Така різна любов: 8 книг про ЛГБТ+

Любов і справді буває різна. І прекрасно, коли письменники про це говорять. Пропонуємо вам добірку художніх книг, де показані проблеми, з якими стикаються ЛГБТ+, та історії кохання — справжнього, щирого та прекрасного.

Тема ЛГБТ частково виникає у цьому романі-триптиху про долі трьох жінок. Вони задаються питаннями своєї сексуальної орієнтації, життєвого вибору та пошуків виходу з депресії, яка загрозливо нависає над ними, заважаючи адекватному сприйняттю власного я. 

Цей феміністичний графічний роман розповідає про сильних жінок, які ставали правительками, повставали проти системи, виживали в складних умовах, перемагаючи голод, війну чи суспільну неприязнь. Багато героїнь в ньому також є представницями сексменшин: зокрема, описано складнощі, з якими стикаються транс-жінки, а також розповідається історія незаконних як для тих часів стосунків письменниці, авторки серії книг про Мумі-Тролів Туве Янссон з іншими жінками.

Імператор Адріан мав насичене, але досить трагічне життя. Ця художня псевдобіографічна книга, яка досліджує внутрішній світ та можливі переживання діяча, значну увагу приділяє його стосункам з чоловіками. 

Це бестселер, про який вдвічі інтенсивніше заговорили після його екранізації. Історія, можливо, першого справжнього кохання для Еліо; роман, який почався стрімко і неочікувано. Прочитавши цю книгу, важко не захопитися описами ніжних почуттів, що розгортаються на тлі романтичних вуличок старого міста і заміських пейзажів.

Один з визначних романів про лесбійські стосунки, яким доводиться терпіти суспільну упередженість та неприйняття. Через те, що книгу довгий час намагалися заборонити, питання ЛГБТ, однак, все ж були на слуху в громадськості, яка обговорювала цей інцидент, а отже, хоч і таким чином, але постали на порядку денному. Цей твір може багато розповісти про сприйняття даної теми ще буквально на початку минулого століття. Він завершується доволі знаковим закликом головної героїні до Бога: «Дай нам право на існування!».

Книга-колаборація двох майстрів young adult — про дорослішання, подолання страху та прийняття себе. Роман три тижні протримався в топі дитячих бестселерів The New York Times, ставши першою такою книгою на тему ЛГБТ-стосунків.

Книга розкриває відразу багато тем і проблематик: одностатеві стосунки, рух #MeToo, транссексуалізм, фемінізм, насильство в сім’ї, увага до питання раси, політична нерівність тощо. Головна героїня починає поглиблюватися у світ боротьби за права меншин, однак чим далі, тим більше розуміє, скільки всього людству ще належить про це усвідомити.

Один з героїв цього роману усвідомлює після невдалого шлюбу, що він — гей. Його не полишає відчуття самотності, він доволі яскраво описує свої життєві переживання. Харукі Муракамі дуже часто звертається до тематики ЛГБТ: в романі Kafka on the Shore він зображує героя-транссексуала та досліджує питання гендерної ідентичності; в Norwegian Wood є описи лесбійських стосунків, а в 1Q84 герой Тамару є геєм, який мешкає разом зі своїм хлопцем, відкрито заявляючи про свої стосунки.

2 443 thoughts on “Така різна любов: 8 книг про ЛГБТ+

    Добавить комментарий