Прочитати і зрозуміти іншого: інклюзія в книжках

Буває так, що важка хвороба залишає людину сам на сам зі своїми проблемами, бо суспільство і досі має певні стереотипи. Однак є художня література, яка допомагає прийняти інших. Розповідаємо про книжки, де головні герої — з інвалідністю або хворобою, яка важко сприймається в соціумі. 

До речі, на Літературному Кураж Базарі у вересні — простір, інклюзивний для кожного. Будь будь-яким!

Оґест народився з рідкісною хворобою, яка зробила риси його обличчя дещо зміненими. Хлопчик уже йде у 5 клас і хоче бути просто звичайною дитиною, але в нього є переживання стосовно навчання у звичайній школі з дітьми, які можуть його й не сприйняти. Однак ця історія все ж доводить — попри інакшість (а інколи і завдяки їй) ми можемо знайти відданих друзів, отримувати і надавати підтримку іншим та не боятися бути самими собою.

Опис подій у книзі спочатку ведеться від імені самого головного героя, а потім акцент зсувається, щоб показати, як сприймають хлопчика його однокласники, рідна сестра та інші. Тому це чудова історія, щоб показати, як працює емпатія, народжується співпереживання і формується справжня дружба. У 2017 році книжку було екранізовано, в фільмі «Диво» зіграли такі відомі актори як Джулія Робертс і Оуен Вілсон.

Книга від першої особи розповідає про життя дівчини з церебральним паралічем. Мелоді важко розмовляти чи писати, через що вона не може проявити те, наскільки насправді є розумною та прагнучою до побудови дружніх стосунків з оточуючими. Її не розуміють викладачі, ровесники та часом навіть власні батьки. Авторка описує реальні проблеми людей з інвалідністю, їхні перешкоди, зневіру в собі та упередження. 

Про дислексію та дисграфію у нас в країні заговорили лише порівняно нещодавно. Діти, в яких спостерігаються подібні порушення, насправді є кмітливими, креативними, і дислексія жодним чином не впливає на їхні когнітивні здібності. Однак не всі це розуміють — ось і головна героїня цієї книги зіткнулася з насмішками однокласників. З часом дівчинка навчилася приховувати свою нездатність читати, адже дуже боялася просто попросити про допомогу. Аж поки один уважний вчитель не створює в класі необхідні умови для розвитку й залученості в освітній процес абсолютно всіх дітей…

Коли навколо війна, а ти не можеш побачити, що саме відбувається, все стає вдвічі страшнішим. У цій книзі дуже реалістично описані переживання незрячої дівчини — та її здатність відчути те, чого очима не побачиш. Книжка сповнена саспенсу, цікавих фактів та можливості відкрити для себе цілком інші сприйняття. А також вона про долі людей, які могли б так ніколи й не пересіктися, якби не низка неочікуваних і часом болісних подій, що доводить — ми всі можемо бути пов’язані один з одним, то чому б не стати до світу відкритішим і добрішим?

Американська письменниця Лі Бардуґо показує, що в сучасному підлітковому фентезі немає місця для упереджень. В її історіях супергероями є люди цілковито різного типу — представники різних рас і віросповідань, сексуальні меншини, люди з інвалідністю та ПТСР. Тобто в магічному світі — все насправді як в реальному житті.

Уявіть, що через рідкісну хворобу вам доводиться перебувати якомога далі від інших людей. Саме це стало на заваді коханню головних героїв незвичної історії кохання від Речел Ліппінкот. Муковісцидоз (або ж кістозний фіброз) — ось як називається небезпечна недуга, через яку закоханим доводиться постійно перебувати на відстані. Навчитися поважати одне одного, жити з діагнозом, який, здавалося б, несумісний зі стосунками, — чи реально це? Дізнавайтеся у романі, заснованому на реальних подіях. У 2019 році історію також показали на широких екранах.

У Петрика аутизм, але це не заважає йому гратися з Матильдою, яка приймає його таким, який він є. Хоча хлопчик і мало проявляє емоції, це не означає, що він не такий цікавий чи веселий. Просто граючись з ним, варто пам’ятати, що саме може його засмутити або принести дискомфорт.

Головний герой бореться зі страшною хворобою — лейкозом. Він — звичайний хлопчик, ось тільки йому доводиться постійно приймати таблетки, носити в’язану шапочку та дружити з китом, що плаває у вікні. Книжка допоможе як пояснити малятам про онкозахворювання, так і розповісти дорослим про біль і очікування на диво. Але перш за все, вона здатна надихати на добро. 

42 thoughts on “Прочитати і зрозуміти іншого: інклюзія в книжках

    Добавить комментарий