Дебютні книжки письменників: добірка для #YakabooBingoAutumn2019

Перший місяць осені вже позаду, а це означає, що бінґо від Якабу – саме у розпалі! Якщо ви досі не можете вибрати, якою книжкою закрити перший пункт челенджу – «Дебютна книжка письменника» – не біда. Ми постаралися вам допомогти і склали підбірку із кількох яскравих дебютів, які легко «вкрадуть» кілька ваших вечорів та дозволять сміливо поставити навпроти #YakabooBingoAutumn2019_1 жирну «пташку».

Гарпер Лі «Вбити пересмішника» (КМ-Букс, 2019, пер. Тетяна Некряч)

Звісно, що книжка, яка гарантовано входить до усіх можливих списків мастрідів «всіх часів і народів», просто не могла не потрапити й у нашу підбірку. Роман «Вбити пересмішника» свого часу був дуже гучним дебютом, що підтвердила і отримана Лі Пулітцерівська премія. Історія про суд над чорношкірим американцем в часи Великої депресії припала до серця читачам від самого моменту свого виходу у 1960 році. Не втрачає вона популярності і тепер – сьогодні це класика сучасної американської літератури. Щоправда, перевершити (або хоча б повторити) успіх свого дебюту Гарпер Лі так і не змогла. Довгий час «Вбити пересмішника» залишався взагалі єдиним її романом. І тільки під кінець свого життя авторка передала до публікації продовження історії – «Іди, вартового постав».

Цьогорічна зіркова гостя Форуму видавців у Львові – Арундаті Рой – стала знаменитою письменницею саме завдяки першому своєму роману «Бог дрібниць», який приніс їй Букерівську премію і любов читачів по всьому світу. Глибока родинна сага про заборонене кохання водночас викриває і політичні проблеми всередині країни – тієї справжньої Індії, яка знаходиться за красивим колоритним фасадом, про яку ми, виявляється, так мало знаємо… Переживаючи з головними героями їхні драми й трагедії, ми бачимо, яким згубним може бути вплив традицій і забобонів, як кастовий устрій суспільства може змінювати і навіть руйнувати чиїсь життя. Завдяки «Богові дрібниць» Арундаті Рой по праву вважають майстринею сучасної прози.

З огляду на приголомшливий обсяг цієї книги, важко з першого разу повірити, що він дійсно є літературним дебютом вірменської письменниці та художниці Маріам Петросян. Вперше «Дім, в якому…» було опубліковано у 2009-му, з того часу й до сьогодні роман продовжує збирати різноманітні премії і нагороди. Той самий дім, про який йдеться в назві, – це інтернат для дітей-інвалідів, однак не зовсім простий – цей будинок має багато власних містичних таємниць. Він непримітний зовні, та незбагненний всередині, а його мешканці настільки ж дивні, як і він сам. Завдяки такому прийому і обраному жанру (магічний реалізм) авторці вдалося привернути увагу до гострих соціальних проблем у інший, новий для пострадянської літератури спосіб.

Усі знають Джорджа Орвелла як автора безсмертної антиутопії «1984» і гостро саркастичної повісті «Колгосп тварин». Однак це далеко не єдині твори письменника, які заслуговують на любов та увагу читачів. Дебютний роман Орвелла «У злиднях Парижа і Лондона» – це автобіографічна розповідь, драматична і в той же час приправлена перчинкою гумору, про молодого англійського інтелектуала. Він перебивається у великих європейських містах-столицях випадковими заробітками – працює посудомийником в ресторанах. «У злиднях Парижа і Лондона» вважають хоч і похмурим, однак блискучим і дивовижно точним автопортретом одного з типових представників європейського «втраченого покоління».

