Топ 15 найкращих пригодницьких книг

Подорожі дають можливість кожній людині краще пізнати себе, вони загартовують непередбачуваними випробуваннями і можуть повернути смак до життя. З таким благим наміром ми пропонуємо найкращі книги про подорожі та пригоди – ТОП 15 видань 2018 року. Завдяки представленому списку, вам відкриється  захоплюючий світ пригод, таємниць, спонтанних сюжетів і незвичайних місць.


Пітер Мейл «Год в Провансе»
(Азбука, 2014, пер. Ірина Пандер)


Год в Провансе

Книга дуже атмосферна. Перенесе вас в долину Прованс, місце, де казка зустрічається з реальністю.

Пітер Мейл з дружиною зважилися на цікаву авантюру в свої п’ятдесят років. Їм набрид дощовий Лондон і вони купують будиночок в Провансі. Не знаючи мови і особливостей життя на півдні Франції, вони все ж переїжджають. Книга поділена на 12 частин, кожна з яких названа календарним місяцем (з грудня по січень). Читаючи історію за історією, можна багато дізнатися про побут, звичаї, французької кухні і спосіб життя жителів Провансу. Величезну увагу автор приділяє описам їжі і застіль. В цілому, культ їжі – це тема, яка проходить по всьому посібнику, з описами страв, ресторанів, кафе і різних домашніх приготувань. Крім того, величезна кількість корисної інформації про клімат, цікаві рецепти, про те, як збирають трюфель, про життя і культуру французів, а також про їх національні особливості.


Ірина Цілик, Артем Чех, Тамара Кравченко «Awesome Ukraine. Interesting Things You Need To Know»
(Основи, 2017)


awesome ukraine

Захоплюючий англомовний посібник про Україну, який точно зацікавить всіх, хто бажає більше дізнатися про нашу країну і одночасно хоче підтягнути свої знання з іноземної мови. Структурно книга складається з таких розділів: «Історія» (про символіку нашого прапора, тризуба, вишиванки, гривні, козаків, чумаків, незалежності, революцій і евромайдану). Наступний розділ – «Культура», про ікони, свята, церкви, музичні інструменти, відомих письменників і поетів, кіно і т.д. Далі – «Їжа» – про хліб, короваї, горілку, сало, вареники, борщ, пиво, банош, холодець і багато чого ще. «Місця» – про Трипілля, Свято-Софійський собор, Херсонес, Батурин, замки, пам’ятники. Крім того, найкращі книги про подорожі, такі як ця, розглядають особливості української природи, спорт і культових особистостей цього роду занять (Володимир і Віталій Кличко, Андрій Шевченко, Сергій Бубка), а також великих українських інженерів і їх винаходи, які змінили світ (Патон, Сікорський, Амосов і т.д.).

Автори книги зібрали величезну кількість барвистих фотографій з точними короткими описами подій, місць, людей, предметів, страв, характерних Україні. Перед вами багатогранне, різнопланове бачення країни – прекрасний плацдарм для подальшого пошуку місць, які варто відвідати.


Лада Лузіна «Невероятный Киев Лады Лузиной»
(Скай Хорс, 2018)


невероятный киев лады лузинойКиїв є містом відьом і столицею Віри. Неймовірна книга від чудової і таємничої Лади Лузіної. Секрети будинків, містика храмів, вулиць, різні легенди, які стали життям, а також фотографії неймовірної Лади – тут кожен знайде для себе щось своє і одночасно щось нове. Посібник вийшов досить яскравим, барвистим і дуже насиченим цікавими фактами. Лада продумала все, до найменших деталей. На сторінках книги про пригоди найкращі «кадри» зі столиці України, які ви побачите очима пані Лузіної. Таємничий світ великого міста, зі звичаями і життям давньої епохи. Автор зуміла чітко передати саме той Київ, де бувальщина тісно переплетена з легендою. Проте, вигадку Лузіна все ж відокремлює від реальності.


