Поукрлітимо цього літа: добірка свіжих книжок вітчизняних авторів

Розпал літа – чудова пора, щоб ніби в море, пірнути з головою в бурхливі води сучасної української літератури. А наша сьогоднішня підбірка допоможе вам обрати ідеальну книжку на будь-який смак: чи то легку історію на пляж, чи то пригодницький роман, а чи інтелектуальне чтиво, якщо ви звикли тримати в формі свій мисленнєвий апарат навіть під час відпустки. Для проходження 14-го пункту літнього бінґо від Yakaboo радимо вам звернути увагу саме на новинки сучукліту.

Смерть лева Сесіла мала сенс

Олена Стяжкіна

Героїв роману Олени Стяжкіної поєднує сама доля: вони народжуються в один день у 1986 році, в одному пологовому будинку, в одному місті. Їхні батьки – типові радянські обивателі, готові назвати своїх дітей на честь німецького комуніста, аби тільки отримати за це від партії якесь матеріальне благо, наприклад, телевізор чи холодильник.

На пле́чі цих двох поколінь впадуть не лише буремні 90-ті та загалом нелегке життя початку Незалежності України, а й найважчі сторінки її новітньої історії. Адже їхнє рідне місто – Донецьк. З початком війни 2014 року члени однієї, здавалося б, великої і дружної родини опиняються по різні боки барикад, ліній розмежувань і навіть кордонів, щоб йти кожен своїм шляхом, змінюватись або опиратись, любити чи ненавидіти.

Роман «Смерть лева Сесіла мала сенс» розпочинається російською мовою, а закінчується – українською. І це щонайкраще демонструє глибоку внутрішню переміну, яку переживають не тільки герої Олени Стяжкіної, а й сама авторка.

Бо є так – груба книжка тонкої прози

Тарас Прохасько

Нарешті під однією обкладинкою зібране все те, за що ми так палко цінуємо феномен Прохаська – його вдумлива і тонка, медитативна і щира коротка проза зі збірок «FM «Галичина», «З цього можна зробити кілька оповідань», «Як я перестав бути письменником», «Тільки на експорт», «Порт Франківськ» та «1000 місць і слів». Тож разом із книгою «Бо є так» з’явилася чудова нагода ще раз перечитати улюблені тексти Тараса Прохаська або ж познайомитися із творчістю автора, якщо досі він залишався для вас незнайомим.

У Прохаськових есеях-роздумах, цих ліричних спогадах, філософських пошуках і просто душевних розмовах можна віднайти стільки простої життєвої мудрості, спокою, самоти, природи, цілісності, непідробних емоцій, щирої віри, що уважному, проникливому читачу мимоволі вдасться й самому наповнитися тими глибокими сенсами, які автор транслює через власний життєвий досвід у кожному своєму реченні.

Ласощі для Медора

Андрій Бондар

Андрій Бондар вже давно відомий не тільки як чудовий поет і плідний перекладач, але й як майстерний есеїст, який вміє тонко підмічати деталі та заглядати глибоко в суть цілком несподіваних речей або очевидних, на перший погляд, понять.

Філігранно володіючи словом, Бондар формулює свої роздуми лаконічно й точно, втім зовсім не прісно. Від цього їх хочеться читати неспішно, обдумуючи кожне речення, заздалегідь розуміючи, що автор ретельно «виполов» усе зайве, і там немає ніякої «води», яка розбавляла би інтелектуальний, смачний текст.

Як бачимо, українська дійсність останніх років виявилася складним часом. І разом з тим – благодатним ґрунтом для есеїстики вищого ґатунку. Бо ж у «Ласощах для Медора» автор рефлексує як особисті, навіть побутові історії, так і події загальнонаціонального масштабу. Всього у збірці вміщено 56 есеїв, один з яких у кращих літературних традиціях розкриє читачеві таємницю назви книжки.

Дискордія

Остап Українець

«Дискордія» – третя книга із так званого «станіславівського» циклу молодого українського письменника Остапа Українця. Але так само, як і попередні дві, це водночас і цілком самостійна історія, яку можна читати без прив’язки до раніших текстів автора.

У новому романі головним героєм виступає Іґнацій Камінський, майбутній славетний бургомістр Станіславова, якого читачі Українцевого «Малхута» уже заввиграшки впізнають. Однак у «Дискордії» події відбуваються значно раніше, коли Іґнацій – ще ніякий не бургомістр, а молодий польський революціонер, в якому Весна народів розпалила дух боротьби і спротиву, а також неабиякий хист до змов і заколотництва.

Карколомні пригоди на історичному тлі XIX століття, насичений сюжет, доволі нестандартна любовна лінія і витончений гумор – все це можна знайти у книзі Українця, але все ж головною родзинкою роману є використання автором колоритних і маловідомих галицьких та буковинських говірок.

«Рефлекс медузи»

Роксолана Сьома

Здавалося б, одвічну, як світ, тему батьків і дітей підняла в своєму свіжому романі письменниця Роксолана Сьома, і нічого нового в цьому контексті сказати уже неможливо.

Однак, авторці вдалося доволі тонко відчути, які місця є найболючішими у взаєминах поколінь, і чому між ними годі чекати порозуміння. У центрі сюжету «Рефлексу медузи» – непрості стосунки матері та її сина-підлітка, тож від книжки цілком справедливо можна очікувати і психологічної напруги, і драматичних нот, оскільки героям далеко не завжди вдається почути один одного, а тим паче – піти одне одному назустріч.

