Як провести літературну вечірку: ідеї для книжкових клубів, вікторин та ігор

У вересні відбудеться Літературний Кураж Базар, де у відвідувачів точно буде вдосталь розваг! А ось до цього моменту, щоб сильно не сумувати, точно можна зібратися у когось на квартирі компанією і провести літературну вечірку. У нас вже є кілька ідей для такого свята:

Оберіть свою тему — задайте вашій зустрічі необхідний тон

Можна вдягтися в стилі 1920-их, всюди насипати паєток, пір’я, блискіток, а  алкоголь подавати лише в бокалах від мартіні — все, вечірка в традиціях «Великого Гетсбі» майже готова. Маленькі троянди, намальовані в дитячому стилі картини, картонні корони, купа маленьких паперових зірочок — і ви вже увійшли в казку «Маленький принц». А можна просто загорнутися в пледи як в плащі, замість палички махати олівцями, пити загадковий магічний пунш і вчити мову зміїв — і якщо ви в це вірите, це вже буде клуб любителів Гаррі Поттера.

Насправді все може бути міні книжковим клубом, якщо буде задіяна книжка. Приготувати щось разом з кулінарною книжкою Євгена Клопотенка? Чому б ні. Разом виконувати завдання інтерактивного блокнота «Знищ цей щоденник»? Ідеально.

Також цікавим експериментом в компанії буде читати сцену з книжки по ролях, паралельно розігруючи її так, наскільки вистачить вашої фантазії. «Театралізовані читання в домашніх умовах» — що скажете?

Вікторини

Вікторини влаштувати доволі легко, можна для цього обрати котрийсь із тестів у блозі Yakaboo, наприклад. Також можна зробити інший цікавий тест: надіслати перед вечіркою питання для гостей про їх літературні вподобання (наприклад, «Яке найбільш незвичне місце для читання в тебе було?», «Яку книгу ти так і не дочитав?», «Якби ти був на місці Рона Візлі, то з ким із героїв цієї книги ти хотів би зустрітися?» тощо). А потім зібрати ці анкетки — і провести опитування; вийде щось на зразок «Вгадайте, з ким із відомих співаків Оленка колись читала книжку в метро?».

Ідеї для ігор

Ось дуже легкі ідеї для книжкових ігор:

  • віднайти «відповідку»: заготувати заздалегідь на папірцях питання будь-якого типу (наприклад «Якими будуть  люди у майбутньому?», «Ким ти станеш, коли виростеш 🙂 ?» тощо). Кожен обирає собі книгу, з якою буде грати. По черзі з капелюшка чи коробки витягаються питання — і кожному дається 2 хвилини, щоб знайти у своїй книзі кумедний уривок відповідь на це питання.
  • вгадай книжку за початком: заздалегідь відбираються класичні твори і знаходяться перші речення їхнього початку. Хтось один зачитує уривок — а решта намагаються вгадати назву твору і його автора. За назву дається 1 бал, за автора — 2 бали. 
  • поясни, що ти читав: не називаючи назви книги, її автора й імен головних персонажів, одна людина пояснює її суть іншим, щоб ті вгадали, що це саме за книга. Можна урізноманітнити і попросити того, хто загадує книгу, не пояснювати на словах, а намалювати.
  • придумайте риму: приберіть з якого-небудь вірша кожен другий рядок — і можете разом скласти історію цілком інакше. 
  • цікава суперечка: придумайте можливі сценарії розвитку подій (постапокаліпсис, нашестя динозаврів, інфляція, влаштування на роботу в дитсадок тощо), заготуйте їх заздалегідь на папірцях. Потім поділіться на команди і оберіть для кожної свого літературного персонажа (наприклад, Гендальф проти Попелюшки), а потім витягніть випадковим методом відбору один дивний сценарій. Хто з героїв залишиться в живих / виграє в битві / буде більш успішним? Нехай почнеться суперечка тисячоліть!

Корисні і цікаві лінки (англомовний контент)

Recommend Me a Book — сайт, який пропонує читачеві ознайомитися з першою сторінкою книги — а вже потім, якщо йому сподобається, дізнатися її назву й автора, щоб мати змогу знайти і повністю прочитати. Читай, що подобається, а не те, що престижно!

Random Books to Read — генератор випадкових книг. Все просто: натискаєш rerun і отримуєш заповітні книжки, які підкинула сама доля (і математична теорія ймовірності).

Find the Book Titles — чи зможете ви вгадати усі зашифровані на малюнку назви книг? Нам поки впадає в очі тільки Мобі Дік.

Harry Potter Name Generator — генератор твого імені у всесвіті Гаррі Поттера.

Bebods Look for the Book — знайди серед чоловічків, вдягнених у костюми літературних персонажів, саме тих, яких від тебе наразі хоче сама гра.

14 thoughts on “Як провести літературну вечірку: ідеї для книжкових клубів, вікторин та ігор

    Добавить комментарий