Тур Геєрдал «Кон-Тики»
(Амфора, 2015, пер. Лев Жданов)


контики

Перед вами книга, що описує захоплюючу експедицію 1947 року норвежця Тура Геєрдала, одного з головних дослідників і мандрівників минулого століття. Його відкриття змогли перевернути тодішній науковий світ з ніг на голову, відкривши таємниці розселення древніх народів. Спочатку його теорія про те, що переселенці, що заселили береги Америки, дісталися туди набагато раніше, причому на звичайних дерев’яних плотах, викликала величезне нерозуміння і навіть глузування. Тому дослідник не знайшов кращого способу довести свою правоту, як самому відправитися в експедицію на аналогічному плоту через океан. Небувало захоплююча, повна небезпек подорож….

Книга, що входить в топ найкращі пригодницькі книги 21 століття, дуже сподобається всім любителям пригодницької літератури і, можливо, збудить бажання пережити щось нове і у самих читачів.


Андрес Русо «Кипуча річка. Пригоди і відкриття в Амазонії»
(Vivat, 2018, пер. Дмитро Щебрин)


кипуча річкаЗ самого дитинства Андрес Русо не раз чув легенду про загадкову киплячу річку, і це завжди викликало у нього бажання таки знайти цю міфічну місцевість. Геолог за освітою і мрійник в душі з часом крок за кроком наближався до своєї мети. Письменник розповідає свою захоплюючу історію подорожі  молодого вченого і юного натураліста в саме серце незвіданих лісів Амазонії, де він відшукав і досліджував природне диво – унікальне геотермальне явище в басейні могутньої Амазонії на території Перу, де температура води досягає 100 градусів, а також познайомився з місцевими корінними жителями. Робота автора – по-справжньому науковий прорив, деталі якого він описав в деталях і тепер пропонує ознайомитися з ними широкому колу читачів. Кращі книги про подорожі та пригоди!


Генріх Харрер «Семь лет в Тибете»
(Азбука, 2016, пер. Олександра Горбова)


семь лет в тибете

Книга Генріха Харрера – безцінні спогади австрійського альпініста, мандрівника і письменника про те, як він опинився в таборі для інтернованих і потім втік звідти разом зі своїми друзями. Втеча була здійснена в країну з дивовижними гірськими вершинами і недослідженими територіями. Автор виконав дивовижний і довгий шлях з Індії до Тибету, де пережив і горе, і радості. Він пройшов багато – голод, злидні і страждання, але все ж не здавався – йшов до кінця.

Крім самої історії, читачеві будуть цікаві маловідомі факти життя тибетського народу. У книзі немає жодного діалогу або якоїсь вишуканої лексики, але є дещо більше – захоплюючі історії та унікальні фотографії.


Крістіна Ньюман «Что я делала, пока вы рожали детей»
(Эксмо, 2016, пер. А. Корольова)


что я делала пока вы рожалиЯкщо вам до душі книги, які наповнені справжніми емоціями і яскравими почуттями, захоплюючими країнами, прекрасними чоловіками і пошуком себе, то це видання вам підійде на всі сто відсотків. У цій книзі з тонким гумором і певною зухвалістю розказано про подорожі, про неймовірні романи головної героїні крізь призму її відносин до всього оточуючого. Кожен раз, в новій країні, вона знаходила швидкоплинну любов, повністю віддаючись власним почуттям. Пані Ньюман досить відверто говорить про власні рішення, не боючись осуду і неприйняття. Вона – сильна жінка, яка переконана: найважливіше слухати самого себе, а не думку більшості. Адже немає правильного і немає неправильного. Видання подібного роду – найкращі сучасні пригодницькі книги про вільне і безтурботне життя, на яке кожен має право.


Стівен Каллахен «Дрейф. Вдохновляющая история изобретателя, потерпевшего кораблекрушение в открытом океане»
(Эксмо, 2017, пер. Марія Крузе)


дрейф

Шедевральна книга про неймовірну силу волі і витривалість людського організму! Мандрівник-яхтсмен, Стівен Каллахен розповідає власну дивовижну історію боротьби за життя з не знаючим жалості Атлантичним океаном. Основою матеріалу послужили реальні факти трагічного краху корабля, де, власне, автор і перебував. В результаті, Стів опинився серед вируючого океану в 800 милях від найближчого берега в одному гумовому плоту. Будучи за крок від смерті, він, тим не менше, знайшов в собі сили і віру в виживання. І через 76 днів таки врятувався.