Токсична материна любов та гіперопіка отруюють життя юнакові. Окрім того, в «Рефлексі медузи» вдосталь й інших складних моментів з життя будь-якого підлітка, тож читати його авторка радить не тільки дорослим, але й юним читачам, щоправда зважаючи на наявну позначку 16+.

Вивітрювання

Артем Чапай

Постапокаліптичний роман – жанр, який в сучукрліті зустрічається не так часто. Тож тим більше цей факт підігріває інтерес до нової книжки Артема Чапая «Вивітрювання», яка занурить читача у моторошну київську альтернативну реальність.

Після масштабної екологічної катастрофи велика частина людства вимерла (а точніше – «вивітрилась»). Серед тих, кому вдалося вижити, – подружжя головних героїв в очікуванні свого батьківства. Їм, як і решті тих, хто не вивітрились, потрібно пристосовуватися до нового життя в екстремальних умовах. А зважаючи на те, що катастрофа, м’яко кажучи, не зробила людей людянішими, пошук безпечного для життя місця не обіцяє увінчатися успіхом.

Артем Чапай змусить читача серйозно задуматися над питанням: чи залежить особистий вибір людини від обставин, в яких вона знаходиться, чи тільки від її внутрішнього морального компаса? І чи можуть, власне, обставини слугувати достатнім виправданням людським учинкам?

«Радіо Ніч»

Юрій Андрухович

Роман-подія, повз який неможливо пройти, адже на нього чекав багато хто, до того ж – доволі довго. То чи виправдав Андрухович сподівання публіки? Сповна! «Радіо Ніч» – багатошаровий, насичений, заплутаний і змістовний роман, головний герой якого, Йосип Ротський, може позмагатися у рівні своєї харизми хіба що з самим автором. Музика (багато музики!), небезпека (смертельна небезпека!) і дивне, нешаблонне кохання замішані в цій книзі з революційними подіями, що не увінчалися успіхом повсталих.

Під крилом чорного крука геніальний музикант-утікач Ротський проживатиме одразу кілька життів у паралельних світах, і все заради того, аби мати про що розповісти жменьці відданих слухачів свого сумного радіо у черговому нічному монолозі.

Спитайте Мієчку

 Євгенія Кузнєцова

Дебютний роман популярної блогерки, медіадослідниці та письменниці Євгенії Кухнєцової «Спитайте Мієчку» – це надзвичайно літня книжка, яка подарує читачеві чудовий світлий настрій, а ще – занурить в неповторну атмосферу дитинства. Того самого, справжнього дитинства, яке безтурботно минало на бабусиному подвір’ї.

Звісно, в дорослому віці турботи вже з’явилися, але й їх можна здолати, якщо ви – разом зі своєю родиною. Одразу кілька поколінь жінок під пильним, але люблячим оком бабусі Теї збираються під одним дахом, кожна зі своїми проблемами й клопотами. Неспішне літо і такий же повільний, розмірений триб сільського життя, приправлений легким добрим гумором, дозволяють відпочити душею та відволіктися від життєвих труднощів сестрам Мієчці й Лілечці.

Бо тільки тут, у бабусі, жінкам вдасться зрозуміти, що насправді в житті важливе, а що – другорядне.

Перше слідство імператриці

Наталка Сняданко

Свого часу кінофільм про імператрицю Сіссі із Ромі Шнайдер у головній ролі запав у серця мільйонам і зробив Єлизавету Баварську (Сіссі), дружину австрійського імператора Франца Йосифа I, дуже популярною історичною постаттю.

Якщо ви теж любите цю стрічку, або ж вам просто подобається історична епоха – середина XIX століття, то вам обов’язково припаде до смаку нова книжка від Наталки Сняданко. Вона чудово передає атмосферу й ненав’язливо описує основні події того часу, а також у ній все та ж імператриця Сіссі веде власне розслідування замаху на вбивство свого чоловіка.

Паралельна сюжетна лінія розвивається в наш час, а її героїня-музикознавиця, читаючи мемуари Єлизавети Баварської, шукає не стільки розвіяння підозр Сіссі щодо замаху на імператора, скільки відповідей на власні запитання.

Чорний хліб

Олександр «Фоззі» Сидоренко 

Ця історія розпочинається на Далекому Сході в той час, коли Радянський Союз уже доживає свого віку. Мисливиця Лилєкей намагається вберегти єдиного сина Омрина від армії і війни в Афганістані, але їй не вдається вберегти його від трагічного випадку.

У племені, до якого належить Лилєкей, вірять, що у духів води не можна забирати їхню здобич, тож коли Омрин тонув, деякі одноплемінники мовчки спостерігали за його загибеллю, а інші ж – навіть її наближали, добиваючи хлопця, аби той не врятувався й тим самим не розгнівав духів.

Бажання помсти охоплює материнське серце Лилєкей і більше ніколи його не покидає. А доля запроторює жінку на інший кінець колишнього Союзу – на український південь, де життя наче й зовсім інше, та біди у людей все одно ті самі. «Чорний хліб» – роман про сильну жінку, яка заслуговує співчуття, та разом з тим далеко не у всіх знайде розуміння.

 

Авторка: Ірина Стахурська