Хітові книжки цієї осені: художні і нон-фікшн новинки

Цієї осені видавці підготували для книголюбів чимало хороших книжок. Ми вирішили зібрати найяскравіші новинки осені в одному матеріалі, щоб усі, хто бере участь в осінньому бінґо мали готову підказку до пункту 17.

Художня література

Олег Сенцов написав і видав протягом доволі короткого проміжку часу кілька книжок. Найновіша з них презентувалася на BookForum і влаштувала там справжній фурор, оскільки незадовго до книжкового фестивалю Сенцова звільнили з російського полону, і він був особисто присутній на презентації.

Книжка «Маркетер» – автобіографічна. Це коротка проза, у якій Сенцов описує переважно свої студентські роки, що припали на початок 90-х. 

Нова книжка Макса Кідрука – це завжди подія для його прихильників. І не лише в переносному значенні – в прямому сенсі теж: як тільки книжка виходить друком, Макс вирушає у презентаційний тур в понад 100 міст України.

«Доки світло не згасне назавжди» – гостросюжетний трилер, не для тих, у кого слабкі нерви й надто бурхлива увага. Якщо все ж таки наважитесь читати – будьте готові до серйозних випробувань, легко не буде. Хоча віддані читачі творів Макса саме за це і люблять його тексти.

Я довго думала, за кого з довгого списку Книги року BBC вболіватиму – і визначилася, що таки за роман Артема Чапая. У книжці ідеальне поєднання гумору, динамічного сюжету, колоритних живих персонажів, прекрасної мови й – що головне – глибоких тем. Майстерність автора в цьому романі проявилась в тому, що він зміг «зашити» у цікаву історію без пафосу і без повчань важливу проблематику. Не перераховуватиму усе, щоб для вас залишалося більше відкриттів, але, до прикладу, тут йдеться про домашнє насильство, зловживання алкоголем та насильство над тваринами у цирку. І щоб не завершувати на мінорній ноті, ось вам частина розповіді головного героя Степана Вовка: 

«А Надія Павлівна-держслужбовець цілий вечір металася по цирку, як молода вовчиця. Я, хстаті, вже взнав, що так її прозвали за нову пісню, котру вона полюбила не менше, чєм «Одну родину за столом». Як казала сама Надія Павлівна:
– Хочеться, щоб у жизні було, як у пісні.

Точно! Вона ж удовиця, як у пісні! Діти тоже лишились на ній самій. І начальниця вона. Вдовиця-цариця-вовчиця – всьо по тєксту і, главне, в рифму! Дійшло! Навєрно, кожне слово їй на душу лягало. «Колись і я відчую знов, як пахне любов». От тільки, правда, «зграю тримати в зубах і вічно нагонити страх», в отлічіє від пісні, в жизні у нашої «степової цариці» не дуже получалося:
– Та що ж це коїться? – Надія Павлівна сплескувала у своєму характерному жесті. – Та що ж це за день такий?» 

Несподіваний для читачів попередньої книжки Ілларіона Павлюка жанр науково-фантастичного роману, за який взявся автор, не відлякав, а навпаки привабив нову аудиторію – любителів фантастики. 

У центрі роману – приватна експедиція головного героя на далеку планету Іш-Чель, де і розвиватимуться усі сюжетні повороти. Героєві дістануться непрості завдання: уникнути пастки ворога самому й врятувати родину й колег. Та чи вдасться йому?

Це вже четверта книжка Бакмана, перекладена українською. Попередні три стали бестселерами і в світі, і у нас. «Ведмеже місто» теж сподобається прихильникам творчості цього шведського блогера й письменника.

Дія роману відбувається у невеличкому місті Бьорнстад та пов’язана із місцевим юнацьким хокейним клубом, його виграшем у матчі та нелегким вибором містян. Яким він буде, дізнаєтеся, прочитавши роман. 

Елізабет Ґілберт не стала авторкою одного роману «Їсти, молитися, кохати» (2006), ба більше, критики майже в один голос стверджують, що її новий роман «Місто дівчат» – майстерна робота, виконана на зовсім іншому, вищому, ніж раніше, рівні. 

Цей роман – про відсутність меж, про умовність заборон, про шлях до себе і про життя для себе. 

Приїзд авторки на BookForum створив великий ажіотаж навколо виданих українською романів Арундаті Рой. Та в центрі уваги все ж опинилося «Міністерство граничного щастя», яке з’явилося в продажу напередодні Форуму. У нас різниця у часі виходу її книжок була зовсім незначною, тоді як оригінальні книжки були видані з інтервалом у 20 років.

Обидві вони (і «Бог дрібниць», і «Міністерство граничного щастя») – про Індію, але різні за стилем і проблематикою. У «Міністерстві» дія відбувається у Делі та Кашмірі, де триває багаторічний збройний конфлікт між Індією та Пакистаном. Тут живуть представники різних віросповідань, стосунки між якими загострилися. Попри важку тематику, роман дуже людяний, викликає співчуття до героїв та вселяє надію на краще.

Видання першого перекладу знакового для світової історії літератури тексту стає великою літературною подією. Тож поява українського «Утраченого раю» Джона Мілтона – теж подія неабияка. Олександр Жомнір працював над перекладом понад 30 років.

Сюжетно поема – це переказ біблійної історії про Адама і Єву – від їх створення до вигнання з раю, а також історії Люцифера, що був скинутий з Небес у Пекло. 

Видання проілюстроване 50-ма гравюрами відомого французького художника Доре, виконаними ним у 1866 році.

