто трохи пофілософствувати разом із культурологом Павлом Шведом. У його збірці есеїв ви знайдете доволі цікаві теми для роздумів, які викривають неосмислені в суспільстві процеси. Мережева культура, пропаганда та навіть невдалі жарти у фейсбук пояснюються з наукової точки зору та з власних спостережень автора. Ця книжка — для спраглих до знань та тих, хто хоче розібратися у світобудові (і зрозуміти нарешті, чому інколи відчуваєш себе в соціумі якось не так, ніби чогось — чи когось — постійно не вистачає).

29 thoughts on “Подарунки від… книжок: що припасла для вас література

    Добавить комментарий