20 найкращих книг про лідерство

Прагнення до кращого, до авторитету, лідерства – важлива потреба багатьох. Ми мріємо почати власний бізнес і бути «начальником самому собі», але при цьому далеко не завжди розуміємо, наскільки це важка робота. Керувати людьми, бути вождем колективу – це ціле мистецтво, в якому безперечно потрібен талант, і далеко не кожному він даний від природи. Та цей талант ви зможете розвинути – варто тільки захотіти! Відома аксіома «хочеш змінити світ – почни з себе» залишається актуальною. Ми підібрали для вас найкращі книги про лідерство, які вчать мислити по-новому, надихають на нові відкриття і якісні зміни.


Брюс Теркел «Усе про них. Розвивайте свій бізнес, фокусуючись на інших»
(Моноліт-Bizz, 2018)


усе про них

Чому у успішних трейдерів справи завжди йдуть тільки вгору? Та тому, що вони орієнтовані, перш за все, на клієнта! Відклавши власні амбіції в сторону. Їх мантра – «все про них».

Книга відомого практика та управлінця демонструє, як працює дана методика впливу, і як нею правильно користуватися. Будучи свого часу важливим радником таких великих компаній, як American Express і Bacardi, Брюс Теркел розкриває досвід своєї роботи, а також фундаментальні основи філософії управлінського підходу, викладаючи власну історію подорожі на шляху до її відкриття.


Алекс Крол «Теорія каст і ролей»
(Book Chef, 2018, пер. Євген Плясецький)


теорія кастЯкщо ви хочете рости, розвиватися, шукаєте сенс життя, бажаєте якось реалізувати себе, проте поки тільки виношуєте ідеї, не знаючи як їх реалізувати, для вас ця література з лідерства буде знахідкою. Відомий візіонер Алекс Крол розповідає, як зрозуміти, ким ви є і заради чого прийшли в цей світ, чого можна прагнути і що ви, в принципі, зможете досягти, якщо працювати над собою, кожен день навчаючись і вдосконалюючись. Своєрідна книга-медитація розширить ваш кругозір і сприятиме набуттю досвіду для подальшого зростання і самореалізації, постановки і досягнення проміжних результатів, ключових цілей.


Джошуа Купер Ремо «Сьоме чуття. Влада, багатство і виживання в епоху мереж»
(Yakaboo Publishing, 2018, пер. Роксоляна Свято)


сьоме чуттяДжошуа Купер Ремо, свого часу наймолодший письменник в історії журналу Time, учень Генрі Кіссінджера і один з керівників компанії Kissinger Associates, у своїй третій книзі запрошує нас розділити з ним амбітне завдання: зрозуміти суть нашого часу. На його думку, епоха, в яку ми зараз тільки вступаємо, буде відрізнятися від сьогодення так само, як епоха Просвітництва відрізнялася від Середньовіччя, і тільки ті, хто володіють т.зв. «Сьомим почуттям», не залишаться на задвірках історії. По суті, ми вже живемо в світі нової влади – влади мереж, одночасно розпорошеної і сконцентрованої. Зі своїми викликами і перевагами, мережева влада не є застрахованою від звичних ієрархічних моделей, і ми можемо стати свідками народження нового деспотизму. На сторінках книги про лідерство можна знайти не один привід злякатися, але Ремо залишає нам простір і для оптимізму, а також досить несподівані пропозиції і відповіді на виклики нової епохи. Відмінний матеріал, що дозволяє не тільки добре адаптуватися в сучасних умовах бізнесу, ринку і життя в цілому. Але і проявити себе як лідер.


Дмитрий Портнягин «Трансформатор. Як створити власний бізнес і почати заробляти»
(Book Chef, 2018, пер. Алла Долгая)


трансформатор

Він – звичайний хлопець з провінційного містечка, який пережив гіркоту втрати близьких, складності нерозуміння з боку безцільних людей, таки зміг вибратися з трясовини, побороти самого себе і оточення, ставши відомим і багатим. Доля автора – яскравий приклад того, «як треба»! З книги з лідерства ви дізнаєтеся про найтонші грані людської душі Дмитра, його недоліки і козирі, а також отримаєте потужний заряд мотиваційної енергії для звершення своїх планів. Автор пропонує 40 простих і ефективних правил досягнення успіху в бізнесі, набуття лідерських якостей – результат багаторічного власного досвіду.

Вчитися на помилках завжди добре, а на чужих – ще й безболісно! Саме це можна зробити, читаючи подібні книги про лідерство.


