Говоримо з Анною Топіліною наживо в стінах Мистецького Арсеналу

Не купуйтеся на демоверсію та не приймайте важливих рішень під впливом закоханості – радить письменниця Анна Топіліна. І 100% не вкладайте гроші в його стартап. Жінка, феміністка та соціальний працівник знає все про здорові взаємини, з власного досвіду та професійної практики. Про що говорили на Книжковому Арсеналі? Читайте!

Розмова-дискусія з письменницею Анною Топіліною, презентація книжки «Люби без ілюзій» та черга за автографами – 25 червня на локації «Папір» було спекотно, попри комфортну температуру всередині Арсеналу. У залі переважно жінки. Обговорювали патріархальне суспільство, роль жінки у суспільстві, взаємини та чоловіків, які роблять життя токсичним. Лунали схвальні вигуки та оплески. Модерувала дискусію – журналістка каналу «СТБ» Емма Антонюк.

Усі, хто не отримав вчора авторграф авторки, зможе зробити це сьогодні під час автограф-сесії з 13:15 до 13:45. 

Під час бесіди з авторкою дізналися її думки з безлічі болючих питань

Хто цільова аудиторія «Люби без ілюзій»?

Під час створення книжки у мене була ідея — зацікавити будь-яку жінку. Я хотіла написати феміністичну книжку, але не користуючись словом фемінізм взагалі. Навіть ті, кому близька ідея фемінізму та рівності, проте мають упередження, не візьмуть до рук книжку, де звучить щось у цьому дусі. Тож це могло б відлякати їх.

Для мене ж важливо навернути нових людей. От коли книжка така рожевенька, з сердечками та розбитими окулярами, та з дуже попсовою назвою, то її може взяти з полиці будь-хто. 

Що таке стосунки? Чи потрібні вони нам?

Якщо стосунки – це коли хтось живе у нас вдома. Ми з ним маємо спільне господарство, може – дітей, а може – секс. Але в нас немає жодного контакту. Це стосунки. Але чи дають вони нам щось? Відповідь очевидна. 

Патріархальну жінку довго вчили погоджуватися на будь-що, бо цінність чоловіка вдома – дуже висока. 

Але в стосунках має бути комфортно. Ви повинні спілкуватися як людина з людиною. 

Ми варті більшого ніж просто «бути в стосунках»

Якщо в патріархальному суспільстві стосунки вигідніші чоловікам, то чому часто транслюється ідея «він хоче секс по дружбі, він не називає нас парою»?

Коли чоловік каже, що «я не хочу ніяких зобов’язань», то це не означає, що у вас немає стосунків. Це токсичні взаємини і треба задуматися, а не погоджуватися, міркуючи, що в процесі можна буде щось змінити. Воно так не працює. 

Жінки навчені бути зацікавленими у стосунках і тому вони погоджуються на стосунки без зобов’язань.

Фемінізм – це коли жінка ставить себе на перше місце

Говоримо з Анною Топіліною наживо в стінах Мистецького Арсеналу 0

Чи легше з європейцями будувати стосунки?

Європейський ринок класний. Там багато чоловіків, які дійсно вміють будувати рівноправні стосунки. Але якщо ти Ірена Карпа, живеш за кордоном, знаєш кілька мов, спілкуєшся у більш високих колах, то той чоловік, в якого ти закохаєшся, і він полюбить тебе, – це буде класно.

Якщо ж ти живеш в Україні і просто йдеш на закордонний сайт знайомств, то ти там знайдеш таким самих патріархальних чоловіків із Швеції, Німеччини, Іспанії тощо. Вони просто до своїх 40 років не змогли знайти дружину, яка б їх обслуговувала чи терпіла.

Насправді жінкам треба бути обережними. Як соціальна працівниця, що опікується жінками, які постраждали від сексуального насильства, я можу сказати, що половина з них приїхали до цих чоловіків у пошуках щастя. Можливо, там було кохання на відстані, але, опинившись за кордоном, жінка стала залежною. У неї немає друзів, грошей, інколи є кілька маленьких дітей. І з цією жінкою можна робити будь-що. Це дуже небезпечно. 

Як вберегти жінок? Як застрахуватися?

Немає рецептів того, як бути щасливою і щоб в тебе ніколи не розбилося серце. Але дуже велика різниця між станами, коли ви просто не зійшлися характером чи мирно розпрощалися та потрапити в ситуацію насильства чи повністю втратити себе. 

Якщо ти бачиш, наприклад, що в стосунках треба віддавати більше, ніж ти маєш, чи ти не подобаєшся партнеру такою, як ти є, чи є будь-яке насильство, то треба поставити собі запитання – «Чи варте воно того?».  

Єдине, що допомагає раціональніше міркувати в період закоханості – це сповільнення. Інколи примусове. Емоції та переживання дають натхнення, але не можна приймати кардинальних рішень. Не одружуйтеся та не переїжджайте в іншу країну!

Не інвестуйте в його стартап! (Емма Антонюк)

Говоримо з Анною Топіліною наживо в стінах Мистецького Арсеналу 0

Змінюйте свою оптику на рівноправ’я та сповільнюйте темп стосунків, щоб потім не хапатися за голову!

Усі емоції та бурі, що вирували на заході, не передати на словах. Більше питань розкрито лише в книжці «Люби без ілюзій».

Якщо ви ще вагаєтеся над покупкою, тоді читайте наш огляд тут.

Авторка: Любов Ляшко