Як зберігати книжки в охайному вигляді: практичні поради

Догляд за книжками — це важкий процес, який потребує акуратності, терплячості та виваженості, й особливо цим питанням опікуються великі бібліотеки, де кожна книга — фактично музейний експонат. Так Британська бібліотека присвятила цілий розділ на сайті методиці догляду та збереження книжок свого архіву. Ми вирішили зібрати їхні секрети та практичні поради з інших джерел, які допоможуть тримати власну бібліотечку у чистоті.

А щоб тримати в чистоті не тільки книги, а й інші речі, які складніше самостійно почистити, дізнавайтеся, як ви можете отримати сертифікат на послуги мережі хімчисток UNMOMENTO, придбавши книги в Yakaboo

Ідеальна температура для зберігання книг — 16º — 19ºС, однак, враховуючи, що вдома буде некомфортно її підтримувати, дозволяється компромісний варіант у вигляді 21ºС. Також, якщо вдома вдається регулювати вологість повітря, вона повинна зберігатися на рівні 45% — 55%. Варто уникати потрапляння прямих сонячних променів на книжки, тому біля вікон їх краще не зберігати.

Полички теж варто тримати в чистоті. Металеві поверхні, наприклад, гарно відчищають серветки з мікрофібри; а дерев’яні краще час від часу пилососити. Краще уникати нешліфовану деревину як матеріал для поличок. Якщо протираєте полички вологою ганчіркою, не забудьте потім відразу ж зібрати усю вологу сухою серветкою — бо може утворитися цвіль, яку з книжок потім знімати значно важче.

Не варто використовувати скотч для того, щоб склеїти вирвані сторінки чи клаптики книжки. Якщо хочете зберегти їх, краще вкладати в файли. 

У якості закладки підійде лише клаптик звичайного білого паперу — стікери, скріпки та різнокольорові папірчики можуть не лише забруднити папір, а й порвати його. 

Книжки зі шкіряною обкладинкою варто зберігати в поліестеровій плівці, бо з часом ви можете помітити, що шкіра грубшає, набуває червоного відтінку і залишає плями на папері — подібний же варіант зберігання може зменшити ризики. 

Брудні кінчики сторінок відчищаються шліфувальним наждачним папером. Достатньо просто міцно затиснути всі сторінки паперового блоку разом і раз дуже обережно провести по краях.

На поличці книжки варто розставляти вертикально, однак якщо вони вище 40 см, то краще такі книги зберігати горизонтально. 

Діставати книжку з полички варто не хапаючись відразу за корінець, а, обережно відсунувши дві сусідні книги, взятися за центральну частину корінця. Таким чином, є менший ризик, що ви розірвете його. Якщо у книги вже порваний корінець, то читати її потрібно спершись корінцем на м’яку горизонтальну поверхню. 

Вивести з книжки чорнила, при цьому не зіпсувавши її, майже неможливо. А ось воскові олівці можна спробувати обережно «відшкрябати» лезом, а потім обдати сторінку з малюнком парою, попередньо підклавши по обидва боки сторінки паперові рушники — тоді залишки зображення застигнуть і більше не будуть мастити інші сторінки. 

Якщо книжка намокла, сушити сторінки варто окремо кожну холодним повітрям з фену, обережно тримаючи книгу вертикально. 

26 thoughts on “Як зберігати книжки в охайному вигляді: практичні поради

    Добавить комментарий