10 книг з психології: Як зрозуміти себе та емоції інших

23 квітня Україна святкує день психолога. У 2016 році американці обрали психологію професією року. Відтоді вона входить у топ-10 найважливіших професій сучасності. 84% дорослого населення планети хоча б раз у житті думали про похід до психолога. А 24% – тобто, кожен 4 – зробили це.

Що таке психологія? Хто такі психологи? Як ми можемо зрозуміти себе за допомогою психології? Ловіть 10 книжок, які допоможуть знайти відповіді на ці питання.

Цікава та зрозуміла книжка про психологію. Вона пояснить читачеві усі ази, важливі моменти та теорії, які існують у світі. До того ж, вона містить багато вправ на кожен день. Якщо ви – не психолог, але цікавитесь світом підсвідомого – ця книжка ідеально вам підійде!

Ірвін Ялом — легенда психоаналізу, засновник школи екзистенціальної психології, доктор медичних наук і професор Стенфордського університету. Саме Ялом створив новий жанр навчальної оповіді і змусив увесь світ полюбити розповіді про психотерапію.

У книжці – історії кількох пацієнтів різного віку і статі – одруженої літньої жінки, яка закохалася в молодого лікаря, самотньої дівчини, яка мріє схуднути, поважного бухгалтера, якого завалили проблеми. Кожна історія розказана так, ніби ваш близький друг сидить поряд і розповідає про свої пригоди. Кажуть, що читання книжок Ялома прирівнюється до відвідин психолога. Стверджувати напевно не буду, але після прочитання стає набагато легше та радісніше.

Книжка, з якої почалась німецька класична філософія. І саме її вважають мастрідом для кожного психолога. Іммануїл Кант вперше в історії спростовує всеосяжну здатність людського розуміння. Він доходить висновку, що ми можемо зрозуміти лише те, що нам дано, побачивши реальні речі, але не маючи можливості зануритись у невидиму суть. Читається не просто, доводиться увесь час зазирати у словник та розбиратись у темі. Але воно того варте!

Ця книжка потрапила у топ-100 книжок людства. Її вважають мастхевом кожної людини та рятівником у періоди кризи. Ерік Берн – відомий американський психолог і психіатр, доктор медицини. Він довів, що усі люди діють за чіткими моделями – правилами ігор. Їх можна перелічити, вибудувати сценарій і прогнозувати результат. Що це за ігри? Читайте у книжці!

Людська свідомість – потужний інструмент, який впливає абсолютно на всі сфери життя. Психолог Браян Літтл намагається це підтвердити на прикладі найвідоміших стереотипів суспільства, розглядаючи та аналізуючи кожен з них. Досліджуючи феномен присудження іншим певних ярликів, Літтл застерігає від узагальнень і спрощених трактувань. Чому – читайте у пропонованій книзі.

Зиґмунд Фройд – австрійський психоаналітик, засновник методу психоаналізу та великий провокатор. Кожна його теорія спричиняла вибух у професійному світі. Його новаторські ідеї назавжди змінили суспільство, а психологи по всьому світу і досі користуються працями Фройда.

 «Психологія мас і аналіз людського “я”» – детальний аналіз та порівняння психології особистості й психології мас. Інформація, яка стане у нагоді кожному менеджеру та маркетологу. Як так стається, що людина втрачає індивідуальність та починає діяти шаблонно? Чому, опинившись в натовпі, ми відмовляємося від власного “я” і починаємо діяти інстинктивно? Куди зникають страх, совість і почуття відповідальності? Як не піддаватись шаблонам та зберігати критичне мислення? Читайте, у книжці багато цікавого!

Хочете зрозуміти страшні людські вчинки? Американський психолог Філіп Зімбардо написав книжку про Стенфордський в’язничний експеримент 1971 року, де добровольців помістили у в’язниці. У книжці описано перебіг експерименту, коментарі психолога та його учасників. Він вважається одним із найжорстокіших у США, і деякі його учасники тривалий час працювали з психологами. За допомогою експерименту Зімбардо пояснив жорстокість людей. І здається, правда не дуже втішна… 

Збірка незвичайних історій пацієнтів, з якими працював автор книжки – доктор Олівер Сакс. Для звичайних людей – це дуже-дуже дивні історії, адже пацієнти вважають власні кінцівки «чужими», мають незбагненні здібності до складних обчислень і безліч інших відхилень від «норми». Але стоп! Що є нормою? І чи потрібна норма взагалі?

Геніальний німецький філософ і психоаналітик Еріх Фромм шукає відповідь на найважливіше питання: чи існує любов. Кожен може кохати чи це унікальна риса обраних? Кохання – це непідконтрольна емоція чи результат праці? 

Ця книжка не пояснить, як завоювати усю любов світу, але вона допоможе вам віднайти любов у собі. Зрозуміти, що цінне та важливе для кожного з нас. Спробувати любити та приймати близьких такими, якими вони є. Без критики та намагання змінити… Складно. Але ніхто не казав, що любов – це просто.

Цю книжку написав найвідоміший психолог сучасності Деніел Канеман. У ній – детальне пояснення роботи людського мозку. Чому з’являються неусвідомлені упередження? Як емоції впливають на судження? Чому кожен вчинок людини можна спрогнозувати, знаючи 20 фактів про неї? Про це 488 сторінок роздумів. Усі вони виправдані, у книжці мінімум води й максимум важливої інформації. Автор пояснює важливість статистичного мислення та потребу у вмінні контролю емоцій. Прочитайте «Мислення швидке і повільне» – і ви більше ніколи не зможете спокійно купувати їжу у супермаркеті чи писати емоційні дописи у фейсбуці. Ваш вибір послуговуватиметься логікою та підрахунками. Готові до змін?

513 thoughts on “10 книг з психології: Як зрозуміти себе та емоції інших

    Залишити відповідь