«Справа Василя Стуса»: історія, яку намагаються приховати

14 серпня відбудеться судове засідання за позовом Віктора Медведчука до упорядника книги «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані, видавництва Vivat і друкарні «Юнісофт». Колишній адвокат поета-дисидента вимагає заборонити виготовлення і поширення книги, а також будь-які публікації про неї у ЗМІ та в інтернеті. І, можливо, зараз — остання можливість її прочитати.

Ця книга – про життя, ув’язнення та загадкову смерть українського поета, правозахисника та одного з найактивніших представників українського руху шістдесятників Василя Стуса. У ній журналіст та історик Вахтанг Кіпіані зібрав архівні документи з кримінальної справи, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних і друзів – матеріали, які до цього охороняли під грифом «Секретно». 

Як і за що заарештували поета? Хто під час процесу намагався його врятувати, а хто зробив усе, щоб він назавжди зник за ґратами політичної зони на Уралі? Якою була роль у судовому процесі адвоката Віктора Медведчука? Про це йдеться у книзі «Справа Василя Стуса», яка вийшла у травні 2019 року.

Наприкінці серпня 2019 року Віктор Медведчук подав позов до суду «про захист честі, гідності та ділової репутації, спростування недостовірної інформації та заборону розповсюдження книги». 

За словами Вахтанга Кіпіані, позов стосується двох публікацій у книзі, «в яких описуються колізії із захистом Віктором Медведчуком поета і члена Української Гельсінської групи Василя Стуса».

«Він був державним призначеним адвокатом і, як багато інших державних адвокатів у часи Радянського союзу, він виконував роботу, як міг. Досвід показав, у порівнянні з іншими адвокатськими історіями того часу, він не дуже якісно захищав. Більше того, він допустив деякі речі, які, на мій погляд, з моральних і етичних причин, навіть через 40 років, пробачати не можна», — сказав Кіпіані, наголосивши, що цей позов є свідченням спроби тиску на свободу слова.

У видавництві Vivat відзначають, що яке б рішення не виніс суд першої інстанції, вони боротимуться за книгу до кінця.

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

851 thoughts on “«Справа Василя Стуса»: історія, яку намагаються приховати

    Добавить комментарий