Нон-фікшн

Тепер, з появою цього двомовного видання (тексти дублюються українською та англійською) можемо сміливо сказати – і в нас є мода. Книжка дослідниці моди Зої Звиняцьківської написана на основі її виставки «In Progress. Дрес-код України доби Незалежності», що була представлена у Мистецькому Арсеналі і присвячена новітній історії української моди.

Структурно вона побудована таким чином: 3 розділи про 3 періоди історії моди часів Незалежності; 40 статей про українських дизайнерів одягу (з 200 фотоілюстраціями їхніх витворів), які працювали у проміжку з 1991 до 2017 року (коли відбулася виставка). У кожній статті йдеться про тенденції, особливості стилю та вплив кожного з дизайнерів на тогочасну українську моду.

Світовий бестселер вийшов українською і, звісно, активно розкуповується й у нас. Адже всім кортить дізнатися, як дає собі раду дружина колишнього президента США Мішель Обама. Як їй вдається бути успішною й будувати кар’єру, водночас дбати про родину та бути незмінною підтримкою чоловікові.

Цей грубий том з багатьма кольоровими ілюстраціями обіцяє познайомити читача з історією мистецтва з найдавніших часів до сучасності. Якщо для вас досі загадка, хто з митців коли жив та хто що в кого запозичив – книжка допоможе із цим розібратися. А ще – з напрямками, епохами й стилями. Не можемо обіцяти, що все це з першого разу запам’ятається, але більшого розуміння точно додасть. До того ж, зручно мати під рукою таку енциклопедію мистецтва й звірятися часом, коли хочеться щось пригадати чи уточнити.

Одна з найпомітніших книжок осені – масштабна біографія Леонардо да Вінчі авторства Волтера Айзексона. Якщо ви любите біографії, про Айзексона вам не варто й розповідати детальніше – за цим іменем вже давно закріплена репутація, що дорівнює високій якості тексту.

У біографії генія Да Вінчі, створеній на основі його записів та досі невідомих відкриттів, кожен віднайде щось цікаве для себе – адже митець був і дуже плідним винахідником – більшість технічних винаходів, якими цивілізація користується досі, здійснені ним. Ви будете здивовані, дізнавшись, які саме відкриття і яка велика їх кількість належать саме йому.    

Книжка Андрія Любки, натхненного Балканами, спонукатиме й вас кинути все і вирушити досліджувати ці прекрасні країни з трагічною історією. Тож добряче подумайте перед тим, як купувати й читати її!

Якщо ж все ж наважитесь – не наламайте дров, остигніть і сплануйте подорож у найближчу відпустку. Бо воно, знаєте, працювати буває нудно, а подорожувати й пізнавати світ – всяк веселіше, та подумайте, чи треба вам через книжку втрачати роботу?

Збірка коротких текстів Тараса Прохаська – завжди очікувана прихильниками його творчості, та все одно першою реакцією на анонс є «А коли новий роман?».

Та поки роману немає, чекаємо й насолоджуємося колоритною мовою, неспішною атмосферою і карпатською мудрістю Тараса Прохаська із «Так, але». 

Книжка створена у співпраці з художницею Оленою Придуваловою, в її оформленні використані полотна, які мисткиня написала спеціально для видання. 

Книжка, у якій авторка чесно розповідає про свій шлях від піарниці компанії до керівника найвищих рівнів. Комсток ділиться власним досвідом – не лише позитивним, а й своїми невдачами, та розповідає, як трансформувати їх собі на користь. 

Попри поверхову схожість на мотиваційні книжки інших популярних авторів, книжка вирізняється практичними порадами й допоможе менеджерам подолати страх розвитку й росту вгору кар’єрною драбиною. 

Важлива й теж дуже практична книжка, що стане в нагоді усім, хто готується бути батьками. Авторка детально описує, як підготуватися до родів; які важливі рішення потрібно прийняти батькам до того, як вони потрапили у пологовий; які небезпеки чатують на дитину у перші три роки життя та які заходи варто вжити, щоб їх уникнути чи мінімізувати; на що можна вплинути, а що є неуникним; які поширені міфи про немовлят та до чого варто прислухатися, а що ігнорувати – про все у цій ґрунтовній енциклопедії, яку повинні прочитати усі майбутні батьки (а ще краще – щоб їхні близькі родичі теж).

Ця книжка наробила справжнього галасу, зокрема не так через свій зміст, як завдяки судовим позовам на упорядника, видавництво й друкарню – усіх причетних до видання книжки. Суд перенесено на грудень, а книжка тим часом пережила кілька додруків тиражів. Тож якщо ви ще не поповнили нею власну бібліотеку, радимо це зробити зараз, поки не сталася нова хвиля ажіотажу, бо знову зметуть з полиць – доведеться знову чекати, поки додрукують.

Друга частина надзвичайно популярної серії книжок про українських міфічних істот розповідає про мешканців дому. Ці видання дуже ошатні, гарно ілюстровані, а історії, зібрані Дарою Корній, занурять вас у давні вірування українців й розкажуть, що таке фен-шуй і гармонія в домі по-українськи та як їх дотримуватися.

Популярний комікс про літературу й книжки, створений Томом Ґолдом, просто повинен бути на полиці у кожного книголюба. Художник змалював нас у притаманній йому манері з іронією, а подекуди й не надто прихованим сарказмом. Важко підібрати щось більш влучне для характеристики цієї книжки, ніж ілюстрації з неї, ось погляньте на них у цьому матеріалі — і все зрозумієте.

Мар'яна Хемій
Редакторка блогу. Люблю книжки, розмови, подорожі.

7 thoughts on “Хітові книжки цієї осені: художні і нон-фікшн новинки

    Добавить комментарий