Що читати з дітьми під час карантину: казкові сюжети-попередження

У світі є багато історій про те, як хтось когось не послухав і що з цього вийшло. Бути самодисциплінованим та чемним у час суворого карантину важливо. І якщо діти страх як просяться побігати разом із друзями та майданчику або покататися на металевих гойдалках, є сенс вдатися до народних джерел і проаналізувати приклади тих випадків, коли хтось не послухав, що казали, і чим це скінчилося. Отже, беремо книжки, приміряємо окуляри Мудрагеля, і читаємо у пошуках істини. І робимо висновки разом із дітьми. Поїхали!

Дружина Синьої Бороди не послухалася й відчинила ключиком потаємні дверцята. За дверцятами вона побачила багато відрубаних голів його попередніх дружин, а ключик почав кровоточити. Зрештою, малоприємний досвід, який, разом з тим закінчився хепіендом.

Попелюшка не послухала Фею-хрещену, і не покинула бал завчасно, до того, як годинник проб’є дванадцяту. Як результат: карета=гарбуз, кучер=щур, а Попелюшка гола-боса-брудна і непомітна. Її ледве не погубили її ж зведені сестри й мачуха. Зрештою, Принц таки знаходить її, і гепіенд.

Неслухняний братик Іванко не послухався мудрої і розважливої сестриці Оленки. Він подумав: спрага — все, копитця — ніщо. Але помилився. Сили волі вистачило йому лишень минути теляче копитце, повне водиці, та кінське копитце. А вже перед козячим копитцем і не втримався. І зойкала до нього сестриця, і руками махала, не пий, кричала, бо козликом станеш. Але куди там! Іванкові в той піковий і гострий момент його “хочу!” було до скриків та застережень тих байдуже. Тож не послухав він, напився із козячого копитця. І став козликом. І яких то нервів потім коштувало сестриці Оленці, аби зробити йому хепіенд, то ні в казці сказати, ні пером описати! Відьма Оленку мусіла втопити, й ледь козлика Іванка не зарізати, аби йому в голові розвиднилося, і затямив він, що старших треба слухатися. Хепіенд, звісно ж. Фух.

Семеро Гномів казали ж Білосніжці: нікого не впускай, нікому не довіряй, ні з ким не говори. Ні з ким – означає у буквальному сенсі “ні.з.ким”. Але Білосніжка не послухала. Ба більше, не лише поговорила, а й червоне яблучко з незнайомих чужих рук взяла. І надкусила. І померла. Зрештою, Принц знайшов її скляний гріб у хащах, поцілував мерця й оживив красуню, та й хепіенд.

Чітко й зрозуміло було наказано дівчинці батьками: донечко, ми йдемо на роботу, а ти не виходь з двору, бережи братика маленького, а ми тобі за те хустину привеземо. Але ж ні! Не послухалася сестричка (а чи забула про настанови!), повіялася вулицею, та й братика прихопила, на травичці посадила та й покинула. Ну й гуси-лебеді його на крила, та й полетіли. Далі там є Баба-Яга і купа перипетій, аж коли нарешті гепіенд.

Дідова дочка то слухняна була, а от бабина ні. Дідова дочка Кобилячій Голові двері одчинила, через поріг її пересадила, та й на піч завдала, і їсти їй дала. І навіть в праве вухо влізла, а з лівого вилізла! Й за те отримала цілу гору добра: і золота, і срібла, і карет, і кучерів, і просто грошей! А от бабина дочка самовпевнена була, то за те й поплатилася. Кобиляча Голова її на печі з’їла, кісточки зібрала в торбинку і повісила на жердинці. 

Наказував Котик Півникові: не співай, сиди не рипайся, знаку не подавай, що ти вдома. Так ні, прийшла Лисичка-шантажистка, відкрий, каже, двері, а не то виламаю, борщик виїм, тебе вкраду. І здається, хай би ламала, ага. Так ні, він сам відчинив! А його цок, в лобок, та й в мішок. Котик, звісно, його потім таки врятував, і жили щасливо.

Тільки знаєте що? А ми не в казці. Навіщо увесь цей зайвий стрес? Просто сидіть удома. Читайте книжки. Експериментуйте з новими рецептами на кухні. Малюйте. Шийте одіж для котика. Робіть коктейлі. Дивіться мультики. Пишіть ранкові сторінки. Качайте прес. Приймайте ванну. Співайте. Грайте на піаніно або баяні. Спіть вдень. Зателефонуйте комусь і поістеріть. Запишіться на онлайн-прийом до психолога. Організуйте свою групу підтримки. Але залишайтеся вдома. Цими днями рятувати світ легко. 

Слава Світова
Письменниця, мотиваційна спікерка, тренерка зі словесної майстерності та творчості. Співзасновниця креативного жіночого простору Creative Women Space.

446 thoughts on “Що читати з дітьми під час карантину: казкові сюжети-попередження

    Залишити відповідь