12 книг, в назвах яких трапляються жіночі імена: добірка для Yakaboo Bingo Summer 2019

Знайомство починається із імені. І на щастя, письменники доволі часто полюбляють згадувати у назвах своїх книжок імена головних героїв чи героїнь, та й не тільки їхні. У таких випадках знайомство починається навіть не з першої сторінки книжки, а ще з її обкладинки. Ми вибрали для вас 12 книг, що у їх назвах фігурують жіночі імена, а вже з якою із них знайомитись ближче – вибирайте самі та закривайте 24-ий пункт свого літнього бінґо.

Після виходу першої книги «Франческа. Повелителька траєкторії» головна героїня Доржа Бату блискавично стала загальною улюбленицею для тисяч читачів. Цього року автор потішив прихильників новою книжкою з історіями про неї. І знову ім’я неперевершеної Франчески красується на обкладинці. У «Володарці офіцерського жетона» команда Центру управління польотами NASA повинна впоратися з новими викликами та халепами, а Франческа – отримати врешті офіцерське звання. Звісно, без щирого гумору та захопливих пригод тут не обійдеться.

Ця книжка польського репортажиста Войцеха Яґельського розповідає драматичну історію матері двох синів, чеченки Лари. Втікаючи від однієї війни, вона і не здогадувалася, що попереду на неї чекає іще одна. Спершу Ларі довелося переживати пекло російсько-чеченської війни, витягуючи з його лап своїх дітей Шаміля та Рашида. Згодом сини стануть до лав солдатів Ісламської держави в Алеппо, і жахіття вже сирійської війни їй доведеться відчути на собі знову. «Усі війни Лари» у 2015 році було номіновано на найпрестижнішу нагороду в галузі репортажистики – премію імені Ришарда Капусцінського.

«Щоденник Лоли» – книжка, яка є приквелом до мегапопулярного українського молодіжного телесеріалу «Школа». У своєму щоденнику дівчина-підліток записує найпотаємніші зізнання та все, що їй довелося пережити на шляху до своєї популярності. Що ж насправді стоїть за її образом пихатої і самозакоханої старшокласниці? Невже модний відеоблог і найкрасивіший хлопець – це лише прикриття? «Щоденник Лоли» не тільки допоможе фанатам краще зрозуміти головну героїню серіалу завдяки її передісторії, а й загалом трохи більше розібратися в складному емоційному світі підлітків.

Глибоко психологічна сімейна драма про конфлікт поколінь на фоні бідності, про проблеми виховання і людські цінності, хворобу та вкрай складні стосунки між людьми, які, здавалося б, мали би бути найближчими: матір’ю і дочкою. «Мене звати Люсі Бартон», на перший погляд, може видатися простою історією на один вечір. Однак після прочитання книжка залишає багато роздумів. Її авторка, американська письменниця Елізабет Страут, є володаркою престижної Пулітцерівської премії за свій роман «Олівія Кіттеридж».

Чуттєвий поет, але так само і не менш витончений прозаїк Кость Москалець на цьогорічному Книжковому Арсеналі презентував двотомне зібрання своїх творів – «Зірка на ім’я Марія. Вибрана проза» та «Стежачи за текстом. Вибрана критика та есеїстика». Зокрема, перший том вмістив у собі вибрані художні тексти автора, а також щоденник «Келія Чайної Троянди». Філософська глибина й імпресія творів цього письменника не дозволить пройти повз поціновувачам інтелектуальної української прози.

Дочка Катерини Медічі – головна героїня роману Софі Періно – не хто інша, як славнозвісна принцеса Маргарита, майбутня королева Марго де Валуа. Якщо ви любите історичні романи, ця епопея точно припаде вам до смаку. Вона розповідає про Францію XVI ст. з точки зору Маргарити та крізь її емоції – величний і водночас страшний період: адже це століття запам’яталось насамперед Варфоломіївською ніччю — масовим знищенням гугенотів католиками в ніч з 24 на 25 серпня 1572 р. (у день святого Варфоломія) в Парижі. Воно було організоване Катериною Медічі та Гізами і стало найважливішою подією релігійних воєн у Франції, а заодно – історичним тлом для цієї захопливої книги.

