Екологічний квест на карантині з книгою «Діти проти пластику»

Нова книга видавництва «Рідна Мова» «Діти проти пластику» розповідає про те, як кожна дитина може стати супергероєм, виконуючи екологічний квест. На карантині саме цим цікаво і корисно було б зайняти маленьких непосид.

Автор книжки — британський екоактивіст Мартін Дорі. Українською книжку переклала журналістка, громадська активістка, прибічниця життя у стилі «Нуль відходів» Тетяна Євлоєва.

#2хвилинний_супергерой

На квадратному кілометрі океану плаває 31 тис. пластикових предметів, а до 2050 р. в океанах буде більше пластику, аніж риби. Та проте кожен із нас може подолати таку сумну статистику, ставши супергероєм усього на 2 хвилини в день. Навіть такої невеликої кількості часу буде достатньо, аби змінити світ на краще.

Книжка розподілена на місії, за які читачі можуть набрати бали, якщо виконають завдання. Деякі з цих завдань переповідаємо вам, щоб ви могли зайнятися з дітьми цікавою й корисною грою.

Кухонна місія

На кухні пластику використовується дуже багато. По-перше, це звісно ж знайомий всім пакет-з-пакетами. Замінити його можна полотняними торбинками (чи ж відомими в нас екоторбами, які останнім часом стали просто витвором мистецтва і з якими приємніше ходити за покупками). Книжка пропонує дуже кардинальні заходи: штрафувати своїх рідних за кожне використання пластикового пакета. Але ж що робити, якщо закупитися екоторбинками поки немає нагоди? Що ж, можна спробувати допомогти дитині їх пошити і красиво візуально оформити (малюнок, до речі, на самій торбинці можна вишити чи намалювати акриловою фарбою.

По-друге, це обгортки продуктів. Харчова плівка чи фольга теж шкодить, бо дуже складно переробляти, особливо тоді, коли на ній є залишки їжі. Тому в книзі подано цілий рецепт того, як можна самостійно зробити менш шкідливу вощену обгортку:

1. Попроси когось із дорослих про допомогу. Наріж стару випрану бавовняну тканину квадратами 25×25 см. Можеш порізати навіть свою стару шкільну сорочку.
2. Розтопи бджолиний віск (100 г воску має вистачити на 10 обгорток) на водяній бані. Для цього висип його в миску та постав її в більшу миску з гарячою водою. Коли віск розтопиться, додай до нього десертну ложку кокосової олії (щоб обгортки були гнучкішими).
3. Застели деко папером для випікання та розклади на ньому один шматок тканини. Чистим пензлем змасти один бік тканини розтопленим воском.
4. Постав деко в розігріту духовку (приблизно до 140 °C) та залиш на хвилину.
5. Дістань деко з духовки (обов’язково надінь жаростійкі рукавиці). Зніми з нього вощену тканину, підхопивши її кутики двома дерев’яними прищіпками для білизни.
6. Потримай тканину над деком до 2 хв., щоб вона трохи охолола.
7. Розстели тканину на решітці з духовки, щоб вона сохла десь зо 5 хв. Вощена обгортка готова!
8. Скориставшись обгорткою, помий її у прохолодній

Якщо немає воску, можна натомість розтопити звичайну воскову свічку.

Також автори пропонують самостійно посадити на вікні зелень: по-перше, її можна висадити у пластиковій пляшці чи в стаканчику з-під йогурту, таким чином повторно їх використавши; по-друге, так можна буде не купувати часто зелень у магазині, для чого часто виробники використовують пластикове пакування.

Місія для ванної

Зубна щітка з бамбука, паста в скляних баночках, твердий шампунь — ці речі в Україні складнувато придбати, але не неможливо, тому можна влаштувати пошуковий онлайн-квест. 

Також можна подумати про те, що робити в туалеті з відходами, які грубші за туалетний папір: наприклад, зробити сміттєве відерце для таких відходів, аби не змивати їх в унітаз. Вологі серветки, наприклад, змивати не можна, тому одним із завдань, які пропонує ця книга, є придумати нагадування для близьких про це і повісити на дверях у туалеті чи в ванній.

Скоро Пасха

Термоналіпки для пасхальних яєць — це, звісно, красиво, але відходів від них аж надто багато. Тому чому б не потренуватися фарбувати яйця натуральними барвниками? 

Також подумайте про те, як прикрасити власноруч квартиру. І різноманітні святкові солодощі ліпше не купувати, а приготувати.

Для святкового столу потрібна скатертина? Чому б не покласти звичайний папір, до того ж, його можна круто розмалювати під час застілля.

Бути екологічним легко!

Загалом книжка «Діти проти пластику» містить ну дуже багато завдань, сенс яких відразу ж пояснюється на сторінках. От тільки деякі поради поки що не для наших реалій, але приписка про те, як в Україні зробити щось аналогічне, тут є. Заробити бали часом важкувато, ал потім розумієш, що поступово можеш втягнутися в новий ритм життя з мінімальною кількістю шкідливих відходів.

1 826 thoughts on “Екологічний квест на карантині з книгою «Діти проти пластику»

    Добавить комментарий