Розмір має значення: десять книжок на 500 сторінок і більше

Як складаються ваші стосунки з книжками-цеглинами? Дехто їх уникає - і це зрозуміло. Оглядачка Юлія Дутка вважає, що кожен підкорений грубасик - це вже досягнення та привід для гордості. Тож обирайте собі масивну історію - у нашому переліку є твори Стівена Кінга, Філіпа Пулмана та Едварда Резерфорда.

Париж 

Едвард Резерфорд

Поки вільні подорожі Європою нам тільки мріються, товстенька книжка Едварда Резерфорда (понад 800 сторінок) організує незабутню мандрівку епохами і долями. Дворяни, бюргери, ремісники, революціонери…

Ви побачите Париж іншим, навіть якщо у цьому місті ви бували не раз і не двічі. Попри те, що історія розтягується на кілька століть заплутатись у ній не дає дбайливо складене генеалогічне дерево. Тож готуйтесь до сімейної саги, яка поєднає шість родин та того, що до Парижа хотітиметься просто нестерпно. 

Салимове Лігво

Стівен Кінг

Чимало книжок Короля Жаху підходить під цю категорію, але ми зупинимось на класичному, можна навіть сказати старовинному (адже книжці вже більше 35 років!) «Салимовому Лігві». Якщо вам подобаються варіації на тему Дракули, то це – ваша книжка, якщо маєте симпатію до дядька Кінга, то теж добрий вибір.

Єрусалимове (Салимове) Лігво – сумне містечко у штаті Мен (а саме там постійно відбувається якась чортівня). Над ним височить Дім Марстена, де старий колись вкоротив життя своїй дружині і собі. Зараз письменник Бен Міерз повертається на малу батьківщину, щоб написати новий роман. Але є сумніви, що в нього буде на це час, адже в Домі Марстена знову хтось живе. 

 


Зникнення Стефані Мейлер

Жоель Діккер

Книжка на 784 сторінки – третій детективний роман молодого, але вже титулованого Гокурівською премією швейцарського письменника Жоеля Діккера.

Джесс Розенберг – досвідчений слідчий, він розкрив усі справи, які потрапляли йому до рук, за що отримав прізвисько «Капітан 100%». Але в день його виходу на пенсію журналістка Стефані Мейлер повідомляє, що Джесс помилився і вбивця 4 людей –  й досі на свободі. За законами жанру Стефані зникає, а поліцейському доводиться зачекати з пенсією. Детективи Діккера – це численні флешбеки, старі заплутані справи, жертва, яка стає негідником, а розподіл сил – блискавично змінюється.

Патруль часу

Пол Андерсон

Ваблять подорожі в часі? Зверніть увагу на темпорального патруля, який стежить за тим, щоб альтернативні варіанти історії не витіснили справжню. Пол Андерсон створює цікавий всесвіт, де буде комфортно шанувальникам «Доктора Хто» та всіх, кому подобається гратись з часом. 

Вам сподобається, як автор експериментує з історією: уявіть, що Римська імперія не розпалась, а Америку відкрили пізніше… Як це могло б вплинути на те, що маємо зараз? Дуже, тому Патруль часу такий важливий, а його робота така складна і небезпечна. Ця книжка – цикл оповідань, кожен з яких присвячене іншій епосі, іншим вагомим віхам світової історії. 


Не кажіть, що в нас нічого немає

 Мадлен Тьєн

Сподіватись на правдиву інформацію з Китаю марно, – тепер ми це чудово розуміємо. Перед вами книжкова цеглина, яка розповідає історію китайських інтелігентів, яким не знайшлось місця серед режиму Мао Цзедуна, а далі ставало тільки гірше. Три покоління, які поступово втрачали все. Це їхня історія, розказана письменницею китайського походження, яка знайшла свободу слова у Канаді.

Про різанину на площі Тяньаньмень досі неможливо дізнатись з китайських джерел, адже в комуністичному Китаї все добре. Це – точка найвищої напруги, але не фінал, фінал в цієї історії зовсім інший. 

