13 книжок із до-о-овгими та непростими назвами для #YakabooBingoSpring2019

Обережно: підвищена кількість слів та заплутане звучання у назвах книг! Відданим прихильникам книжки «Пиши, сокращай» не рекомендуємо без психологічної підготовки читати цю добірку. Натомість всі, хто вирішив закрити 12-ий пункт весняного бінґо від Yakaboo, можуть обрати тут для себе прекрасне чтиво відповідно до власних літературних вподобань.

Є якийсь особливий шарм в тому, щоб давати довгу назву збірці короткої прози, погодьтесь. А що актор Том Генкс є ще й відданим фанатом і колекціонером друкарських машинок, то назву цю можна сприймати цілком буквально. 17 оповідань, вміщені у книжці Генкса, дійсно написані на друкарських машинках з колекції автора. Вони повіють на вас правдивим духом Америки, здивують, розсмішать або ж навпаки – розчулять до сліз. Єдине, що від вас вимагається при цьому – зануритись у читання, немов у перегляд фільму, та отримувати насолоду.

В авторки варто повчитись того, як сильно можна любити своє рідне місто. В доробку Наталії Гриценко це вже друга книга – вінтажний альбом, що являє собою короткі оповідання про Чернівці на основі спогадів головного героя. Крізь призму цих спогадів читач дізнається, яким було життя чернівчан у міжвоєнний період, в часи Другої світової та після неї. А старі світлини, газетні вирізки, документи і репродукції картин в якості ілюстрацій надають книжці особливої атмосферності. Видання припаде до смаку поціновувачам історії, урбаністики, краєзнавства і, звісно, міста Чернівці.

Ім’я, яке складається із трьох слів, коротким не назвеш. Оскільки ж у назві роману Андрія Любки є ще й інші слова, то його книга – у нашій добірці! До речі, приховане значення назви «Твій погляд, Чіо-Чіо-сан» розкриє неочікуваний фінал. Ця книга підійде вам на 100%, якщо ви любите співпереживати головному герою, розділяти з ним психололгічну та емоційну напругу протягом всього твору. Тут є і трагедія, і помста, і фатальність, і жага справедливості. Ну, і головне, чого досяг в романі автор – інтрига, що не відпускає до останньої сторінки. Першокласний сучукрліт!

Шалені витівки бабусі із книги Фредеріка Бакмана викличуть прихильність якого завгодно читача (і навіть легку заздрість її особливій внучці Ельзі – пощастило ж малій із бабцею!). Щовечора ці дві найкращі подружки мандрують до Країни-Спросоння, населеної дивовижними персонажами, де ніхто не змушений бути «нормальним». Але сталося так, що одного дня бабуся відбула до Спросоння назавжди… Втім для Ельзи вона залишила свої листи з дуже важливими проханнями, виконання яких стане для дівчинки новою своєрідною мандрівкою.

Війна в Югославії ще довго залишатиметься центральною темою у літературі балканських країн. І це одна із вкрай важливих складових, потрібних для того, аби цю війну нарешті пережити та відпустити, відродити надію і віру в наш світ. «Жертвам сниться велика воєнна перемога» – це моторошні хроніки 1993-1995 років із блокадного Сараєва. До початку американського бомбардування позицій четників біля міста мешканці Сараєва залишалися в облозі без води, тепла, під обстрілами і з постійним страхом жахливої смерті. Про їхню вражаючу стійкість – воєнні замальовки Міленка Єрґовича у свіжій новинці від «Комори», яка з’явиться в продажу за кілька днів.

Книга, що надихає, про жінок, які зуміли змінити світ. Героїні «Казок» будуть чудовим прикладом для наслідування і нагадуванням того, що хоч у житті й можуть траплятися різноманітні складнощі, але їх завжди можна подолати. І головне – це під силу кожній дівчині! 100 історій про життя видатних жінок з усього світу – від Єлизавети І до Серени Вільямс – оформлені у формі казок, та ще й у супроводі яскравих портретів, стануть улюбленою книжкою-мотиватором не тільки для діток, а й для їх батьків.

Цю книгу вже можна вважати класикою американської постапокаліптичної фантастики. Вона багата серйозними роздумами, а вигаданий в ній світ лякає і насторожує передусім тому, що видається дуже реальним. Що насправді робить людину людиною? І якщо від андроїдів нас відрізняє лише здатність до емпатії, співпереживання, то в кого тоді перетворюються люди, які цю здатність у собі викорінили, переповнивши світ жорстокістю та війнами? Відповідь намагається знайти головний герой Рік Декард, для якого межі між людським і машинним поступово стираються.