Андерс Еріксон «Шлях до вершини. Наукові поради про те, як досягнути професіоналізму»
(Наш формат, 2018, пер. Наталя Кошманенко)


шлях до вершини

Якщо ви мрієте досягти вершин професіоналізму, є дві новини – приємна і не дуже. Почнемо з другої. Навіть якщо ви присвятите певній справі дуже багато часу, немає гарантії, що ви будете рухатися вперед. Популярна формула «10 тисяч годин, щоб стати експертом» є неефективною, стверджує психолог Андерс Еріксон. Приємна новина в тому, що шлях до вершини існує і дістатися туди може будь-хто.

Психолог протягом 30 років вивчав історії видатних людей з різних сфер – олімпійських чемпіонів, гросмейстерів, піаністів-віртуозів – і прийшов до висновку, що таємниця криється в здатності вибрати правильну модель навчання і в умінні сконцентруватися на потрібних навичках. На основі фундаментальних досліджень автор пропонує концепцію, як стати експертом в будь-якій справі.


Далай-лама XIV «Шлях лідера. Бізнес, буддизм і щастя у взаємопов’язаному світі»
(ВСЛ, 2018, пер. Алла Ващук)


далай ламаСучасна економіка, поряд з примноженням капіталу, вимагає від лідера вміння приймати найважливіші рішення, доленосні для нього самого, його підлеглих і бізнесу в цілому. Паралельно постає гостра необхідність прищеплення правильних цінностей, що дозволяють змінити світ на краще. Якраз про це книга. Видатний духовний лідер послідовників тибетського буддизму пропонує власні методи ефективного менеджменту на всіх рівнях компанії, і не тільки. Далай-лама стверджує, що, для того, щоб подолати світові проблеми, необхідний лідер, який оцінює ситуацію коректно, і який розуміє взаємозв’язок між діями компанії та їх вплив на світ.


Софія Аморузо «#Girlboss. Как я создала миллионный бизнес, не имея денег, офиса и высшего образования»
(Эксмо, 2018, пер. А.Гардт)


girlboss

Ще одна історія успіху. У цей раз – молодої дівчини, яка всього за 9 років з безробітної перетворилася на власницю бізнесу вартістю понад 100 мільйонів доларів! Ви дізнаєтеся, як Софії Аморузо вдалося зробити свій ритейл таким популярним, що було зроблено для такого інтенсивного зростання. І це при тому, що у автора книги, бізнесмена, не було навіть відповідної освіти! Що вже й говорити про можливість зайняти капітал у друзів або взяти кредит в банку.

Ця книга – суцільний лайфхак на основі особистого досвіду. Мануал з досягнення успіху в ситуації, коли ринок і бізнес в цілому для тебе здаються темним лісом. #Girlboss — джерело мотивації для жінок, бажаючих переформатувати власне життя, домогтися небувалих успіхів у бізнесі та особистому житті.


Леррі Вайдел «Серійний переможець»
(#книголав, 2018, пер. Наталя Палій)


серійнийГенерація свіжих ідей – складний процес, який дається не кожному. Тим не менш, навик цей легко набути. То як же залучати успіх, досягати задуманих цілей? Отримайте відповіді від відомого фінансиста. Автор на прикладах великих спортсменів, мільйонерів, управлінців бізнесу показує, як бути, якщо ти на тільки на шляху до набуття багатства і популярності. У книзі представлено цикл з 5 кроків, до яких вдаються серійні переможці, щоб отримати бажане: прийняття рішення, перевиконання, коригування, доведення справи до кінця, постійне вдосконалення. Звичайні прийоми, які, насправді, працюють. Але, лише тоді, коли підходити до всього з надзвичайною відповідальністю, рішучістю і наполегливістю. Досягайте серійності в своєму бізнесі і менеджменті, використовуючи матеріали цієї книги про лідерство.


Майкл Стеньєр «Коучинг-лидерство. Говори меньше, спрашивай больше и навсегда измени свой стиль управления»
(Эксмо, 2018, пер. Д. Тіліканова)


коучингКниг на тему навчання персоналу, здається, незліченна кількість. І всі вони тлумачать одну і ту ж заїжджену концепцію. Ні, не всі! Ця література пропонує нові підходи і ставить перед собою мету – не просто зробити з менеджера істинного лідера, а справжнього наставника. Методологія складається з набору окремих звичок на кожен день, взявши які на озброєння, можна вийти на якісно вищий рівень управління. Це назавжди змінить ваш стиль управління.


