8 фактів про догляд за немовлям з нової книги Ольги Фреймут

Новоспечені батьки завжди хвилюються з приводу того, як підготуватися до виховання маляти, адже стільки всього потрібно врахувати і запам’ятати. Тут на допомогу приходить література з виховання, заснована на досвіді авторів та порадах від фахівців з педіатрії.

Видавництво Snowdrop у 2020 році видало книгу «Немовля. Інструкція з догляду за дитиною до року» авторства Олі Фреймут та педіатра Наталі Кундіної. Ми ж виписали звідти кілька важливих речей для молодих батьків.

8 фактів про догляд за немовлям з нової книги Ольги Фреймут 0

Легко не буде

Авторка відразу попереджує: перший місяць може бути боляче. Живіт, груди, спина, шия — все буде нити і боліти, але це нормально, адже організм поступово повертатиметься у більш стабільний передпологовий стан. Але й до болю варто бути пильними, бо, наприклад: «Біль при годуванні – ознака того, що дитина лежить неправильно щодо грудей. Пильнуйте, щоб малюк не впирався носиком в груди, акуратно натисніть на груди в цьому місці так, щоб дихання дитини було вільним».

За грудьми взагалі варто пильнувати, щоб неочікувано не з’явився мастит — запалення молочної залози.

«Ось мої правила для тих, хто хоче уникнути маститів:
1) Не переохолоджувати груди. Триматися подалі від протягів, буревіїв та кондиціонерів.
2) Регулярно прикладати дитинку до грудей. Застій молока може стати причиною хвороби.
3) Навчити малятко правильно користуватися вашими грудьми. Покусаний сосок також може стати джерелом інфекції».

8 фактів про догляд за немовлям з нової книги Ольги Фреймут 0

Не скуповуйте весь магазин

З появою дитини хочеться купити відразу ВСЕ для її догляду та дозвілля. Однак, тут варто пильнувати, аби не накупити зайвих речей, які потім нікуди буде дівати. Щоб зрозуміти, наскільки абсурдними можуть бути покупки, погляньте на цей перелік дивних речей:

«У нас працювала няня, яка дуже любила дивувати знаннями новинок з магазинів для немовлят. Вона закупила підставку, яка сама нагрівала пляшку; соску зі сигналізацією; пляшку від кишкових коліків; грілку для годування. Спеціальне лежаче крісло, об яке я постійно оббивала ноги до синців. А потрібно було так мало».

8 фактів про догляд за немовлям з нової книги Ольги Фреймут 0

Діти плачуть не тільки від голоду

У батьків інколи спрацьовує інстинкт годувати дитину щоразу, як тільки вона заходиться плакати. Та насправді варто перевіряти, чи справді немовля голодне, бо перегодовування може призвести до зовсім не приємних дитині відригувань.

«Причини сліз, окрім голоду:

1) Брудний підгузок. А ви б не плакали, якби обпісялися, або ще гірше? Сучасні підгузки мають індикатори наповнювання. Жовта смужечка перетворюється у зелену в міру того, як мокріє підгузок.

2) Зубчики. Так, перші зубки з’являються приблизно наприкінці четвертого місяця (щоб встигнути до першого «прикорму»). Але є дітки, в яких зубки «готуються» прорізуватися заздалегідь. А це дуже болючий процес. Щоб переконатися, чи це часом не ранні зубки, поспостерігайте за немовлям. Якщо дитинка слиниться і нервово чухає кулачком ясна, зубчик ось-ось вистрибне.

3) Дитя нудиться. Це ми з вами володіємо словами і навіть мови опановуємо. А дитинці просто буває нудно. Сказати нічого не може, а вражень від життя море. Обійміть малюка. Поцілуйте. Погойдайте на руках.

