Помер Карлос Руїс Сафон: письменнику було 55

Карлос Руїс Сафон був, мабуть, одним із найбільш популярних іспанських письменників сучасності. Помер митець 19 червня 2020 року через рак у себе вдома в Лос-Анджелесі (хоча більшість творів письменника і про Барселону, значну частину життя він провів у США).

Писати книжки Карлос, який до цього займався рекламою та складанням сценаріїв, почав у 1993 році, коли вийшов підлітковий роман «Володар туману».

Про власне життя Карлоса відомо мало — навіть на офіційному сайті в розділі біографія замість банальних фактів письменник розповів про… своє захоплення драконами. Він навіть порівнював себе з цими створіннями: «Ми — істоти нічні, полюбляємо темряву, не особливо соціальні, не сходимося з усілякими подорожніми й лицарями і з нами важко познайомитися». Спогади він вважав своїм талісманом, а з музики найбільше любив композицію Bagatelle IV Джеральда Фінці.

З усіх книг Сафона ви, навіть якщо і не знайомі з його творчістю, все одно напевне могли чути про «Тінь вітру». Книголюбам вона зайде, бо в ній йдеться (вгадайте про шо!) саме про книжки. Навіть ціле кладовище загублених книг. І про тих, хто намагається їх зберегти та передати далі знання, доки вони не будуть нещадно спалені. Історія в такому ракурсі нагадує роман Бредбері, але тут все значно глибше, магічніше та заплутаніше.

Романи Карлоса мають душу. Принаймні він сам був упевнений, що «Кожна книга, кожен том має душу. Душу людини, яка її написала, тієї, яка прочитала, і тієї, яка прожила і промріяла з нею».

Живемо і мріємо й далі з його книжками. Hasta siempre, мудрий Карлосе.

1 231 thoughts on “Помер Карлос Руїс Сафон: письменнику було 55

    Добавить комментарий