Джим Коллінз «Від хорошого до величного»
(Наш формат, 2017, пер. Оксана Савчин)


vid horoshogo

Якщо ви відчуваєте, що до певного моменту піднімалися вгору, а вже кілька років пробуксовуєте на місці, то ця книга – той червоний прапорець, який покаже, що ви робите не так і куди слід почати рухатися, щоб пробитися до вищої ліги бізнесу. Джим Коллінз пояснює, як вивести компанію, громадські та державні організації та установи з просто хорошого на найвищий рівень. Автор аналізує діяльність і структуру компаній, яким вдалося здійснити прорив; відібрав фірми, які, незважаючи на всі кризи, п’ятнадцять років поспіль показували найкращі результати в своїй області. У їх числі – Gillette, Kimberly-Clark, Philip Morris і інші.

Перед вами настільна книга провідних топ-менеджерів світу з продажами у понад 3 мільйони примірників!


Роберт Грін «Мастера успеха»
(Рипол Классик, 2016)


мастера успеха

Кожна книга цього чудового аналітика, тренера, лідера буквально створює революцію в світі бізнесу! Макіавеллі ХХI століття знає, як досягти успіху, і тепер ділиться своїми секретами з кожним.

Свого часу автор мав контакти з різними знаковими фігурами, спілкування з якими назавжди змінило його життя. Лідерами, від яких можна перейняти досвід, вміння. Адже для того, щоб бути в числі перших, спочатку треба з ними поспілкуватися. І для цього не треба шукати наставників по всьому світу, блукати тисячі кілометрів в пошуках життєвої мудрості. Просто прочитайте цю книгу з топ 10 книг з лідерства.


Ліна Ечеверрія «Креативная революция. Лидерство, которое поощряет творчество и создает инновации»
(Эксмо, 2015, пер. Л. Гібадулліна)


креативная революция

Щоб робота була в радість, проходила швидко, а головне, приносила користь, не обійтися без творчої нотки. Запорука успіху, багато в чому, визначається тим, наскільки добре керівник відчуває ринок, потреби клієнта. Завдання цієї книги про лідерство – навчити вас передбачати потреби ринку і забезпечувати таку атмосферу, в якій кожен елемент колективу зможе реалізувати всі свої творчі здібності.

У книзі детально розглянуті практичні навички лідера, а також приклади того, як їх реалізувати в житті. Вивчивши матеріал, ви будете знати, як знайти однодумців, закоханих у свою справу, як створити інноваційну культуру, в цілому, – стати справжнім лідером.


Річард Бренсон «Мои правила»
(Альпина Паблишер, 2016, пер. Марина Вторнікова)


бренсон

Одна з найкращих книг про правила бізнесу від одного з найвпливовіших підприємців сучасності!

Автор пропонує скористатися його підходами та принципами життя, які в підсумку зробили з нього, проблемного підлітка, що так і не закінчив школу, мільйонера і успішну людину. Справжнього лідера! Бренсон використовує особливі правила, які не дають йому втратити впевненість, мотивацію, віру у власні сили вже протягом багатьох років. Формула феноменального успіху і необхідний драйв для нових звершень – література два в одному!


Видавництво КМ-БУКС «Про лідерство»
(2018)


про лидерствоУспішний менеджер ніколи не зупиняється на досягнутому! Він неодмінно захоче більшого. Якщо ви належите до числа таких управлінців, читайте цю книгу. Матеріал дозволяє розвинути в собі лідерські задатки на прикладі найкращих статей, коли-небудь надрукованих в бізнес-журналі Harvard Business Review. Наведені пояснення та поради універсальні, а тому можуть бути корисні для застосування в будь-якій сфері бізнесу. Зробіть з себе видатного лідера!


Лоїс П. Франкел «Хорошие девочки не становятся лидерами, или 99 способов стать топ-менеджером»
(Вильямс, 2008)


хорошие девочки не становятсяНа шляху до лідерства складнощів, насправді, чимало. Причому, багато які з них виникають з самим собою: нам часто здається, що хтось може впоратися з тим чи іншим завданням краще нас, і тому ми просто віддаємо ініціативу. Як можна стати лідером, якщо кожен раз в чомусь сумніваєшся і намагаєшся знайти відповіді на поставлені питання в оточуючих? Що робити, якщо ви чітко усвідомлюєте: «Я занадто м’якотілий і абсолютно не вмію командувати»?! Ну, для початку, – перестаньте бути хорошим для всіх! По-друге, вам варто прочитати і засвоїти авторські рекомендації, які пропонує дана література з лідерства. Ось він – ключ до вашого успіху!