4) Коліки. Це гострі болі у животику немовлятка. Організм вчиться засвоювати їжу – і це буває дуже боляче. Особливо на коліки страждають хлопчики. Валерій гірко-гірко плакав перші чотири місяці. Ми брали його на ручки животиком вниз, монотонно заколисували. Такі приступи плачу могли тривати до години часу – не бійтеся, шкоди дитині вони не завдають. Найбільше від коліків погано батькам – адже в такі моменти почуваєшся безпорадним. Наберіться терпіння. І не купуйте все й одразу для того, щоб запобігти колікам. Шкода, але поки не придумано такого засобу, який би мав стовідсотковий ефект. 
Ми купували спеціальні сосочки, грілки-іграшки, подруга з Німеччини передавала краплі… Ні, Валерію ніщо не допомагало.
Єдине, що трохи заспокоювало, це тепла пеленочка. Бабуся нарадила попрасувати пелюшку – і тепленькою викласти на животик сина. А далі колисати-колисати на ручках…»

8 фактів про догляд за немовлям з нової книги Ольги Фреймут 0

Збираючись на прогулянку, не збирайте з собою цілі валізи

Йдете кудись погуляти далі, ніж в межах 20 хвилин від будинку? Зробіть собі ось такий чек-ліст, який радить Ольга Фреймут:

«1) Марлю.

2) Пляшечку з водою (завжди можна нагріти в кафе за потреби).

3) Вологі серветки.

4) Підгузки.

5) Ковдрочку (вона замінила мені увесь теплий одяг, який я брала з собою для сина).

6) Штанці та футболку на довгий рукав на випадок пісянини.

7) Сосочку.»

8 фактів про догляд за немовлям з нової книги Ольги Фреймут 0

Забудьте про дієти

Мамам не варто обмежувати себе в калорійності їжі. Єдине, за чим варто слідкувати, — це чи не буде в дитини алергії на спожиті мамою продукти (йдеться про період грудного вигодовування). Нові продукти варто вводити в раціон по черзі й обов’язково радитися з лікарем. Якщо риба — то варена, тушкована, запечена. Якщо кисломолочні продукти — то кефір, йогурт, твердий сир і зернистий сир.

«Дівчата, під час лактації доведеться їсти регулярно. Замість традиційних 2000 калорій лікарі рекомендують молодій мамі споживати 2500 на добу. Все тому, що організм вимагає більше енергії для виробництва грудного молока».

8 фактів про догляд за немовлям з нової книги Ольги Фреймут 0

Для сну потрібна свіжість

Укутати з головою і позакривати усі вікна? Така традиція перед сном — дуже не корисна для маляти. Насправді, на дитині вночі має бути усього на один шар одягу більше, аніж на вас («Якщо вам тепло у сорочці – дитинку треба накрити»), а температура повітря в кімнатці не має сягати +22 (британські педіатри взагалі радили підтримувати температуру від +16 до +20 градусів).  Для тих, хто нервує з приводу того, чи раптом все ж дитя не змерзне, у Олі Фреймут є така порада: «Щоб оцінити, чи не холодно малюкові, торкніться його спинки в районі 7 шийного хребця. Якщо там шкіра тепла, то все добре!»

8 фактів про догляд за немовлям з нової книги Ольги Фреймут 0

Привчайте до режиму

Деяких дітей вже з шостого тижня життя можна привчити до режиму. Як це зробити? Наприклад, ось одна з порад, які Оля Фреймут перевірила під час виховання своїх дітей:

«Навчіть дитинку розрізняти день і ніч. Перед нічним сном вимкніть яскраве світло у спальні. Попросіть рідних не шуміти. Не веселіть маля, не співайте мажорних пісень, увімкніть заспокійливу музику, або монотонно тихо затягніть колискову. У мене для всіх дітей – окрема. Малятко сприйматиме ваш спів як сигнал «спати»».

8 фактів про догляд за немовлям з нової книги Ольги Фреймут 0

Купайте з обережністю

По-перше, купати дитину краще в окремій стерильній ванночці. Глибина води має бути десь 10 см. Пам’ятайте, що немовля не може тримати самостійно голівку рівно, тому нізащо не залишайте дитину у ванночці без нагляду. По-друге, ідеальна температура для води має становити +38 градусів, при цьому в кімнаті, де дитину купають, має бути +24-25 ℃.

«Перші дні можна купати по 5-7 хвилин. А далі спостерігайте. Мої діти обожнювали ванні процедури. Тому доводилося на колінах зі згорбленою спиною гойдати їх у ванні. Все затерпало, очі на лоба лізли – але як можна витягнути дитину, яка агукає, беззубо всміхається і навіть не думає виходити з води?».

9 thoughts on “8 фактів про догляд за немовлям з нової книги Ольги Фреймут

    Добавить комментарий