Ні для кого не новина, що поодинокі шкарпетки в процесі прання регулярно діваються невідомо куди, залишаючи своїх «сестричок» без пари. Загадкову таємницю їхнього зникнення нарешті розкрито у цій яскравій і веселій книжці! Виявляється, шкарпетки прагнуть пригод, назустріч яким і втікають із кошика з брудною білизною прямісінько на волю. Там у них з’являється можливість втілити свої заповітні мрії в життя і стати ким-завгодно – від лікаря до детектива і навіть моряка! 10 пригодницьких історій з надзвичайними барвистими ілюстраціями спонукають діток мріяти і вірити в найкраще.

Для поціновувачів готичного стилю в літературі у нашій добірці також знайдеться підходяща книжка. Абрахам Мерріт – майстер полоскотати нерви своїм читачам, навіть тим, яких важко здивувати реалістичними моторошними історіями. Книжка містить дві містичні повісті: «Гори, відьмо, гори!» і «Повзи, тінь, повзи!», тому і назва вийшла така довга. Обидві частини книжки поєднані спільними персонажами, однак розповідають дві різні страшні історії, які, втім, забезпечать читачам однаково захопливе читання.

Якщо вам здалося, що ця книжкова назва-маршрут дещо старомодна, то вам не здалося. Адже вперше «Нотатки» австрійського краєзнавця Рорера опубліковані ще у далекому 1804-му році у Відні, через рік після його тривалої подорожі, описаної в назві. Українською ж книжка вийшла у 2018-му. «Нотатки» викладені у формі листів автора своєму доброму другові, відправлених щоразу із нового пункту призначення мандрівника. Вони містять детальні описи побаченого у нових краях та роздуми професора Йозефа Рорера стосовно майбутнього відвіданих регіонів, зокрема – українських Буковини та Галичини.

Назва цієї книги – це не що інше, як дещо «перерахована»  знаменита тисяча і одна ніч. Наскрізь просякнутий дивовижами, роман стане справжньою знахідкою для поціновувачів магічного реалізму. Історія від Букероносного автора розповідає про великого філософа Ібн Рушда і його незвичайних нащадків, про одвічну боротьбу двох начал – добра і зла, та про світ людей, у який раптом потрапили джини. Людська уява займає провідне місце у творах Рушді, і один з його пізніх романів «Два роки, вісім місяців і двадцять вісім ночей» не став винятком із цього правила. 

Ерік-Емманюель Шмітт «Мадам Пилінська і таємниця Шопена» (Видавництво Анетти Антоненко, 2019, пер. Іван Рябчій) — очікується з друку

Вже у самій назві своєї нової книги Ерік-Емманюель Шмітт наводить нас на головну вісь сюжету – намагання головного героя розгадати загадку геніального композитора Шопена та його музики. Роман є автобіографічною історією письменника – молодого талановитого філософа, який у пошуках своєї мети потрапляє у великий світ літератури. В його житті з’являється ексцентрична жінка, що допомагає йому зрозуміти не лише музичне мистецтво, але й мистецтво жити і творити, описувати цілі світи й за допомогою творчості осягнути те, для чого ще не придумано підходящих слів. Свіжа новинка цієї весни від «Видавництва Анетти Антоненко».

13 книжок із до-о-овгими та непростими назвами для #YakabooBingoSpring2019 0

Весела подорож трьох джентльменів та їхнього чотирилапого друга Темзою уже довший час забезпечує гарний настрій цілим поколінням читачів. Розповідаючи одне одному смішні байки та потрапляючи у різні кумедні ситуації, герої оповідок Джерома К. Джерома завойовують прихильність своєю безпосередністю і щирою іронією. Знаменитий англійський гумор у цій книжці пройшов справжнє випробування часом – «Троє у човні» вже 130 років залишаються окрасою полиць і стали справді улюбленою класикою.

Ірина Стахурська
Менеджерка з комунікацій, працюю в аграрній сфері. За першою освітою – банкір. Палко люблю читати і все, що пов’язане з книжками. Віддаю перевагу художці, бо ніщо не зрівняється з задоволенням від прочитання доброго роману. Авторка інстаграм-блогу @book_klondike
https://www.instagram.com/book_klondike/

403 thoughts on “13 книжок із до-о-овгими та непростими назвами для #YakabooBingoSpring2019

    Добавить комментарий