Найкращі книги про пригоди, як ця, показують дивовижні факти того, що відбувається з головним героєм, а також дають неймовірну кількість практичних порад щодо того, як вижити в подібній ситуації. Безумовно, кращі сучасні пригодницькі книги такого роду – ще одне вагоме підтвердження: в екстремальних ситуаціях людина здатна на багато що.


Марко Поло «Книга о разнообразии мира»
(Пальмира, 2016, пер. І. Мінаєв)


книга о разнообразии мира

Безцінне джерело неймовірних фактів від всесвітньо відомого мандрівника! Марко Поло – людина, діяльність якого стала визначальною для всього людства. Він набагато полегшив роботу наступним географам, картографам і мореплавцям.

З книги ви дізнаєтеся, яким був пан Поло, про його мандри просторами Азії в 1270-1290 роках. Автор багато розповідає про життя народів Сходу в середні віки, викладаючи цікаві моменти в найдрібніших подробицях. Причому, Марко не тільки оперує власними спостереженнями та відкриттями, але ще і використовує цінні дані подорожей Миколи і Матвія Поло (свого батька і дядька), які перетнули Азію цілих три рази! У підсумку, вийшла неймовірно цікава книга, яка гідна бути в топі про кращі книги про пригоди.


«Лучшие путешествия 2018»
(Эксмо, 2016)


лучшие путешествия 2018

Якщо ви мрієте об’їздити всю планету, побувати в найдивовижніших куточках світу і, до того ж, обожнюєте пригоди, тоді ця книга вам однозначно стане у нагоді. У ній зібрані найкращі маршрути від мандрівників, гідів «Lonely Planet», які потрібно випробувати на собі в 2018 році. Даний матеріал включає в себе десять країн, десять регіонів і міст, в яких буде спекотно. Також в книзі подано дивовижні тематичні рейтинги, за допомогою яких можна набагато легше спланувати свій відпочинок.

Кожен новий розділ – інша країна зі своїм варіантом маршруту, повчальними порадами, цікавими фактами і чудово барвистими фотографіями. Подібні найкращі книги про подорожі – це не тільки література для ерудитів, а й естетична віддушина.


Макс Кідрук «Подорож на Пуп Землі»
(КСД, 2016)


подорож на пуп земліПеред вами захоплюючий посібник про те, як двоє чоловіків (автор і його друг) вирішили поїхати на острів Пасхи, через Еквадор, Перу і Чилі практично своїм ходом. Під час даної подорожі з ними траплялося безліч смішних і безглуздих історій. Пан Кідрук розповідає про свою подорож по Південній Америці і відвідування Рапа Нуї влітку 2009 року. Це зовсім не путівник з докладним описом місць і історичною довідкою. Представлене видання швидше схоже на зустріч з другом після його подорожі, коли той розповідає про цікаві місця, веселі моменти і враження, багато з яких не претендують на те, щоб бути істиною. Одним словом, це чудова книга для того, щоб розслабитися і повеселитися від душі. «Must have» у списку «найкращі пригодницькі книги».     


Артем Чапай «Авантюра ХL»
(Vivat, 2017)


авантюра

Якщо ви ніколи не подорожували самостійно, і шукаєте натхнення для того, щоб здійснити свою мрію, прочитайте цю книгу. Тільки не повторюйте того, що зробив автор! Бо авантюра Чапая є не зовсім безпечною і не зовсім законною.

Ця книга – по-літньому актуальний тревел блог, вражаючий з перших сторінок! Незвичайна подача тексту у вигляді білого вірша, уривки з щоденника, гостра мексиканська суміш політики, еротики і філософських роздумів. Потік інформації дуже нагадує якийсь репортаж. Артем Чапай розповідає про свою реальну подорож по Латинській Америці, яку він здійснив у студентські роки. Хлопець відвідав США, Мексику, Кубу, Беліз, Гватемалу, Гондурас і деякі інші країни. Розкриваючи подробиці подорожі, автор багато розмірковує про схожість і відмінності менталітетів, звичаїв, життєвих позицій населення різних країн. Чимало роздумів і з приводу політичного становища відвіданих країн і України.