Софія Амундсен, звичайна дівчинка, одного разу отримала несподіваного листа із питанням про те, хто вона така та звідки взявся світ. Роздуми дівчинки над цим посланням приводять її до вчителя філософії Альберто Нокса, здатного пояснити історію та погляди, здавалося б, майже всіх великих мислителів світу від найдавніших до сучасних. Процес дослідження Софією філософії хитро сплітається із, власне, сюжетом книги, а тому читач має всі шанси мимоволі втратити зв’язок із реальністю і вже самому почати досліджувати власний світ – що в ньому вигадка, а що – справжнє?

Якщо головним героєм психологічного трилера стає егоїстичний чоловік, яким керує бажання помсти, то сюжет цієї книги обіцяє не відпускати свого читача до останньої сторінки. Сам автор зізнався, що під час написання роману консультувався із психіатром, аби образ антагоніста вдався якомога правдивішим. А драматичний ефект детективу «Твій погляд, Чіо-Чіо-Сан» підсилюють оперні мотиви, що ними щедро наділив свій твір Любка, адже й сам є поціновувачем цього виду мистецтва. Напружена дія + вражаюча кульмінація – ось рецепт вдалої книги від Андрія Любки.

Чудовий європейський роман, який наштовхує на роздуми про боротьбу за власну національну ідентичність. Сюжет книги розгортається на тлі історичних подій, а саме – переходу територій Південного Тіролю після Другої світової війни від Австрії до Італії внаслідок підписання Сен-Жерменського мирного договору. Такі трансформації завжди залишають слід насамперед у долях звичайних сімей. Життя Еви Губер склалося доволі непросто, особливо дитинство. Адже її мама стала однією із тих, які через політичні перипетії в один момент втратили власну батьківщину і залишилися хоч і на своїй землі, але вже в чужій країні.

Усі знають, що Деніел Кіз – майстер розповідати історії про людей із розладом множинної особистості. Та не всі знали, що за два роки до написання його найбільш популярної «Таємничої історії Біллі Міллігана» автор працював над книгою, де описав історію нью-йоркської офіціантки Саллі Портер, в голові якої жило ще чотири різних жінки. За випадок пацієнтки береться психіатр Роджер Еш – лікар має на меті об’єднати чотири альтер-еґо героїні та створити п’яту Саллі, повноцінну особистість.

Яке діло може бути старій австрійській пенсіонерці Еммі, що мешкає в благополучному і комфортному Відні, до чеченської війни та біженців із Грозного? У неї повно своїх клопотів, можливо, дріб’язкових і поверхневих, але їй краще знати. Чуже горе не хвилює Емму, навіть якщо це – приголомшливе горе матері Зареми, яка, рятуючи свого сина, була змушена тікати з рідного дому, а тепер покладається на її, Еммину, прихильність, аби мати хоч якусь надію на майбутнє. У книзі «Емма мовчить» зображено цивілізаційну прірву, згубну різницю в цінностях і життєвих пріоритетах, пояснити і виправдати які аж надто важко.

Фірмовий інтелектуальний трилер від Петера Хьоґа, одного з кращих представників жанру скандинавського детективу, – знахідка для любителів полоскотати собі нерви. Смілла Ясперс – трохи суперечлива дівчина, і зрозуміти це можна з перших же сторінок. Її міркування про природу речей доволі дивні. Але ще більше думок різного штибу в її голову приходить після смерті сусідського хлопчика, який випав із даху житлового будинку. Смілла не вірить у випадковість цієї події, тому вирішує з’ясувати все самостійно. Події розгортаються, зокрема, в холодній Ґренландії, тож ця книжка ще й допоможе вам трохи вистигнути в літню спеку.

Ірина Стахурська
Менеджерка з комунікацій, працюю в аграрній сфері. За першою освітою – банкір. Палко люблю читати і все, що пов’язане з книжками. Віддаю перевагу художці, бо ніщо не зрівняється з задоволенням від прочитання доброго роману. Авторка інстаграм-блогу @book_klondike
https://www.instagram.com/book_klondike/

24 thoughts on “12 книг, в назвах яких трапляються жіночі імена: добірка для Yakaboo Bingo Summer 2019

    Добавить комментарий