Атмосфера вінтажу: 8 книг про ностальгію, незвичні знахідки та стиль нуар

На Літературному Кураж Базарі у вересні ви зможете купити не лише книжки, а й речі на барахолці. Це купа артефактів, вінтажних речей, які мають свою особливу історію, певний шарм та задають дещо ностальгійний настрій. Ми ж вирішили підібрати книжки, які можуть створити такий само чудодійний ефект. Перевірено на собі!

Цей історичний роман з присмаком гіркої ностальгії розповідає про життя привілейованої сім’ї, де є, однак, купа темних сторін, непомітних для суспільства. Теми алкоголізму, самогубства, заздрості, невсипуще почуття провини — на жаль, саме такими були 30-ті роки, які під покровом гламурного богемного життя ховали брудні таємниці. До того ж, книжка — роман в романі; одна сестра постійно аналізує творчість іншої, якої вже немає в живих. Завдяки цій ретроспективі меланхолійна вінтажна атмосфера повністю огортає читача і занурює в машину часу, подаючи не стільки уявний рожевий образ, скільки реалістичні враження. 

Цей драматично-містичний роман був написаний ще в 1951 році. Його читач поринає у світ багатих помість та пишних садів, таємниць, дивних листувань, неочікуваних поворотів подій та зловісного символізму. Загадкова смерть брата змушує Філіпа звинувачувати його дружину Рейчел у спробах його отруїти. Філіп розслідує цю дивну низку подій, але врешті історія несподівано змінюється…

40-ві роки в Києві, Спілка письменників, акуратні напомаджені зачіски, драматичні події та нелегкий любовний трикутник — книга Марини Гримич має в собі відтінок вінтажності, близької українським реаліям. Про події минулого так і варто розповідати — не цитувати факти, що вже встигли увійти в історію, а показувати життя людей, які були дуже схожими на нас, навіть хоч радянський дискурс і намагався стерти їхню індивідуальність та саму людяність. 

Обережно: деякі знахідки можуть бути не тим, чим здаються на перший погляд. Два ґудзички насправді здатні виявитися… очима, що закривають погляд у реальний світ. У новому будинку Кораліна випадково потрапляє до входу в паралельне життя, там все дублює її повсякденність, однак з невеликим нюансом — ця дійсність відповідає її справжнім бажанням. Батьки поводяться добріше, уважні до неї, їжа смачніша, усі капризи виконуються. Але навіщо ж їм ці ґудзики? І чому взагалі існує така копія її життя?

Неаполь 1950-их років, маленькі затишні вулички і… гангстери. Хоча оповідь і починається у 2010 році, головна героїня згадує давні часи, через що всі події її минулого описуються з точки зору яскравих спогадів, переживань і самокопання, так ніби це все було лиш казкою, витвором уяви. 

Книга британського автора Філіпа Пулмана розповідає про магічний світ деймонів (духів у вигляді тварин), злодіїв, здатних злочинним шляхом отримувати енергію, та головне — про алетіометр, чарівний прилад, що дає правдиву відповідь на будь-яке питання. Цей предмет схожий на дивакуватий компас з купою різних позначок. Хтозна, можливо на барахолці від Кураж Базару ви десь зможете відшукати справді магічну річ, схожу на цю?

Справжня рок-зірка Патті Сміт описує в цьому автобіографічному романі Нью-Йорк 1960-их років, місто, яке належало юним митцям, сповненим нереалізованих амбіцій. Уся книга — це фактично посвята близькому другу Патті Роберту Мепплторпу, разом з яким вона переживала важливі моменти своєї творчої молодості, відкривала в собі сторони бунтарки в стилі «панк» та долала перші кар’єрні поразки. І попри безліч проблем, ті часи вона все ж згадує з особливим теплом…

Незвичний цирк, який працює вночі, зберігає темні таємниці — два справжні маги ведуть в межах нього битву, тренуючи своїх протеже і готуючи до змагань. У книзі ви знайдете безліч маленьких деталей, магічних артефактів та відчуєте чари, що витають у повітрі, гул голосів та позачасовість цирку як досить давнього мистецького об’єкта.

9 thoughts on “Атмосфера вінтажу: 8 книг про ностальгію, незвичні знахідки та стиль нуар

    Добавить комментарий