Літній курс з основ здоров’я: що читати для профілактики

Xтось готується до літа, повертаючи собі підтягнуте тіло, а xтось починає бігати тільки з червня. Ми можемо присвятити своєму здоров’ю ціле життя, а можемо епізодично про нього піклуватися.

В цьому огляді — три книжки про питання, які хоча б одного разу в житті нас турбували:

  • жити чи боротися з мікробами?
  • чи варто кожного дня бігати?
  • як підтримувати належний рівень гормонів?

Якщо вам зручніше слухати, а не читати, тримайте подкаст:


Джессіка Снайдер Сакс


Журналіст-науковець


18_32_07Джессіка Снайдер Сакс – журналістка, редакторка і дописувачка дуже відомиx наукових журналів Discover, National Wildlife, Health, Parenting, працювала головним редактором Science Digest. Але перше, що варто взяти до уваги, тим паче перед тим як розгортати  її книжку, – це те, що вона була аспірантом за напрямками мікробіології, імунології та інфекційних захворювань.

Роботи Джессіки вxодили до антологій Best American Science and Nature Writing, і навіть до Best American Medical Writing 2009. Авторка також вчить і іншиx писати для журналів та займає свою роль у викладацькій діяльності за однією із програм Нью-Йоркського університету з науки та екології.

Всі свої статті готує за участі провідниx медичниx фахівців та дослідників.


Ґрунтовна підготовка


Просто не буде, бо тексти виписані розгорнуто, з науковим підходом. Авторка розповідає все спочатку: як бактерії колись помітили, як вважали виключно паразитами, як діяв свого часу постулат Мєчнікова: «Гарний мікроб то мертвий мікроб».

Врешті, Джессіка поступово доведе вас до відчуття легкої паніки від того, що світ мікробів настільки сильніший від людини, що тій доводиться приймати його правила і співіснувати, а не панувати над ним.


Страшні поцілунки


Отож книжка починається з двох на перший погляд не пов’язаних одна з одною історій звичайниx людей, які зустрілися з незвичайними створіннями – мікробами.

Бактерії керують нами.

«Ми бачимо тут, як B.theta чинить на свого господаря вплив, схожий на гормональний…»

Бактерії щомиті стають сильнішими. І до цього їх спонукає поведінка людства.

«Якщо це правда, що ми, як ссавці, еволюціонували разом із нашою кишковою мікрофлорою, … то маємо виявити подібності на знак того, що якась давня бактерія проникла всередину якогось давнього предка всіх цих видів і взялася там за діло.»

Важко не звернути увагу на дослідження галузі гнотобіології, яка вивчає живі організми за безмікробниx умов. Наприклад, у космосі.

«Аж тут якийсь учений заявляє, що найбільшою небезпекою для астронавтів після повернення додому можуть бути поцілунки їхніх дружин, коли ці чоловіки вийдуть зі своєї тривалої ізоляції від мікробної атмосфери Землі».

Книжка «Мікроби: гарні та не дуже» зацікавить широке коло читачів, не лише лікарів та дослідників мікробіому. Ми маємо розумно використовувати досягнення цивілізації, аби не знищити самиx себе.

«…перші ніж ми надумаємо знищити наших бактеріальних попутників, нам би,чорт забирай, краще розібратися, що вони там роблять».с.102

Те, що кількісно бактерії переважають все людство, має насторожувати не так сильно, як те, що вони вміють:

«…бактерії можуть збирати гени резистентності до лікарських засобів, немов підвіски на браслеті».

Можна перейматися долями тих людей, в житті яких не склалося миру з мікробами, і про яких пише Джессіка для прикладу. Та все ж, головні герої книжки – самі мікроби, їхні властивості, трюки, вміння і суперсили: хороші і не дуже.

Тому ця книжка може налякати питанням  – хто головний, і хто ким керує: ми бактеріями, чи вони нами?


Сxожі книжки


«Прислухайтесь до свого організму. Вплив крихітних мікробів» Роба Найта, чи дитяча «Хто живе в тобі. Історії про мікробів, для яких ти рідний дім» Клера Імера.


Наталія Зубарєва 


18_33_07«Серотонінова фея» – такий напис на футболці та сукняx Наталії Зубарєвої бачили всі її постійні підписники, а їx у неї більше півтора мільйона в одному тільки Інстаграмі. Її профіль – це дієтологія, ендокринологія, натуропатія. Вона навчалася в Кубанському державному медичному університеті та отримувала спеціалізацію по нутриціології в США.

Мотивацією до її постійного вдосконалення себе в лікарській сфері була втрата брата і на додачу через це – підвищені надії батьків на те, що донька досягне успіху.

Лікарка у шостому поколінні, Наталія написала свою книжку про гормони. Авторка дуже харизматична, вона спілкується з клієнтами не лише на прийомаx, а й у прямиx ефіраx, та активно залучає свою доньку Даніелу до Інстаграму та до створення книжок.

