Чому боятися – це класно: рецензія на книгу «Не бійтесь боятися. Як знайти спільну мову з власним страхом» Крістен Улмер

Зараз з’являється все більше книжок, присвячених емоціям: «Емоційна спритність», «Емоційний інтелект», «Як подружити дітей з емоціями» та ін. Основні емоції, про які йде мова у згаданих книжках, – це гнів, сум, радість, натомість страхові приділяють зовсім мало уваги. Відчувати і проявляти різні емоції – необхідна умова здоров’я і розвитку людини. Тоді виникає питання: чому все життя ми боремося з емоцією страху, мета якої – допомогти нам вижити у будь-якій ситуації? Ще змалечку ми постійно чуємо від батьків: «Не бійся», «Подолай свій страх», «Не дозволяй страху контролювати твоє життя» і т.д. В книзі «Не бійтесь боятися. Як знайти спільну мову з власним страхом» Крістен Улмер розповідає про наслідки контролю емоції страху та як покращити з ним свої відносини.

Безстрашна спортсменка чи дівчина, яка боїться спати вночі з власним чоловіком?

Крістен Улмер – професійна спортсменка та фасилітаторка. П’ятнадцять років вона будувала спортивну кар’єру, дванадцять з яких вважалася найкращою екстремальною лижницею у світі. Її називали безстрашною, і дійсно вона не відчувала страху, коли виконувала всі ті складні трюки. Лише з роками прийшло усвідомлення, що страх постійно був поруч, просто загнаний у дуже темний та далекий кут. Крістен зрозуміла, що наступного разу може померти під час виконання екстремального трюку, як і багато її друзів.

Все її життя нагадує суцільний безлад, в якому кожен день вона ризикує власним життям. І це стосується не тільки спорту, а взагалі всього: від найменшого рішення до кого сідати в машину, до відносин з агресивним хлопцем, який погрожує її вбити. Саме цей досвід спонукав її дослідити феномен Страху. Зрозуміти, чому вона так поводилася, та як це виправити. Після цього вона покинула професійний спорт та почала допомагати людям розв’язувати неусвідомлені проблеми, які тривожили їх роками. А щоб мати змогу допомогти ще більшій кількості людей, Крістен написала книгу про страх і чесно розповіла про свої стосунки з ним.

Що таке страх?

Перша половина книги присвячена розумінню емоції страху та наслідкам, до яких призводить його нерозуміння та контроль:

 

«Страх — це емоція і будь-яка дія починається з емоцій. Окрім цього, ми дійсно небагато знаємо про Страх. Ми можемо хіба що відчути появу певного неприємного відчуття, усвідомленого або ні. Хочете ви це визнавати чи ні, але воно просочує все у вашому житті: кожні стосунки, кожну вечірку, кожне місце, де ви перебуваєте, кожну мить вашої кар’єри.

Страх є частиною вас на клітинному рівні, він виробляється найдавнішою і найвпливовішою частиною вашого мозку впродовж усього вашого життя. Поки ви живі — Страх буде поруч. Це невід’ємна й важлива частина нашого буття від народження до смерті».

 

Дитина від народження до двох років відчуває і вільно виражає всі емоції. Але з розвитком самостійного Его, відбувається відокремлення себе від інших людей та об’єктів. Тепер все, що оточує дитину, вона сприймає через власне Я. З роками вона починає усвідомлювати це відокремлення. А вже в дорослому віці може з’явитися відчуття розгубленості, самотності, безсилля, покинутості та взагалі нерозуміння, хто ви. Це може призвести до безсоння, постійного гніву, стресу, тривожності, вигорання, невдоволення собою та іншими, психічних розладів та фізичних проблем. Якщо ви маєте якісь з вище наведених негараздів, то, перш за все, необхідно розібратися з власним страхом.

Що НЕ допоможе розв'язати проблему страху

На думку Крістен Улмер, найгірший помічник в розумінні страху – власний інтелект:

«Інтелект – це відмінний інструмент, але поганий вчитель. Особливо коли йдеться про любов, емоції, або отримання ширшого досвіду, ніж ваше Его. Насправді саме через міркування ви ніколи не можете дістатися до ваших відчуттів. Інтелектуальна подорож веде вас усе далі й далі від станції під назвою «Справжнє “Я”» – усе далі й далі від вирішення проблеми».

Саме тому не можуть допомогти будь-які звичні нам засоби, що залучають Его. До них авторка відносить психотерапію, аналіз минулого, складання планів, пошук відповідей, заперечення частини себе, намагання дізнатись все й одразу та інші.

Цей розділ найбільш суперечливий, адже, фактично, Крістен знецінює всіх психотерапевтів, та зауважує, що дієвим є тільки її метод. Але варто пам’ятати, що вона описує лише свій досвід. І те, що вона змогла допомогти жінці, яка нібито безрезультатно займалась 20 років психотерапією, не є доказом. Можливо, без цих років і метод авторки би не допоміг.

Як примиритися з власним страхом

У другій половині книги йде мова про те, як порозумітися зі страхом. Та, попри достатній об’єм цієї частини, головну пораду можна узагальнити в одному твердженні: потрібно навчитися відчувати страх і прислухатись до нього. 

Почати можна з простих питань:

  • Як ви реагуєте на Страх саме зараз?
  • Чи можете ви впізнати Страх, коли він виникає?
  • Чия робота – боятися? Ваша? Розуму? Або Страху?

А далі – слідкувати за тілом і відчути, де знаходиться ця емоція. Можливо, це напружене горло, біль у спині, неприємне відчуття в животі чи будь-що інше. Головне завдання – стати зі страхом одним цілим.

Книга буде цікавою та корисною для дорослих, батьків, психологів. Вона допомагає замислитись над власними відчуттями, зрозуміти себе та інших. Але не підходить для тих, хто скептично ставиться до езотерики. Тому що друга половина книги фактично присвячена саме їй.

1 970 thoughts on “Чому боятися – це класно: рецензія на книгу «Не бійтесь боятися. Як знайти спільну мову з власним страхом» Крістен Улмер

    Добавить комментарий