Скажи, як тебе звуть? 12 книг із чоловічими іменами в назвах

Одним із пунктів літнього бінґо Yakaboo є «Імена в назві». Жіночі ми вже розглядали в окремій добірці, а тепер настала черга і чоловічих! Блог Yakaboo підібрав декілька варіантів книжок із чоловічими іменами в назвах, тож користуйтесь нашими підказками і обирайте той, який найбільше відповідає вашим читацьким вподобанням.

 

Ді Бі Сі П’єр «Сніданок з Борджіа» (Вавилонська бібліотека, 2019, пер. Олени Фешовець)

Як писав Сартр, «Пекло – це інші люди». Саме в таке пекло потрапляє молодий герой «Сніданку з Борджіа» – науковець Аріель Панек, який займається дослідженнями штучного інтелекту. Похмурий пансіонат на узбережжі Ессексу стає для чоловіка справжньою пасткою, адже там відсутній будь-який зв’язок із зовнішнім світом: ні мобільної мережі, ні інтернету. А сім’я, з якою він там знайомиться – явно не ті люди, за кого себе видають. Моторошний трилер від Букерівського лауреата Ді Бі Сі П’єра своєю назвою відсилає нас до одного із найскандальніших родів Європи епохи Ренесансу, відомого насамперед завдяки Родріґо Борджіа (Папі Римському Олександру VI) та його сину Чезаріо Борджіа.

Дебютний роман популярного сучасного шведського письменника Фредеріка Бакмана розповідає читачам про підстаркуватого буркотуна-соціопата, який має паскудний характер і такі ж неприємні звички. Втім, за маскою страшного зануди, злого, постійно незадоволеного й суворого чоловіка, насправді ховається добряк зі зворушливою життєвою історією і просто людина з великим серцем. Якщо ви любите сарказм у книгах і вам подобаються неординарні історії про людські долі, «Чоловік на ім’я Уве» обов’язково знайде відгук у вашому читацькому серці.

Пересічний українець про Бенджаміна Франкліна знає хіба те, що його зображення розташоване на 100-доларовій купюрі, а сам він був одним із батьків-засновників США та творців їхньої Конституції. Втім, насправді біографія Франкліна містить значно більше цікавих фактів, і американський журналіст Волтер Айзексон зумів створити з них не менш цікаву книгу про його життя. Адже окрім політичної сфери діяльності, Бенджамін Франклін зумів реалізувати себе й у інших: також і як науковець, і як винахідник, журналіст та видавець. Сьогодні він – національний герой США, а у свій час був справжнім новатором та генієм думки. Читайте і надихайтеся, розширюючи власний кругозір.

Це історія однієї дуже дивної, але напрочуд красивої французької сім’ї, в якій панує любов і безумство. Головна героїня – ексцентрична любителька вечірок та міцних коктейлів, тримає вдома гігантську птаху в якості хатнього улюбленця, а на себе приміряє щодня нове ім’я. Її чоловік всіляко підігрує їй, бо безмежно кохає. Разом вони найбільше люблять танцювати під пісню Ніни Сімон “Mr. Bojangles”. А сину, який підростає в цього оригінального подружжя і спостерігає за чудернацькими вибриками своїх батьків, вже ніколи не відчути на собі простих сірих школярських буднів звичайної дитини. Олів’є Бурдо написав чудову і зворушливу книгу, яка вчить радіти життю і цінувати особливі моменти, поки вони ще не втрачені.

Ім’я найвідомішого детектива всіх часів та народів уже давно стало синонімом блискучого розуму і першим спадає на гадку, коли мова заходить про дедуктивний метод. Українські читачі нарешті отримали змогу прочитати повний цикл повістей і оповідань Артура Конан Дойла про пригоди славетного Шерлока Голмса та його друга Доктора Вотсона у красивому двотомному виданні, переклад якого здійснив  Володимир Панченко. Ці книги особливі тим, що у них використані оригінальні ілюстрації із перших видань творів – а це кінець XIX – початок XX століть, що додає їм настроєвості і допомагає читачам ще більше поринути в атмосферу вікторіанської Англії.

Одна із тих важливих книжок, які вчергове нагадують, що батьки, родичі, вчителі та всі інші дорослі у жодному разі не мають права недооцінювати свій колосальний вплив на дітей та підлітків. Їхні безвідповідальні і необдумані вчинки щодо останніх можуть мати катастрофічно згубні наслідки в майбутньому. Особливо, якщо мова йде про дуже обдарованих юнаків і дівчат, адже це вкрай чутливі натури. Саме таким є головний герой книги Стівена Чбоскі. Історія дорослішання Чарлі, яку хлопець розповідає сам у своїх листах, робить цю книжку доволі провокативною. В його житті є розкуті ровесники, наркотики, думки про суїцид та інші підліткові проблеми. Причину свого складного емоційного стану хлопець намагається з’ясувати, і врешті з’ясує, але чи готовий він до такої правди?

