Репортажі про Месопотамію, біографія Мустафи Джемілєва, Василя Стуса та Майдан: читаємо книжки українських журналістів

Журналісти схожі на детективів: вишукують факти, готові примчати на подію навіть серед ночі та пролізти через натовп за актуальним коментарем. 6 червня ми відзначаємо День журналіста і маємо переконання: справжні акули пера завжди готові написати бестселер. Книжки Вахтанга Кіпіані, Севгіль Мусаєвої, Світлани Ославської, Гліба Гусєва - зайве тому підтвердження.

Півмісяць, хрест і павич. Подорожі до Месопотамії

Світлана Ославська

Книжка Світлана Ославська запрошує до мандрів Туреччиною, але зовсім іншою, ніж звикли її бачити туристи. У серії репортажів 2015-2019 років вона показує суспільно-політичну ситуацію у цій країні, співжиття трьох релігій – ісламу, християнства та єзидизму. Туреччину населяють люди різних національностей, з відмінним баченням світу, звичаями, релігіями, різними суперечностями і навіть конфліктами.

По маршруту ви зустрінете тих, хто зовсім не вписується в картину «правильних» турецьких громадян: християн, єзидів, сирійців, біженців, «терористів». Авторка змальовує реальне життя місцевого населення, про яке вам точно не розповість екскурсовод.

Тут згадуються вчителі та викладачі, які через режим Ердогана залишилися без роботи. Є історія про жіночу агенцію новин, де працюють журналістки і подають альтернативну до «чоловічої» версію подій, що стосуються жінок.

Є оповіді про гнані народи, які втрачали людей, домівки, території, але попри все зберегли пам’ять і віру. Є давні пекучі рани та ще свіжі, які дуже болять. Кожен репортаж занурює в окрему ситуацію та відкриває все нові й нові горизонти Туреччини.

Мустафа Джемилев. Несгибаемый

Севгіль Мусаєва, Алім Алієв

Два з половиною роки Севгіль Мусаєва та Алім Алієв працювали над книжкою, в основу якої покладено понад 50 годин інтерв’ю з лідером кримських татар Мустафою Джемілєвим. Наш герой посвятив своє життя боротьбі з потужною репресивною машиною, пройшов радянські в’язниці, голодування та залякування, але переміг. Після анексії Криму для нього та його багатостраждального народу почався новий етап випробувань.

Автори описують події, що хронологічно входять у часовий проміжок від моменту анексії Криму і до перемоги Джамали на Євробаченні. У книжці детально розказано про дитинство, юність, дисидентське минуле, переїзд до Криму, 90-ті, заборону в’їзду на півострів і боротьбу за його деокупацію. Водночас тут подано оповідь Джемілєва про повсякдення Криму: з плином часу ми бачимо, як погіршується ситуація з правами кримських татар на окупованій території, вони змушені боротися за повернення на рідну землю.

 У виданні також є коментарі відомих людей, що були знайомі з Джемілєвим.

Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР

Вахтанг Кіпіані

Ця книжка побувала і на прилавках магазинів, і на лаві підсудних за статтею «Антирадянська агітація і пропаганда». Минулого року її розкуповували просто з сенсаційною швидкістю. Чому? Адже Віктор Медведчук позивався до автора Вахтанга Кіпіані та намагався заборонити розповсюдження видання.

Якщо ви не стежили за перебігом останніх подій, то нагадаємо, що 19 березня цього року апеляційний суд Києва скасував ухвалу суду першої інстанції про заборону публікації та майже у повному обсязі задовольнив скаргу видавництва «Віват» та автора книжки. Також було скасовано заборону суду першої інстанції на поширення книжки та використання імені Медведчука.