«Малхут» – дебютний роман молодого українського письменника Остапа Українця, який до виходу цієї книжки був відомим здебільшого завдяки своїй активній перекладацькій діяльності. Головний герой «Малхута» – легендарний бурґомістр Станіславова Іґнацій Камінський, який на сторінках цього пригодницького роману прагне, хай там що, розгадати загадку таємничого Ордена Дракона. Для тих, хто любить історичні романи, де достовірне переплітається з вигадкою, «Малхут» стане чудовим варіантом для проходження першого пункту бінґо. Тим паче, що цього року історія про Камінського отримала продовження (чи то пак, приквел) – вийшов новий роман Українця «Канцелярія хрестових походів», дія якого також відбувається у Станіславові.

Хоч до виходу цієї книги письменник і публікував свої журналістські твори в різних часописах, та повноцінним літературним дебютом для нього стали саме «Квіти для Елджернона». Спочатку це було оповідання, яке Деніел Кіз написав у 1959 році, а згодом, у 1966 році, автор зробив з нього науково-фантастичний роман. Сьогодні книга входить до шкільної програми в США. В основі її сюжету – зворушлива історія розумово відсталого молодого чоловіка Чарлі Гордона, інтелект якого в результаті експерименту доводять до рівня генія. Такий поворот змушує задуматися над загальнолюдськими питаннями моральності: чи маємо ми право ставити один над одним експерименти, до яких наслідків це може призвести і яку ціну ми готові заплатити за те, щоб стати (най)розумнішими? Роман Кіза, до слова, був двічі екранізований.

Першою творчою спробою Поланіка була книга «Безсоння: Якби ти жив тут, то був би вже вдома», яку він ніколи ніде не публікував, оскільки розчарувався в сюжеті (хоча невелику частину цього роману він згодом використає у  «Бійцівському клубі»). Коли ж Поланік вирішив опублікувати свій наступний роман «Невидимки», видавці забракували його, тому що він був «занадто обурливим». Такий вирок підштовхнув Чака до роботи над його першим повноцінним літературним доробком – найбільш відомим романом «Бійцівський клуб», яким він намагався «обурити» видавців ще сильніше (і це йому вдалося!). Опублікували книгу в 1996 році, і вона стала першою сходинкою бібліографії автора. У «Бійцівському клубі» змальовується покоління озлоблених людей, які втратили «внутрішні гальма»: розуміння того, що можна і чого не можна, де добро, а де зло, ким вони самі є і хто їх оточує.

Завдяки дебютному роману «Капітан Смуток» всі ми змогли відкрити для себе Сергія Мартинюка з нового, несподіваного боку: не тільки як музиканта «Колоса» – фронтмена гурту Fiolet, а й як талановитого письменника, який має що сказати українському читачеві. Молоді герої цієї книги мандрують автостопом всією Україною, приймаючи всі пригоди, людей та життєві ситуації, які їм підкидає Дорога. Капітан Смуток разом зі своїм другом Пі пригадують дитинство 90-их, улюблену музику, філософствують про стосунки з жінками й роздумують над простими (і не тільки) життєвими істинами. Попри те, що «Капітан смуток» – найперша спроба пера (якщо не враховувати тексти пісень) Мартинюка, роман одразу ж після свого гучного виходу зібрав багато схвальних відгуків не тільки від читачів, а й від критиків та визнаних літераторів.

Класик американської літератури Теодор Драйзер дебютував у 1900 році прекрасним романом про американську мрію, яка здатна як окриляти, піднімаючи до небес, так і боляче опускати на землю. Героїня «Сестри Керрі» – проста провінційна дівчина, що мріє про багате й розкішне життя, вишукані сукні і, звісно ж, велике кохання. Доклавши чималих зусиль, вона таки проникає до світу заможних людей Чикаґо, здобуває успіх і певний добробут, та це зрештою не робить її щасливою, оскільки, рухаючись по своїй «соціальній драбині», їй доводиться багато чим жертвувати (в тому числі, моральними принципами). Готова вона до цього чи ні? Адже світське життя виявляється далеким від того образу, який вона собі уявляла, будучи простою провінціалкою…