Ненсі Дуарте «Illuminate. Как говорить вдохновляющие речи и создавать эффективные презентации, способные изменить историю»
(Эксмо, 2016)


illuminateСлово – найпотужніший інструмент, яким може володіти людина! Сказане може як вбити наповал, так і змусити робити неймовірні речі. Віртуозне застосування потрібних слів в кожен окремий момент – найкраще, що можна придумати для комунікації. Насправді, ваші слухачі, будь-то підлеглі, колеги по роботі, виборці або просто опоненти в будь-якому спорі, не повинні підлаштовуватися під вашу манеру викладу інформації. Це ви повинні налаштувати їх на потрібну хвилю! А для цього треба вміти тонко відчувати слухача, видати спіч, який буде резонувати з тим, що вже є в його голові. Звільнитися від монотонної подачі, визначити можливості для виграшного контрасту і потім викликати інтерес і пристрасть. Ця література з лідерських навичок Ненсі Дуарте розповідає, як це зробити.


Дейл Партрідж «Люди чи прибуток. Ламай систему. Живи з метою. Будь успішнішим»
(#книголав, 2017, пер. Наталія Палій)


люди чи прибуток

Люди або прибуток – що є більш важливим в бізнесі і успіху? Автор книги намагається довести, що соціально відповідальний бізнес, гармонія в колективі – це не утопія, а цілком реальні речі. Підхід «війни» в бізнесі більше не є основоположним. На основі власного досвіду, Партрідж розповідає про 7 основних принципів, використовуючи які, йому вдалося організувати багатомільйонний бізнес і наробити шуму на ринку продажів. Він пропонує дієві соціально свідомі моделі бізнесу, які не тільки потрібні для соціуму, а й корисні підприємцям.

Стовп успішності будь-якої справи – правда. Тільки чесність ціниться іншими людьми, і тільки будучи правдивим, ви зможете викликати прихильність до себе і свого продукту. Чому людські відносини в бізнесі треба ставити на перше місце? Дізнаєтеся з цієї книги лідерство.


Володимир Тарасов «Технология лидерства»
(Добрая книга, 2018)


технологія лідерстваУ новій роботі відомого бізнес-тренера, соціального технолога розглядаються практичні інструменти і технології для ефективного менеджменту групою людей у формальній або неформальній організації. Основи лідерства за Тарасовим – соціально-технологічні підходи, застосовуючи які, ви збережете владу в різноманітних ситуаціях і обставинах, завжди отримаєте перемогу в конфлікті і зможете запросто конкурувати за владу. Матеріал дає поживу для роздумів – для переосмислення поточного ходу справ і практичних підходів до управління.


Радислав Гандапас «Харизма лидера»
(МИФ, 2016)


харизма лидераЛідерами сьогодні прагне стати багато хто. Багатьом це вдається за рахунок раціонально продуманих дій і сили волі. Але серед величезної маси людей завжди знаходяться ті, хто володіє ще й дивною силою – харизмою. Що це за властивість і звідки воно береться? Чи зумовлена харизма від народження або може бути результатом точного розрахунку? Як звичайні, на перший погляд, люди перетворюються в лідерів, будують своє власне життя, пишуть історію компаній, а іноді – країн і народів? Яку роль в становленні харизми відіграють сім’я і соціум? Ну і, нарешті, чи можна її – харизму – розвинути? Автор пропонує досить повне дослідження актуальної теми і дає свої відповіді на багато питань про цю цікаву властивість людської особистості і її зв’язок з лідерськими якостями.


Джеймс Дж. Клоусон «Лидерство третьего уровня»
(Альпина Паблишер, 2016)


лидерство третьего уровняОдна з найбільш потужних книг рубрики про найкращі книги з лідерства! Вона про те, як правильно і ефективно управляти людським ресурсом, мати на нього величезний вплив, а також не схибити самому, вірячи у власні сили. Автор стверджує: лідер – це людина, яка підпорядковує собі енергетичні потоки. Отже, яка володіє власною дієвої практикою впливу на оточуючих. Щоб читач зміг зрозуміти, як влаштовані ці потоки, автор пропонує різні концепції. А для закріплення набутих нових навичок – міні-кейси. Працюючи з книгою, ви не тільки дізнаєтеся багато управлінських секретів, але і досить глибоко вивчите психологічні аспекти лідерства.


Сергій Черевань
Тато в декретній відпустці, майже футбольний хуліган, музикант та засновник веб студії, літературний оглядач та контент-редактор… Різнобічність — то моя фішка. До кожної зі справ підходжу відповідально, тому ніколи не дозволю собі писати неправдиві речі. Читав Гітлера, Пєлєвіна, Гарсію Маркеса. Хочу осягнути всі книги світу. Хоча, це, напевне, перетворило б мене на суперкомп’ютер… Мрійник. Оптиміст-максималіст.

2 638 thoughts on “20 найкращих книг про лідерство

    Залишити відповідь