 

Сила коміксів. Історія, форма й культура

Ренді Данкан, Метью Сміт, Пол Левіц

Комікси – як рушій поп-культури чи як її уособлення? Чимало людей не сприймають їх серйозно, однак їхній вплив помітний чи не в кожній креативній сфері. Тож пройдемось історією коміксів – від самого початку. Чи знаєте ви, що карикатурні прообрази мальописів зустрічаються ще в ХІХ столітті, а батьками жанру називають Родольфа Топфера та Томаса Наста. Що найсупергеройськіші супергерої Бетмен і Супермен народились у 30-ті роки? А всесвіти Marvel і DC, без яких ми не уявляємо сучасного коміксового світу, почали формуватись на два десятиліття пізніше? Нас чекає багато сторінок про мальописи, тож вмощуйтесь зручніше. 

Книга пилу. Таємна спільнота

Філіп Пулман

Книжки Філіпа Пулмана – класичний вибір для тих, хто обожнює фентезі. Відірватись неможливо, поки не дочитаєте все.  А в цьому величенькому томику понад 600 сторінок, тож до бінго він якраз. Події у другій частині серії «Книга пилу» (перша «Чарівна дикунка») відбуваються 19 років потому. 

Ліра Сілвертон виросла, її допитливий розум прагне пригод, однак у цьому небезпечному світі це радше недолік. Не загубити себе та не згубити душу серед інтриг Магістеріуму. На Ліру чекає ризикована подорож на Схід, де вона, ймовірно, знайде відповіді на запитання, які кличуть в дорогу.     

4 3 2 1

Пол Остер 

Здається, в нас є переможець, адже тут сторінок більше тисячі. Роман класика постмодерну (якщо так взагалі можна казати), над яким автор працював щодня впродовж трьох років: чотири історії про ігри з випадком, ігри з часом, роздоріжжя на стику чотирьох варіантів.

Пол Остер не дасть занудьгувати навіть з таким обсягом тексту. Арчі Фергюсон може вибирати – і він щоразу обирає по-іншому: як це впливає на його життя, формування характеру, стосунки з рідними та близькими. Знаєте, кожен з цих Фергюсонів і схожий, і не схожий на інших. Здавалось би, що важить один вибір? Як виявляється, ця маса критична. 

Кімната снів

Девід Лінч, Крістін Маккена

Біографія та мемуари під однією обкладинкою – «Кімната снів» Девіда Лінча відчиняє двері. Це не червона кімната з «Твін Піксу» та не пустельні простори «Дюни», а цікавезна розповідь про культового режисера, розказана продюсерами, акторами, сценаристами, музикантами і ним самим, адже кожен розділ має дві частини – написану біографісткою та віддзеркалену самим Лінчем.

Про творчий пошук (бо він не тільки режисер, а й художник, фотограф і навіть мебляр) і медитацію, про неймовірний позитив творця моторошних фільмів та небажання перейматися якимись обмеженнями. Навіть якщо ви геть байдужі до Лінча в кіно, його біографія заслуговує на увагу хоча б тому, що це життєпис щасливої людини.

Прорив. Корумпована демократія, держава-вигнанка Росія і найбагатша, найбільш руйнівна промисловість на земній кулі  

Рейчел Меддоу

Одна з найстрункіших у цій когорті – геополітичний нон-фікшн «Прорив», який розповідає про нафтову та газову революцію, про нафтодолари, які купують все, що завгодно, про прокляття сировинного багатства, яке не дозволяє розвиватись. Рейчел Меддоу знає, чому РФ ніколи не буде достатньо власних земель та ресурсів, чому слово нафтових магнатів навіть у ХХІ залишається визначальним (не те, щоб ви могли на це якось вплинути, але краще бути в курсі). А ще енергетичні галузі отримують державні дотації (не тільки в нас – і чому???) Є тут і про Україну – злидні та олігархічну розкіш за високими парканами. Захопливе, іронічне чтиво, яке відкриває очі на те, як влаштованих світ, де панує чорне золото.

Авторка: Юлія Дутка