Книжки письменників-друзів: Кого почитати, якщо ви читали…

Дружба серед письменників — не рідкість. Вони часто радяться один з одним, знаходять спільні теми для обговорень, — але і часто сваряться через конкуренцію чи битви за авторство. Пропонуємо вам 8 авторів, які були друзями, однак разом з тим — найбільшими суперниками:

Ф.С.Фіцджеральд та Е. Гемінґвей

Дружбу Фіцджеральда і Гемінґвея дослідники вважають дещо дисфункціональною. Фіцджеральд допомагав Гему, бувши фактично його літературним агентом, правлячи деякі з його творів, на що Ернест натомість принизливо озивався про Френсіса, відкидаючи допомогу та насміхаючись з його набридливості і поклоніння. Їхня дружба розпочалася в Парижі у Dingo’s Bar, незадовго після того, як Френсіс видав роман «Великий Ґетсбі», який згодом надихнув Гемінґвея, тоді ще тільки успішного журналіста, на початок власної літературної кар’єри. Два видатні письменники продовжували довгий час листувалися, і втрачена згодом через суперництво дружба, принаймні для Фіцджеральда, була розчаруванням. Гем жорстко розкритикував його роман «Ніч лагідна» і в своїх мемуарах A Moveable Feast описав свого давнього друга не з найкращого боку.

К.С.Льюїс та Дж.Р.Р.Толкін

Цих двох об’єднувала спільна нелюбов до… Волта Діснея і до мультфільму «Білосніжка та сім гномів». Вони вперше познайомилися у Мертонському коледжі Оксфордського університету, де обидва викладали. Толкін Льюїсу спочатку геть не сподобався, однак згодом вони почали спілкуватися на тему скандинавської міфології, що їх обох дуже цікавила. На основі цього письменники створили при університеті літературне коло Inklings, де автори, що хотіли написати книжку, зустрічалися для обговорення своїх ідей. Толкін був дуже вдячний Льюїсу за підтримку і натхнення та вірив, що їхня дружба буде сильнішою за час. 

Трумен Капоте та Гарпер Лі

Мабуть, ця дружба — одна з найбільш відомих в літературі. Трумен Капоте і Гарпер Лі познайомилися ще у віці 5 років, коли мешкали по сусідству у штаті Алабама, і тоді ж стали близькими друзями. Гарпер була типовою «пацанкою» і захищала Трумена від хуліганів: цей образ письменниці Трумен зобразив у романі «Інші голоси, інші кімнати». Десятки років ходили чутки, ніби Трумен написав роман «Вбити пересмішника» за Гарпер, одна вони не підтвердилися. Насправді ж, це Лі допомогла зі значною частиною роботи над In Cold Blood — а Трумен натомість зазначив її лише на сторінці з подякою всім, хто посприяв виходу книжки. Тож після 1965 року з виходом цієї книги довготривала міцна дружба почала погіршуватися.

Чарльз Діккенс та Вільям Теккерей

Чарльз Діккенс та Вільям Теккерей були тими друзями, яких досить часто порівнювали і які постійно через це сварилися. Однак це не заважало публічно хвалити один одного. Діккенс вважав, що Теккерей сам недооцінює свій талант, а Теккерей називав Діккенса геніальним, попри те, що часто не погоджувався з його думкою. Їхню дружбу дуже порушили дві головні суперечки: після того, як Діккенс розлучився зі своєю дружиною, ходили чутки, ніби Чарльз почав зустрічатися з родичкою Вільяма — Теккерей спростував цю інформацію, зазначивши однак, що Діккенс тепер бачиться з однією акторкою (доволі скандальний на той час випадок); один із близьких знайомих Діккенса потім образив творчість Теккерея в одній з газет. Та за кілька тижнів до смерті Теккерея друзям таки вдалося помиритися.

44 thoughts on “Книжки письменників-друзів: Кого почитати, якщо ви читали…

    Добавить комментарий