Зима, зігріта теплом близькості: Книги про кохання до Yakaboo Bingo Winter

Кохання, таке бажане й водночас неочікуване. Воно буває різним: ніжним і світлим, палким, відданим. Про нього написано немало книг. Ми підібрали деякі з них, які можуть слугувати підказкою до завдання «Про кохання» в Yakaboo Bingo Winter 2019.

Яскравий дебют індійської кінорежисерки Арундаті Рой, за який вона отримала Букерівську премію. Вже цього достатньо, щоб зацікавитись книжкою. Але ми ще додамо, що це незабутня історія про зіткнення двох світів. Про любов як рушійну силу. Про трагедії, що забирають людей. Ця книга розгорне перед читачем панораму життя в невідомій країні і не відпустіть до останньої сторінки, залишаючи глибокий слід у душі.

Головній героїні вже 70, її чоловік помер, діти роз’їхалися, будинок — тихий і холодний, ночами безсоння і мерзнуть ноги. Жінка вирішує ці проблеми радикально: запрошує сусіда свого віку приходити ночувати в її ліжко. Ні-ні, ніякого інтиму, просто тепло людських душі й тіла. З часом нічні розмови переростають в ніжну дружбу і, можливо, останній шанс кохати і бути коханим.

Чи є ще ті, кому невідома історія кохання бідної гувернантки Джейн Ейр і палкого містера Рочестера? Ця історія внесла Шарлотту Бронте у список світових класиків. Невимовне бажання любити, соціальна нерівність, прогресивні на той час думки письменниці та страждання від нерозкритих  таємниць на тлі готичного пейзажу вересових пусток. Сюжет, який вже понад 150 років раз за разом знаходить свого читача.

Ми звикли вважати любовні романи другосортною літературою. Заборонене кохання, вибір між кар’єрою і високими почуттями, палкі ревнощі, прихована вагітність. Якщо читати короткий синопсис «Тих, що співають у терні», здається, перед тобою звичайне бульварне читво. Але Колін Маккалоу вдалося увійти до класики літератури з жанром любовного роману. І заслужити читацьку любов не одного покоління. Кажуть, щохвилини у світі продається 2 примірники цієї книжки.

Дафна ДюМор’е — справжня майстриня закрученого сюжету трилера. І хоча подій стається не так вже й багато, зате вирують почуття. Підозри змінюють палке кохання, на зміну якому приходить ненависть. А перед читачем залишається відкритим питання: ким же була кузина Рейчел? Закоханою жінкою чи холодною, жадібною аферисткою. Ця книга з кожним прочитанням даватиме нові відповіді.

Не обов’язково писати про кохання лише серйозно. Гумор — це теж про кохання! Знайти героїню, в якій є по трохи кожної з нас. Бріджит оточують чоловіки — прекрасні джентльмени і безжалісні спокусники. Але через пошуки серйозних стосунків, роботи, свого місця в житті, головна героїня вчиться любити себе. Попри цигарки, алкоголь і зайву вагу. Бо кожна жінка — прекрасна і варта того, щоб бути коханою.

Насправді до цієї добірки ми можемо умістити будь-яку книгу Джейн Остін — від кожної з них неможливо відірватись, захоплюючись фірмовим стилем і почуттям гумору авторки. Але ми, як справжні книголюби, обрали найтовстіший її роман. І, перегортаючи сторінку за сторінкою, знайомимось з неочікувано емансипованою Еммою, її батьком-іпохондриком, її друзями та сусідами. З усіма тими, хто населяє невеликий світ юної звідниці.

Романи Сари Джіо побудовані за відомим сценарієм: випадково життя головної героїні, сучасної жінки, виявляється тісно пов’язаним з життям героїні, яка жила багато років до цього. І ми отримуємо в одній книзі дві історії кохання. Що, погодьтесь, дуже вигідний варіант. Емілі, яка переживає розлучення і творчу кризу, знаходить щоденник невідомої Естер Джонсон і розкриває таємниці минулого століття.

Дивовижна книга, головним героям якої неможливо не співпереживати, хоча їх можна любити чи ненавидіти. Чи буває абсолютна безкорислива любов, чи змогли б ми поступити так, як головний герой? Чи змогли б дочекатись коханого, як Саванна? Глибока чуттєва історія, яка знаходить відгук в душі кожного, хто її прочитав.

Незвичайна книга в жанрі young adult. Чуттєва історія кохання, яка нагадує серію з «Доктора Хауса». Вони — юні і люблять один одного, але в неї невідома смертельна хвороба. Алергія на навколишній світ. Як з таким діагнозом вийти з дому, доторкнутись до його руки, відчути перший поцілунок? Що на нас чекає — підлітковий бунт чи покірна сумирність долі? Ви дізнаєтесь це, прочитавши книжку, а на додачу отримаєте нетривіальний і напружений сюжет, що нечасто трапляється серед книжок young adult.

Анна Дудко
Фотограф yakaboo.ua. Завзятий книголюб. Коли усі дітлахи мріяли бути космонавтами, лікарями, пожежниками, бажала бути продавцем у книгарні
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001472294686

6 thoughts on “Зима, зігріта теплом близькості: Книги про кохання до Yakaboo Bingo Winter

    Залишити відповідь