Про що ж книжка? Це історія життя, ув’язнення та містичної смерті поета-дисидента і правозахисника Василя Стуса. Вахтанг Кіпіані зібрав архівні документи з шеститомної кримінальної справи, покази свідків, листи поета з тюрми, фотографії, спогади його рідних і друзів. У тексті автор згадує Медведчука, адже той був державним адвокатом Стуса та відіграв свою зловісну роль у його житті. Як і за що було заарештовано поета? Хто під час процесу намагався врятувати Стуса, а хто зробив усе, щоб він замовк назавжди? Усі відповіді у бестселері №1.

Двобій за правду. Правила інтерв’ю Мустафи Найєма

Мустафа Найєм

Мустафа Найєм – український журналіст і політик. У нього понад 10 років досвіду. Він працював кореспондентом газети «Коммерсантъ Украина», редактором інформаційного порталу «Українська правда», програм «Свобода Савіка Шустера» і «Шустер live».

У книжці автор зібрав найголовніші фішки та правила для проведення інтерв’ю. Він поетапно розбирає всі етапи роботи від вибору теми до внесення правок у текст. У чому принади та небезпеки інтерв’ю, які існують типи, як обрати тему та героя, як правильно підготуватися до розмови та вибудувати стратегію, як тактовно запитувати і перебивати, як дотримуватися журналістської етики та не перетворити інтерв’ю на виступ із трибуни – відповіді на ці та багато інших питань ви знайдете у книжці.

Видання буде корисним для журналістів, блогерів, всіх, хто хоче провести якісне інтерв’ю та просто покращити комунікативні навички.

Майдан. Нерозказана історія

Соня Кошкіна

Книжку з впевненістю можна назвати головним розслідуванням подій Революції Гідності, у якому Соня Кошкіна, головред LB.ua намагається максимально близько до реалій реконструювала події та процеси, що відбувалися в кулуарах влади. Лише завдяки цьому журналістському дослідженню стали відомими приховані від широкого загалу таємниці. 80% матеріалу з книжки – унікальні, адже дані та свідчення очевидців опубліковано вперше.

Кошкіна дає відповіді на болючі, але дуже важливі питання про події тої історичної зими:

  • як планували та проводили розгін студентів;
  • хто займався підготовкою бійні на Банковій 1 грудня;
  • який наказ отримали снайпери, виведені на позиції 14 січня;
  • хто розстрілював героїв Небесної сотні та чому й сьогодні не названі імена винних;
  • хто доставляв «гуманітарний вантаж» із Росії в Україну, який застосовували проти Майдану.

Тут також є відверті інтерв’ю з головними дійовими особами тої історичної зими: Петром Порошенком й Рінатом Ахметовим, Олександром Турчиновим та Олександром Януковичем, Арсеном Аваковим й Володимиром Рибаком, Андрієм Шевченком й Вадимом Новінським, Юлією Тимошенко та Юрієм Іванющенком, Олександром Поповим, Володимиром Макеєнком та багатьма іншими.

Межигірський синдром. Діагноз владі Віктора Януковича

Сергій Лещенко

Це журналістське розслідування тримає під прицілом резиденцію «Межигір’я», яка стала головним символом корумпованої влади Віктора Януковича. Сьогодні це національний парк.

Сергій Лещенко, автор видання, розповідає крізь історію резиденції показує природу злочинного режиму. Багато інформації стало відомо завдяки документам, які вдалося врятувати від знищення після втечі Януковича. Над книжкою автор працював протягом кількох місяців. До неї увійшли не лише його матеріали для «Української правди», а й ексклюзивна інформація, що раніше не була відома широкому загалу.

З книжки ви дізнаєтеся про «брудні» фінансові схеми, оборудки з землею, підставних осіб, приховані домовленості, закордонні активи колишньої верхівки та надзвичайну розкіш.

Череп

Олег Шинкаренко

Книжка відрізняється від попередніх, адже це не журналістське розслідування чи репортаж, а роман, де події пропущено крізь особливе сприйняття автора, а персонажів вигадано. На думку критиків, проза Олега Шинкаренка – це своєрідний «літературний Кубик Рубіка», він «претендує на цілковиту оригінальність» та має «насичену, густу, мов борщ, мову». Його романи «Кагарлик» та «Перші українські роботи» було номіновано на національну Шевченківську премію з літератури.