Найперший опублікований прозовий твір Річарда Бротіґана – «Генерал Конфедерації з Біґ-Сура» (1964) – не мав особливої популярності серед читачів, на відміну від його пізнішої «Ловлі форелі в Америці». Однак знавці називають саме «Генерала» найбільш «бітницькою» книжкою автора. Бротіґан з легкістю змусить вас закохатися в його особливу стилістичну манеру, вміння за допомогою слів створити сюрреалістичну, але в той же час заспокійливу атмосферу. Абсурд, який пробивається зі сторінок роману, не збиває з пантелику, не викликає зайвої тривоги, але при тому залишається справдешнім таки абсурдом. Герої «Генерала Конфедерації з Біґ-Сура» мають дивовижну здатність зберігати спокій в будь-яких ситуаціях, сприймають як належне все, що з ними відбувається, і просто продовжують грати ролі, відведені їм долею.

Незважаючи на те, що «Гострі предмети» – перший роман Ґіліян Флінн, він свого часу буквально підірвав книжковий ринок – миттєво став світовим бестселером, отримав високу оцінку маститих літераторів і завоював відразу кілька престижних премій. Книгу рекомендує читати навіть сам Стівен Кінґ! А це, безумовно, успіх. «Гострі предмети» розповідають історію репортерки Камілли Паркер, яку переслідують власні привиди минулого. В її рідному місті жертвою маніяка стали кілька малолітніх дівчаток, і Камілла береться за журналістське розслідування, яке обернеться для самої дівчини роз’ятреними старими ранами. Однойменний серіал, знятий за книгою, теж отримав шалену популярність. Зрештою, як і наступні романи талановитої Ґіліян Флінн.

Для підстаркуватого буркотуна Уве «друге дихання» в житті відкрилося, як не дивно, саме тоді, коли він зрозумів, що втратив у ньому останній сенс і вирішив з ним попрощатися. Телепень-сусід, який не вміє водити причіп, врізався в поштову скриньку Уве і цим, сам того не відаючи, забезпечив нам надзвичайно цікаву подальшу історію. Починається роман доволі похмуро і безрадісно, але перетворюється згодом у неймовірно світлу і теплу книгу… Її автор – шведський письменник і блоґер Фредерік Бакман – буквально увірвався в сучасну літературу завдяки «Чоловікові на ім’я Уве». Читачі настільки полюбили його, що з довірою і прихильністю зустрічали кожен наступний роман письменника, й розчарованими, звісно, не залишилися.

Другу хвилю популярності саме зараз (через вихід екранізації), переживає роман «Щиголь» Донни Тартт, завдяки якому вона зазнала всесвітньої слави. Але дебютною книгою американської авторки була саме «Таємна історія», яка не поступається «Щиглю» ні рівнем стилістичної майстерності, ні складністю сюжету, ні обсягом. «Таємна історія» побачила світ у 1992 році і справила вибуховий ефект на книжковому ринку: продажі роману сягнули 75 тисяч примірників. Книгу, що блискавично стала бестселером, обговорювали літературні критики, інтелектуали і звичайні читачі, відзначаючи, що нічого подібного раніше їм читати не доводилося: «Таємна історія» поєднала в собі і детектив, й історико-літературне дослідження, а головне – глибокий психологічний роман про руйнівний вплив безвідповідальності, егоїзму та гордині.

Ірина Стахурська
Менеджерка з комунікацій, працюю в аграрній сфері. За першою освітою – банкір. Палко люблю читати і все, що пов’язане з книжками. Віддаю перевагу художці, бо ніщо не зрівняється з задоволенням від прочитання доброго роману. Авторка інстаграм-блогу @book_klondike
https://www.instagram.com/book_klondike/

12 thoughts on “Дебютні книжки письменників: добірка для #YakabooBingoAutumn2019

    Добавить комментарий