Що таке Блумсдей: 8 фактів про Джеймса Джойса та роман «Улісс»

Блумсдей — це святкування подій, зображених у романі «Улісс». Головний герой книги рекламний агент Леопольд Блум 16 червня проводить дуже насичений (на три величезні частини книги) день. Перший Блумсдей у Дубліні відсвяткували ще у 1954 році. На честь цього фестивалю його відвідувачі вдягаються в одяг зображеної у книзі епохи, їдять описану в романі їжу та відвідують пам’ятні місця. Пропонуємо вам факти, які дозволять зацікавитися цим незвичним святом.

Що таке Блумсдей: 8 фактів про Джеймса Джойса та роман «Улісс» 0

Джойс обрав саме цю дату для подій у романі через її значимість для самого письменника

1904 рік, 16 червня: дослідники життя й творчості Джеймса Джойса вірять, що у романі він увіковічив своє перше побачення з Норою Барнакл, яке мало відбутися якраз тоді. Спершу датою побачення було обране 14 червня, але Нора тоді не прийшла, тому закохані зустрілися не відразу.

Літо 1904 взагалі було для самого Джойса значущим. Він тоді якраз почав писати «Дублінців» та планував виїхати з Ірландії. Деякі події того часу, як-от коли Джойса на підпитку вигнали з репетиції National Theatre Society чи коли він ув’язався в жорстку бійку, були також описані автором у романі.

Що таке Блумсдей: 8 фактів про Джеймса Джойса та роман «Улісс» 0

Деякі з зображених у романі місць і досі збереглися

Аптека Sweny’s Pharmacy на честь Блумсдей і досі готова відкрити свої двері для поціновувачів творчості Джойса. Збудований ще у 1847 р. заклад зберіг свою давню атмосферу. Попри те, що на утримання аптеки немає належного фінансування, наразі її в нормальному стані підтримують волонтери.

Відвідувачі також і досі можуть зазирнути в паб Davy Byrne’s на Дюк-Стріт.

Що таке Блумсдей: 8 фактів про Джеймса Джойса та роман «Улісс» 0

Джойс певний час пропрацював викладачем англійської

Після виїзду з Ірландії, Джойс спочатку погодився на викладацьку посаду в Швейцарії, однак по приїзду вони з Норою дізналися, що місце вже зайняте. Тоді пара вирушила до Італії, де в мовній школі Berlitz у Трієсті якраз була вакантна позиція. Джойса потім перевели в місто Пула (наразі Хорватія), де він і довгий час викладав англійську.

Що таке Блумсдей: 8 фактів про Джеймса Джойса та роман «Улісс» 0

Джойс знав 17 мов

За різними даними, Джеймс Джойс міг знати від 13 до 17 мов, серед яких була арабська, санскрит і грецька. Вдома йому подобалося розмовляти італійською. 

Щоб мати змогу читати Генріха Ібсена, Джойс вивчив норвезьку — і в 1901 році надіслав драматургу листа з привітаннями з нагоди 73-річчя.

Що таке Блумсдей: 8 фактів про Джеймса Джойса та роман «Улісс» 0

Джойс заснував перший кінотеатр в Ірландії у 1909 році

Volta Cinematograph був першим повноцінним кінотеатром в Ірландії, який розташовувався за адресою Мері-Стріт, 45. Джойс надихнувся ідеєю його створення після відвідування Трієсту (Італія), однак дуже швидко розчарувався в цій ідеї та продав кінотеатр британській компанії. 

Що таке Блумсдей: 8 фактів про Джеймса Джойса та роман «Улісс» 0

Сергій Ейзенштейн хотів екранізувати "Улісса"

Радянський режисер Сергій Ейзенштейн хотів екранізувати «Улісса» і навіть приїжджав до Джойса радитися з цього приводу у Париж. Однак така співпраця так і залишилася ідеєю.

Перша ж екранізація «Улісса» з’явилася у 1967 році завдяки режисеру Джозефу Стріку. Фільм впродовж 33 років був заборонений до показу в Ірландії.

Що таке Блумсдей: 8 фактів про Джеймса Джойса та роман «Улісс» 0

Джойс - автор численних незвичних неологізмів

Що таке «Bababadalgharaghtakamminarronnkonnbronntonnerronntuonnthunnt-rovarrhounawnskawntoohoohoordenenthurnuk»? Саме так Джойс передав звук грому після гріховного падіння Адама і Єви в недописаній книзі «Поминки за Фіннеганом». Це не єдине незвичне слово, вигадане Джойсом:

monoideal — «моноідеальний», такий, що передає лише одну ідею;

mrkgnao — спосіб Джойса передати нявчання кота;

poppysmic — прицмокування;

smilesmirk — щось середнє між щирою усмішкою та злорадною насмішкою;

lukkedoerendunandurraskewdylooshoofermoyportertooryzooysphalnabortansport-haokansakroidverjkapakkapuk — звук раптового гучного закриття дверей.

Що таке Блумсдей: 8 фактів про Джеймса Джойса та роман «Улісс» 0

Донька Джойса Лючія мала трагічну долю

Донька Джеймса і Нори Лючія була доволі талановитою танцівницею. Однак їй не щастило в стосунках. Вона була закохана в письменника Семюеля Беккета, потім — у свого викладача, але обидва не відповіли їй взаємністю. Третя закоханість Лючії також була провальною — після роману з нею митець Альберт Губелл повернувся назад до своєї дружини. До того ж, Лючія болісно переживала розлуку з братом, який одружився з заможною американкою, старшою на 11 років за нього. Останнім ударом стало усвідомлення Лючією, що вона народилася поза шлюбом, для неї це було тяжким фактом.

Лікарі діагностували у Лючії гебефренію: вона почала поводитися дивно, могла кинути у когось стільцем, говорила незв’язно. Одним із лікарів Лючії став Карл Густав Юнг. У 28 років дівчину помістили у лікарню, де вона й провела решту свого життя. Джойс, який завжди любив доньку, тяжко переживав її хворобу. Після його смерті, однак, друзі сім’ї та родичі вирішили знищити будь-які згадки про Лючію, всі її листи, вірші, недописаний роман, вважаючи, що її історія може зашкодити репутації автора.

801 thoughts on “Що таке Блумсдей: 8 фактів про Джеймса Джойса та роман «Улісс»

    Добавить комментарий