У «Черепі» Шинкаренко розглядає ірраціональне коріння так званого «Русского мира», що призвів до зростання агресії та мілітаризації сучасного російського суспільства. Герої – це архетипова трійця билинних богатирів, сатирично трансформована сучасною російською дійсністю. Вони мандрують із крайнього сходу Російської Федерації до України на танку Т-34, розмальованому, як матрьошка. Ця трійця хоче побороти міфічних бандерівців, яких вигадали піарники московських медіахолдингів. Герої настільки розгублені та не здатні до критичного аналізу, що йдуть, куди покажуть, і роблять, що скажуть. На своєму шляху вони потрапляють у казковий вимір, що суперечить усім законам фізики, логіки та здорового глузду. Наші герої втрачають всі гуманістичні орієнтири та зберігають лише одну здатність – підкорятися гіпнозу пропаганди.

Здається, що все достатньо абсурдно та незрозуміло в романі, але у своїй авторській формі Шинкаренко показує реалії, в яких ми, українці, щодня перебуваємо.

Загублений острів. Книга репортажів з окупованого Криму

Наталя Гуменюк

Серія репортажів Наталі Гуменюк, співзасновниці і ексголови ГО «Громадське телебачення»,  – це результат поїздок у Крим упродовж 2014-2019 років. Авторка розповідає про півострів 2014 року, а також про мешканців, яких після анексії відділяє кордон.

Хтось живе в окупації, а хтось — взагалі в іншій країні. Такі близькі, але водночас такі далекі. Студенти та пенсіонери, громадські активісти та підприємці, правозахисники і військові, родичі безпідставно заарештованих, люди з різними політичними поглядами й національною самоідентифікацією — усі відверто діляться з Наталею Гуменюк своїми історіями.

Через текст до нас промовляють свідки захоплення Криму, репресій та беззаконня, очевидці становлення нового порядку та абсурдних змін довкола.

До речі, книжка Наталі увійшла до короткого списку премії «Книга року BBC — Есеїстика-2020».

Морг. Історії Луганського санітара

Євген Спірін

Головний редактор видання «theБабель» Євген Спірін  6 років пропрацював у луганському морзі  та 10 років писав книжку, де змальовує будні моргу, безглузді смерті та як Луганськ перетворювався на столицю ЛНР. Цікава деталь: коли почалася війна, морг став єдиним місцем, де залишилося світло, вода і інтернет.

Автор визначає жанр книжки як «іронія на тлі смерті» та «треш». Як-от, наприклад, історія мотоцикліста, який їхав без шолома та загинув від зіткнення з птахом, шантаж родичів померлих, або трупи 25 російських солдат, які треба було швидко ідентифікувати та віддати на поховання.

Попри обстріли працівники моргу не покинули роботу і продовжували працювати у складних умовах. Останнє доводить: у морзі можуть працювати тільки дуже віддані своїй справі люди.

Не святий

Гліб Гусєв

Напевно, в «theБабель» розпилюють якусь речовину, що стимулює літературну творчість) У нашій добірці – ще один роман від креативного директора видання Гліба Гусєва.

Гліб давно займається письменництвом – його оповідання виходили у журналі L’Officiel, а кілька років поспіль він навіть навчав письменництву студентів KAMA на курсі Creative Writing.

Головний герой дебютного роману – Артем Щербаков, який у двадцять три роки змінив Маріуполь на Київ та пробує шукати себе. Паралельно Артем веде щоденник і адресує його батькові, з яким ніколи не бачився.

На перший погляд, Артему нема чого писати. Але ні: він народився у Туркменістані, торгував наркотиками та ракетним паливом, а ще поїхав за американською мрією. Ну і окремий пункт – всі зваблені жінки  

 

Авторка: Любов Ляшко