Ядерна війна відкинула цивілізацію на багато століть назад. Тепер довкола суворі землі, на яких складно виростити урожай, і не менш суворі люди, які із ненавистю ставляться до всього нового і незрозумілого. Найгірше ж – до вчених, носіїв знання, – тому що саме вони, на думку загалу, довели світ до катастрофи. На південному заході США розташоване абатство Лейбовіц, назване на честь звичайного механіка однієї із численних військових баз США, дивом уцілілого в ядерній м’ясорубці. Лейбовіц став одним з перших хранителів пам’яті предків, а згодом був проголошений святим. Мешканці цього абатства протягом століть по крихтах збирають уцілілі колишні знання людства – книги, записи, усні перекази. Вони сподіваються, що коли-небудь ця титанічна робота відродить цивілізацію.

Всесвітньо відомий вчений-фізик Стівен Гокінг стверджував, що думає в одинадцяти вимірах. Ця захоплива книга обіцяє навчити такому підходу до мислення і читачів. А ще вона розкриває унікальні прийоми вченого у вирішенні важливих наукових питань, розповідає непросту історію його життя та описує труднощі, які згодом стали рушійними силами у формуванні унікального світогляду Гокінга. Його хвороба не зупиняла його сміливих ідей, а підходи і методи науковця можна застосувати в різних галузях свого життя, навіть, якщо ви не вчений. Якщо зможете навчитись думати, як Гокінг, перед вами відкриється багато дверей, тож вперед!

Мабуть, найвизначніший твір для літератури XX століття – це «Улісс» ірландця Джеймса Джойса, який став взірцем модерністської прози. Його назва – це латинізоване ім’я Одіссея, героя поеми Гомера. Здолати «Улісса» не кожному під силу, але якщо ви хочете по праву називатися інтелектуалом, то все ж мусите взяти на озброєння цей «потік свідомості», щедро всіяний алюзіями та словесними експериментами. Події одного дня тут описані на майже 800 сторінках, тож запасіться терпінням і другим виданням українського перекладу, яке дещо полегшить вам завдання, адже містить супровідні матеріали: пояснення, коментарі, таблиці тощо.

На сторінках цієї книги автор намагається відкрити читачам таємниці шаманів древньої Мексики. Учитель Карлоса Кастанеди, дон Хуан Матуса (який і сам був шаманом індіанського племені Які та славетним воїном) твердо переконаний: люди, що жили в Новому Світі тисячі років тому, так глибоко вивчили Всесвіт і проблеми сприйняття, що сучасна людина не здатна навіть частково уявити собі їхню справжню могутність. «Вчення Дона Хуана. Шлях знання індіанців Які» не обов’язково сприймати саме як вчення, насамперед – це художній твір, де головним героєм є сам автор, який пише власний щоденник.

Художник Ієронім Босх – особистість таємнича. Принаймні, на таку думку нас можуть наштовхнути його загадкові картини. Однак книжка німецького дослідника Нільса Бюттнера проливає достатньо світла на життя Босха та епоху, в яку він творив. Виявляється, художник був суперзіркою свого часу, за його полотна легко віддавали величезні суми, а серед малярів знаходилось чимало охочих копіювати почерк і стиль Ієроніма. Щоправда, вдавалося це далеко не всім, адже головна принада творів Босха – це вигадливість та глибокий символізм сюжетів. Для всіх поціновувачів образотворчого мистецтва, історії та цікавих біографічних книжок – першокласне і легке чтиво.

Салман Рушді – знаменитий британський письменник індійського походження, володар Букерівської премії, став жертвою власного твору. Вихід у світ його «Сатанинських віршів» поклав початок історії, описаній у цих мемуарах. А саме – історії поневірянь і переслідувань з боку релігійних фанатиків, які виступили з переконаннями, що книга письменника спрямована проти ісламу. Рушді був змушений переховуватися від гонінь, які, без перебільшень, загрожували його життю, переїжджати з місця на місце, постійно перебуваючи під охороною. Задля більшої безпеки Салмана Рушді попросили вигадати собі нове ім’я. І він придумав псевдонім, склавши докупи імена своїх улюблених письменників: Конрада і Чехова, вийшло оригінально – Джозеф Антон.

Ірина Стахурська
Менеджерка з комунікацій, працюю в аграрній сфері. За першою освітою – банкір. Палко люблю читати і все, що пов’язане з книжками. Віддаю перевагу художці, бо ніщо не зрівняється з задоволенням від прочитання доброго роману. Авторка інстаграм-блогу @book_klondike
https://www.instagram.com/book_klondike/

13 thoughts on “Скажи, як тебе звуть? 12 книг із чоловічими іменами в назвах

    Добавить комментарий