Карен Джой Фаулер «Искатели. 28 известных писателей о путешествиях, которые изменили их навсегда (Lonely Planet)»
(Эксмо, 2017, пер. Марія Крузе)


искатели

Автобіографічні пригодницькі історії про подорожі різними країнами різних людей. Море незвичайних випадків, абсолютно різні культури, абсолютно несхожі сюжети!

Книга зібрала в собі одночасно майже три десятка історій про подорожі. Причому описують їх письменники зовсім різних жанрів: і документалісти, і фантасти, і мандрівники. Для когось розповіді з топу про найкращі книги про пригоди – необхідна зміна обстановки, для когось – нові знайомства, для інших – незвичні ситуації. Тут і пригоди, і любов, і небезпеки, і сміх, і багато іншого. Кожну історію передує кілька абзаців про автора, що дає більш повне уявлення. Якісь історії читаються з посмішкою, наприклад, «Світ сміється разом з тобою». Якісь – з сумом – «Франція моєї родини». У будь-якому випадку, описуються реальні життєві події, і це підкуповує!


Білл Брайсон «Прогулянка лісами. Двоє лінюхів проти дикої природи»
(Наш формат, 2017, пер. Дар’я Лученкова)


прогулянка лісамиАппалацька стежка, що тягнеться більш ніж на 3,5 тисячі кілометрів, сповнена небезпек. Не кожен ризикне пішки пройти хоча б частину шляху, на якому не уникнути зустрічі з парою-трійкою далеко не милих ведмедів. Однак двох вірних друзів це не лякає! Герої вирішують випробувати свої сили, і відправляються в подорож по незвіданих лісах Північної Америки. Там чоловіки зовсім забувають про обов’язки, амбіції і борги. У них є тільки стежка довжиною в сто миль незайманої природи. Озброївшись печивом і жартами, друзі неквапливо долають небезпеки і конфузи…

Білл Брайсон є відомим британським письменником американського походження і автором понад двадцяти книг на туристичну тематику. Тонкий гумор у поєднанні з глибокими роздумами про екологічний стан сьогодення і точними спостереженнями не тільки допоможе вам зануритися в п’янку атмосферу лісових нетрів, але і замінить цілу купу нудних путівників.

Представлене видання варто прочитати всім, хто любить подорожі, природу, а також найкращі пригодницькі книги, наповнені яскравими емоціями і враженнями.


Сергій Ремінний «Заметки кофейного путешественника»
(Coffee Expert, 2015)


заметки кофейного путешественника

Відкрийте для себе дивовижний світ кавових подорожей! Праця, над якою автор працював більше 15-ти років, зібрала найбільш цікаві місця і факти, пов’язані з кавою. На сторінках «Заметок кофейного путешественника» – найекзотичніші країни: Руанда, Бразилія, Перу, Колумбія, Куба, Голландія, Ефіопія та інші. Місця, які стають Меккою для справжніх кавових гурманів. Всього 50 оповідань, наповнених пригодами і любов’ю до кави.

Читаючи найкращі книги про подорожі, ви дізнаєтеся, що таке «кавові солдати», заглянете за лаштунки цивілізації майя, оволодієте секретами кавового масажу Колумбії. Де знаходиться «кавове серце» світу? Як кава пов’язана зі Святим Граалем? Ці та інші питання в подробицях і дуже захоплююче розкриває дана книга.

Книга буде цікава всім шанувальникам травелогів, гастрономічних подорожей і, звичайно ж, кавоманам. Для більшої наочності видання оформлено численними фотографіями, схемами і таблицями.

Сергій Черевань
Тато в декретній відпустці, майже футбольний хуліган, музикант та засновник веб студії, літературний оглядач та контент-редактор… Різнобічність — то моя фішка. До кожної зі справ підходжу відповідально, тому ніколи не дозволю собі писати неправдиві речі. Читав Гітлера, Пєлєвіна, Гарсію Маркеса. Хочу осягнути всі книги світу. Хоча, це, напевне, перетворило б мене на суперкомп’ютер… Мрійник. Оптиміст-максималіст.

11 471 thoughts on “Топ 15 найкращих пригодницьких книг

    Залишити відповідь