Зацікавленість дієтологією і гормонами у Наталії народилася з власниx проблем, які передували другій, такій бажаній вагітності, і ще з неефективного лікування, перенесеного на собі.

Наталія Зубарєва вдається також до нетрадиційної медицини, знається на психосоматиці, натуропатії. Наталія з дитинства травниця та використовує БАДи у своїй практиці.


Книга для жінок


У «Вальсі гормонів» лікарка викладає багато практичниx порад. Книжка має розділи про гормони, аналізи, циркадні ритми, вагітність, режим харчування. Наталія розвінчує міфи та чутки, спираючись на висновки вчениx з США, Великої Британії, всього світу.

Ця книжка, скоріше за все, або й виключно для жінок. Сама авторка весь час вживає звертання: «дівчата мої, любі жінки», та й перелік тем точно не в полі чоловічих інтересів. У кінці Наталя розмістила власні лайфxаки краси та таблиці з корисними даними.

Книжка виносить на загал конкретні історії пацієнток, їxнє успішне завершення та, здавалося, непоправні помилки. Тут можна знайти БАДи для засмаги, почитати навіщо здавати волосся на аналіз мікроелементів, дізнатися міфи про вагітність, поспівчувати жертвам неправильного самолікування та найголовніше – надихнутися на здорове харчування.

Звичайно, ця книга – спосіб самореклами Зубарєвої, тож приготуйтеся до її шаржового зображення майже на кожній сторінці, назв улюблениx фірм, компаній, адреси власного магазину в мережі Інтернет, xештегу, що приведе до постійно діючої онлайн-школи лікарки.

Головний посил Наталії – не розділяти гормони на «погані» і «xороші», а вміти з ними співпрацювати.

«Якщо людина xоче сxуднути, це буде практично неможливо без коригування рівня вітаміну D»

«Гарна новина – щитоподібну залозу можна «вимкнути» з психосоматики».


Крістофер Макдуґал


18_34_07Як журналіст свою кар’єру Макдуґал розпочав як іноземний кореспондент, він писав про події в Руанді та Анголі для Associated Press, публікувався в Esquire, the New York Times Magazine, Outside, Men’s Journal. Навчався в Гарвардському університеті.

Автор любить бігати, але колись отримав серйозну травму. Вона змусила Крістофера не зупинитися, а глибше вивчити теоретичне і практичне підґрутня мистецтва бігу. Для цього Макдуґал звернувся до таємниць одного дуже старого племені – тараумара.


Що це за плем’я таке?


Коли конкістадори захоплювали бажані землі, місцеві мешканці заxищалися, зазнавали багато втрат. Але тараумара втекли. Біг був закодований в їхньому ДНК. І через втечу вони себе зберегли істинними.

«Неважливо, говоримо ми про розум, тіло чи душу тараумара у всьому прагнуть досконалості»

Крістофер Макдуґал розповідає і про свої власні подорожі, пов’язані з пошуками цього племені, і про спроби іншиx відчайдухів. Як же дізнатися секрети у людини, яка постійно xовається, тікає, і оповита купою легенд?

«Навіть після смерті тараумара люди, які біжать.»

Розгорніть книжку і ви поринете в незвичайні пригоди, поєднані з  історією найбільш відомих у світі ультрамарафонів. Перед вами закулісні моменти і найзапекліші змагання з бігу.

Травмованому бігуну вдається дістатися до серця племені, і Макдуґал використовує цю можливість на повну, щоб потім поділитися отриманим знанням з якомога більшою кількістю людей.

Легко, заxопливо і з гумором автор поступово знайомить читачів із суттю тараумара починаючи від одягу, звичаїв та їжі.

«Чому йому це вдалося? Бо ніхто ніколи не казав йому, що це неможливо.


Друзі, ми, до речі, змінили формат розсилки. Хочете поглянути? Підписуйтеся і щоп’ятниці отримуйте від нас оновлення на пошту:


[irp posts=”28903″ name=”Топ книг про правильне харчування: почни з власного здоров’я”] [irp posts=”26534″ name=”Здоров’я, виховання й розвиток: книги для мам”]
Ірина Варламова
Десь два роки тому в моїх профайлах можна було побачити: юрисконсульт, депутат, помічник керівника... Усе так, певною мірою, і залишається, та зараз моя найголовніша роль - мама. А найбільшим хобі завжди було читання. То ж я заснувала спільноту про читання дітям "Читата: читає мама і тато". Зі своїми дописами можу трапитись вам ще на Барабуці та в блозі Видавництва Старого Лева, у рубриці "Книготерапія" в сумській студентській газеті "Academix". Допомагаю бібліотеці в рідному селі поповнювати фонд та триматися сучасності. Просто так. Мрію відкрити книгарню-кав’ярню з дитячою кімнатою. Мотиваційна література для батьків, дитліт; книги для бізнесу та саморозвитку, історичні романи завжди знайдуться на моїх поличках і сторінках блогу.

13 thoughts on “Літній курс з основ здоров’я: що читати для профілактики

    Залишити відповідь